021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Sicilija

Sicilija

Kada je bog stvorio svet bio je toliko zadovoljan svojim remek delom da ga je poljubio. Na mestu gde je spustio usne nastao je dragulj današnje Italije – Sicilija. Sicilija je najveće ostrvo Mediterana i autonomna pokrajna Italije. Zapljuskuju je tri mora: Jonsko, Sredozemno i Tirensko. Siciliju karakteriše prelepa priroda sa divnim plažama i tirkiznim morem ali i prebogato kultorno-istorijsko nasleđe. Iako su možda prve asocijacije na Siciliju – mafija i Etna, tek kada je posetite svatićete da je ona mnogo više od toga i da ima toliko toga da ponudi znatiželjnom turisti. Svojom neobičnom i pomalo divljom lepota, Sicilija vas svakako neće ostaviti ravnodušnim.

 

Delle Palme Hotel Letojani

Delle Palme Hotel Letojani

Sicilija - Katanija Delle Palme Hotel | LetojaniDelle Palme hotel se nalazi u mestu Letojani, od Taormine je udaljen 5 km. U blizini hotela nalaze...

read more
Sabbie d Oro Đardini Naksos

Sabbie d Oro Đardini Naksos

Sicilija - Katanija Sabbie d Oro Hotel | Đardini NaksosSabbie d Oro hotel se nalazi u mestu Giardini Naxos, na pešačkoj udaljenosti od centra mesta....

read more
Chrismare hotel Letojani

Chrismare hotel Letojani

Sicilija - Katanija Chrismare Hotel | LetojaniChrismare hotel se nalazi u mestu Letojani, na 300m od samog centra mesta gde se nalazi lokalni trg sa...

read more
San Pietro Hotel Letojani

San Pietro Hotel Letojani

Sicilija - Katanija San Pietro | LetojaniSan Pietro Hotel se nalazi u mestu Letojani, preko puta plaže. Aerodrom u Katanji udaljen je 60 km dok je...

read more
Da Peppe Hotel Letojani

Da Peppe Hotel Letojani

Sicilija - Katanija Da Peppe Hotel | LetojaniHotel Da Peppe je mali porodični hotel koji je u vlasništvu lokalnog umetnika, i većina njegovih slika...

read more

Sve što treba da znate o Siciliji

 

Mediteranska klima, bogato kulturno-istorijsko nasleđe, raznovrsna arhitektura,  rajske plaže i prelepa priroda, mala tradicionalna sela u kojima vreme kao da je stalo,  ukusna hrana i gostoprimstvo su odlike koje krase ovo veliko ostrvo. Iznad ostrva se izdiže gorda, zastrašujuća i u isto vreme zadivljujuća  Etna, jedini živi vulkan u Evropi sa 400 ugašenih i par aktivnih kratera.

Zahvaljujući svom položaju na raskrsnici pomorskih puteva, Siciliju su osvajali i oblikovali mnogi narodi. Ovde su svoj trag ostavili: Feničani, Stari Grci, Arapi, Rimljani, Vizantijci, Normani, Nemci, Španci… Sicilija je nekad bila centar Sredozemnog mora i trgovinske razmene povezujući Evropu sa Bliskim istokom i Afrikom. Grčkom kolonizacijom ostrva 735. godine pre nove ere započela je Helenizacija ostrva. Nastupilo je masovno naseljavanje i izgradnja ostrva. Sicilija i južni deo Italijanskog kopna je postao velika Gračka. Nakon Grka, ostrvo su osvojali Rimljani, Goti, Vizantijci… A u 10. veku ga preuzimaju Arapi. Oni su na osrvo doneli narandže, limun, šećernu trsku, bademe i izgradili su veoma funkcionalan sistem navodnjavanja koji je omogućio bujanje vegetacije i uzgoj tropskog voća. 1860 godine Sicilija se ujedinjuje sa ostatkom Italije. U 19. veku i u prvoj polovini 20. veka ostrvom “vlada” mafija, što je prouzrokovalo masovne migracije stanovništa, uglavnom u Ameriku.

Danas Sicilija privlači veliki broj turista iz celog sveta. Istočna obala Sicilije je najlepša, i sezona kupanja traje od aprila do novembra. Ako krenete u istraživanje, videćete da Sicilija ima dva lica. Jedno je ono pored mora, gde se odvija moderni život i gde je priliv ljudi ogroman tokom cele godine. A drugo je u unutrašnjosti gde možete posetiti neki od ušuškanih gradića i sela, u kojima ćete  imati utisak da ste se vratili stotinak godina unazad.

Pored arhitekture, mora i plaža, ono što Siciliju izdvaja od drugih destinacija je svakako gastronomija. Prepuna različitih ukusa, mirisa i boja, sicilijanska kuhinja će vas oduševiti. Jedno od klasičnih jela su: predjelo aranćini, male pečene kuglice pirinča sa kukuruznim mrvicama i sfinčone – lokalni oblik pice. u  Palermu, blizu teatra Massimo, nalazi se poslastičarnica, koja postoji od 1860. godine i služi najbolji sladole. Prava i jedinstvena poslastica je sladoled u lepinji koji morate probati. Zanimljivo je i to da upravo sladoled Sicilijanci najčešće jedu za doručak.

Ono što nikako ne smete propustiti kada otputujete na Siciliju je poseta glavnom gradu Palermu, obilazak gradova: Sirakuza, Katania, Taormina, Savoca, Dolinu hramova i naravno penjanje na Etnu. Najpoznatija letovališta na ostrvu su: Đardini Naksos, Letojani, Ćefalu, Taormina.

Palermo- je glavni i najveći grad Sicilije. Brojni osvajači kroz istoriju su ostavili neizbrisiv trag pa u gradu možete videti romanske, gotske i baroktne palate i crkve. Grad su osnovali Feničani i dali su mu ime Ziz – cvet. Grci su ga zvali Panoramos a Arapi Balarme od čijeg naziva i poteči današnje ime grada. Palermo je grad pun kontrasta, s jedne strane veleletni  trgovi, katedrale i palate, a sa druge, siromašne i zapuštene četvrti. Najbliži aerodrom je udaljen 30 km od grada a poznata letovališta su Mondelo (10 km udaljenosti) i Ćefalu na oko 70 km od Palerma. Preporučujemo da posetite: Teatro Massimo – najveću operu u Italiji i treću po veličini u Evropi; Katedralu Palermo; Kraljevsku palatu; Katakombe Kapucinera; Fontanu Pretorija…

Taormina- je najpopularnija turistička destinacija na Siciliji. Nalazi se na istočnoj obali, između Mesine i Katanie.  Sa neverovatnim pogledom na Etnu i obalu mora, ovaj gradić će vas oduševiti. Kako je bio i grčka kolonija, a kasnije i deo Rimskog carstva, tragovi i jedne i druge kulture se vide na svakom koraku. Taormina je ispresecana malim ulicama sa mnoštvom srednjevekovnih crkava i malim prolazima. Jedna od atrakcija su  ostaci Grčkog amfiteatra (Teatro Greco) koji je drugi po veličini amfiteatar na Siciliji, a koji se i danas koristi za izvođenje pozorišnih predstava i koncerata. U Taormini ima veliki broj restorana sa odličnom hranom, kafića, poslastičarnica… Postoji i žičara pomoću koje se možete spustiti do najpopularnije plaža Isola Bella. Prelepa šljunkovita  plaža smeštena u zalivu pa je s toga more veoma toplo i prijatno za kupanje.

Đardini Naksos- nekada ribarsko selo a danas veoma popularno letovalište smešteno na istočnoj obali Sicilije na obali Jonskog mora.. Prijatna klima, nestvarna priroda, blizina Taormine i Etne su samo neki od razloga zbog kojeg turisti biraju baš ovu destinaciju za letovanje. Đardini Naksos ima prelepu peščanu plažu sa mirnim morem pa se preporučuje i porodicama sa malom decom. Plaža je potpuno uređena i ima dosta kafića i restorana. Od znamenitosti koje možete posetiti tu je srednjovekovni zamak Castelo di Schiso, brojna arheološka nalazišta i Arheološki muzej.

Ćefalu – je turistički gradić na severnoj obali Sicilije i izlazi na Tirensko more. Građevina koja dominira u Ćefalu je velika katedrala u normanskom stilu a pored nje postoji i veliki broj manjih crkava. U gradu se još uvek mogu videti ruševine aničkog grada. Gradska plaža je duga i peščana, uređena, sa ležaljkama i restoranima.

Plaže na Siciliji

 

Sicilija ima obalu dugu 1000 km koju zapljuskuju tri mora: Sredozemno, Jonsko i Tirensko. Plaže su raznovrsne i mnoge su nagrađene Plavom zastovicom za čistoću i uređenost.

Najlepše plaže na Sredozemnoj obali:

Fontane Bianche – smeštena je na jugoistoku ostrva 5 km od Sirakuze. Dugačku plažu krasi beli pesak i prelepo čisto more tirkizne boje. Fontane Bianche plaža je dobila ime po prirodnim izvorima tople vode koji se nalaze u blizini. Plaža je idealna za decu, jer je voda ovde topla i mirna.

Calamosche – mala i šarmantna plaže koja se nalazi u rezervatu prirode – Riserva di Vendicari. Idealna je za ljubitelje prirode i one koji žele potpuni odmor bez glasne muzike i buke. Od parkinga do ove skrivene plaže moraćete ići peške oko 20 tak minuta. 2005. godine bila je proglašena za najlepšu plažu Italije. Peščana je, more je izuzetno čistom i providno tako da je idealno i za ronjenje. Na plaži nema kafića i restorana pa ponesite sve što vam je potrebno za uživanje na ovoj plaži.

Scala di Turchi – u prevodu “turske stepenice”.  Scala dei Turchi je zapravo kamena litica neobične bele boje, koja podseća na stepenice. Sa obe strane stene je peščana plaža a more je tirkizno plavo i čisto. Plaža je pogodna za porodice sa decom a ako se popnete na belu stenu možete posmatrati prelep zalazak sunca.

Najlepše plaže na Tirenskoj obali Sicilije:

San Vito Lo Capo – prelepa i veoma popularna peščana plaža u podnožju planine. Prekriva je beličasti sitni pesak a more je tirkizno plavo. Plaža je dugačka 3 km i veoma prostrana, moguće je iznajmljivanje ležaljki i suncobrana a ima i dovoljno mesta da postavite svoj peškir ako želite. Pogodna je za porodice sa deco a popularna je i među sportistima koji se penju na obližnju liticu.

Mondello – Na oko devet kilometara od Palerma nalazi se plaža Mondello Lido. Plaža je dugačka dva kilometra, dosta je široka i prekrivena sitnim belim peskom. Duž obale ove plaže nalaze se i brojni kafići, barovi i klubovi, pa je idealna i za uživanje u večernjim satima. Plaža je pogodna i za starije i za mlade, a takođe je odlično mesto za porodice.

Najlepše plaže na Jonskoj obali Sicilije:

Isola Bella – Plaža Isola Bella je najlepša plaža u blizini Taormine. Ova šljunkovita plaža nalazi se kod malog ostrva Isola Bella (Lepo ostrvo) na kome se nalazi stara tvrđava, i okružena je bujnim rastinjem. Do plaže se stiže žičarom koja se spušta sa najviše tačke grada Taormine. Voda je bistra plavkasto zelenkasta i prijatna za kupanje. Zbog izuzetno čistog i prozirnog mora ova plaža je naročito popularna među ljubiteljima ronjenja.

San Lorenzo Beach – rajska plaža na kojoj ćete imati utisak da ste na Karibima. Fini beli pesak i tirkizna boja mora, kao i plitka i topla voda su idealne kombinacije za potpuno uživanje u sunčanju i kupanju. Na plaži postoje restorani gde možete pojesti odlične sicilijanske specijalitete.

 

 

 

Šta posetiti na Siciliji?

Agriđento (Dolina hramova)

Ovo je ogromno arheološko nalazište staro više od 2.500 godina. Nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Dolinu hramova čine ostaci antičko grčkih građevina koje su okruženi stablima masline i badema. Najpoznatiji je “Konkordijin hram”, jedan od samo dva grčka hrama na Siciliji koja su ostala bar donekle cela. Ovde su još i  hramovi posvećeni Veneri, Zevsu, Olimpu i Vulkanu.

Agriđento-Sicilija

Vulkan Etna

Etna je poslednji živi vulkan u Evropi. Vulkanski div koji nikad ne spava je konstantno u nekoj fazi erupcije. Iako je u više navrata izazivala štete, ne smatra se opasnim vulkanom i hiljade ljudi živi u njenom podnožju. Legenda kaže da Etna koja povremeno izbacuje dim, zapravo pokušava da izbaci Arhimedovu sandalu, koja mu je upala u krater dok je pokušavao koracima da premeri visinu ovog planinskog diva. Na obroncima Etne ljudi gaje voće, povrće i vinovu lozu jer je zemljište veoma plodno. Sicilijanska hrana ima zaista poseban i prelep ukus što je možda upravo zbog toga što se mnoge poljoprivredne vrste  uzgajaju na plodnom vulkanskom zemljištu.

Etna-Sicilija

Sirakuza

Sirakuza je grad na jugu Sicilije i predstavlja pravo kulturno i arheološko blago ostrva.  Brojna arheološka nalazišta, hramovi, amfiteatri i antički zamkovi su pravo bogatstvo ovog grada. Kada su Grci došli na ostrvo, Sirakuza je postala najvažniji grad velike Grčke. Na minula vremena podsećaju i dva amfiteatra: grčki, isklesan u steni, i rimski sa potpuno sačuvanim hodnicima kroz koje su u arenu puštane životinje spremne za krvave obračune sa gladijatorina. Sirakuza je poznata i kao rodni grad genijalnog matematičara Arhimeda. Kada je rimska vojska osvojila Sirakuzu, jedan rimski vojnik je došao po Arhimeda, koji je tada rešavao neki težak matematički problem. Odbio je da krene sa vojnikom uzvikivajući čuvenu rečenicu “Ne dirajte moje krugove”. Smatra se da su mu to bile i poslednje reči jer ga je vojnik, ljut zbog neposlušnosti, ubio.

Sirakuza/Sicilija