021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Kefalonija

Apartmani i hoteli

Kefalonija je ostrvo prelepe, netaknute prirode, ostrvo najlepših plaža i čistog, tirkiznog mora. Svojom lepotom je očarala i reditelje filma “Mandolina kapetana Korelia” čije scene su snimane na ovom ostrvu. Ono što Kefaloniju izdvaja od drugih ostrva su svakako plaže od kojih su neke na listama najlepših plaža sveta.

Kefalonija leto 2024 avio prevoz

 

Sve što treba da znate o Kefaloniji

Kefalonija je najveće ostrvo Jonskog mora. Krase je prelepe plaže, tirkizna boja mora, mnogo zelenila i cveća kao i zanimljive šarene fasade kuća. Kada na sve to dodamo i miris ruzmarina, maslina i raznovrsne ukuse lokalnih specijaliteta, možemo zaključiti da je ovo ostrvo melem za sva naša čula.

Prema grčkoj mitologiji, Kefalonija je dobila ime po kralju Kefalu, prvom kralju ostrva, sinu boga Hermesa i njegove ljubavnice Herse. Nadomak Kefalonije se nalazi i ostrvo Itaka, rodno mesto mitskog junaka Odiseja. Nepropustite jednodnevni izlet do ovog ostrva dok boravite na Kefaloniji. Glavni grad Kefalonije je  Argostoli koji se nalazi  na zapadoj obali ostrva a najpoznatije i najtraženije turističko mesto na ostrvu je Lasi. Na Kefaloniji postoji veliki broj restorana, barova i klubava gde se sluša najrazličitija vrsta muzike i organizuju plesne večeri, tako da vam je provod zagarantovan. Ako ste ljubitelje prirode i avanturista, na ostrvu možete obilaziti plaže i otkrivati zavučene uvalice ali i posetiti slikovita sela čiji će vas ljubazni domaćini srdačno dočekati. Gostoprimstvo lokalnog stanovništva je još jedna karakteristika ovog ostrva a ono što će svakako ostaviti utisak su običaji i tradicija koja se neguje.

Plaže na Kefaloniji

Neke od najlepših plaža Grčke se nalaze upravo na ovom ostrvu. Ukupno ima 39 plaža ali je taj broj i veći ako računamo i mnogobrojne uvale kojih je zaista mnogo. Plaže koje obavezno preporučujemo da posetite:

Mirtos- Osim što je najpoznatija plaža na ostrvu, ona je uvrštena u top 10 najlepših plaža sveta. Nalazi se na zapadnoj obali ostrva 40 km udaljena od Agrostolija. Plaža je prekrivena sitnim belim kamenčićima, okružena je ogromnim belim stenama a boja mora varira od tamno plave do mlečno plave i tirkizne. Na ovoj plaži često duva vetar u popodnevnim časovima, i stvara velike talase. Plaža nije pogodna za malu decu jer je dubina nagla i velika, a struje jake. Do nje možete doći kolima ili brodićem. Ako se odlučite za autobus iz Agrostolija, računajte da ćete od stanice do plaže pešačiti još 2,5 km.

Antisamos – Ovu plažu je proslavio Holivudski film “Mandolina kapetana Korelija”, pošto su neke od scena snimane baš na njoj. Okružena je bujnim zelenilom sa belim šljunkom i smaragdnom bojom mora. Plaža je uređena sa suncobranima i ležaljkama a na njoj se nalazi i restoran i bar. Ukoliko dolazite sa malom decom savetujemo da budete oprezni jer vrlo brzo nastupa dubina.

Petani – nalazi se na oko 30 kilometara severozapadno od Argostolija. Organizovana je sa kantinom, tušem, ležaljkama i dve taverne a postoji prostor i za sopstvenu opremu. Pored plaže postoji i parking koji je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mesta bolje doći ranije. Prekrivena je sitnim šljunkom, a poznata je i po ne tako sitnom kamenju u vodi i čestim vetrovima, tako da je idealna za ljubitelje talasa.

Fteri – prelepa divlja plaža do koje se može doći samo brodom. Beli kamenčići i tirkizno more je čene nestvarnom. Na plaži nema nikakvih sadržaja niti barova, potpuno je divlja i predivna.

 

Preporučujemo da posetite:

 

Fiskardo

Fiskardo je živopisna ribarska luka na severu ostrva. Svojom autentičnom arhitekturom sa kućicama u venecijanskom stilu, vratiće vas u neka prošla vremena. Fiskardo je jedno od retkih mesta koje nije razoreno u velikom zemljotresu 50-tih godina prošlog veka. Gradić krasi mnogo zelenila i cveća koje mu daju poseban šarm. Fiskardo ima malu gradsku šljunkovitu plažu okruženu stenama koja se nalazi nedaleko od luke. Voda je ovde čista i bistra, a na samoj plaži se nalazi i nekoliko stabala koja prave prirodni hlad. 

Kefalonija

Pećina Melisani

Na 500 m udaljenosti od mora, ušuškana između šume i stena, nalazi se pećina, koja privlači veliki broj turista. Pećina je atraktivna zbog fluroscentno plave i zelene boje jezera, koje te nijanse poprima zahvaljujući sunčevim zracima, koji prodiru u pećinu. Svetlost se reflektuje na površinu vode i stvara iluziju da gotovo lebdite iznad jezera. Ova pećina se još naziva i pećina nimfi. U iskopinama 1962. godine u jezeru su pronađene figure iz 3 i 4 veka pre nove ere, koje prikazuju boga Pana i nimfe. Otuda je nastala i legenda kao i samo ime pećine. Naime, nimfa Melisani se udavila u jezeru zbog neuzvraćene ljubavi boga Pana i po njoj su jezero i pećina nazvani. 

Kefalonija

Itaka

Itaka je malo jonsko ostrvo, koje je obojeno istorijom i mitologijom.  Ako želite da obiđete ostrvo, obavezno idite do manastira Pernarakija i Katara – odatle se pruža neverovatan pogled na more i okolna ostrva. Itaka je poznata po svom kralju Odiseju, koji je nakon dugog ratovanja i lutanja morima uspeo da se vrati kući. Penelopa je čekala Odiseja a Itaka svog kralja punih 20 godina. Vi ne morate da čekate… Toplo preporučujemo posetu ovom mitskom ostrvu, pogotovo ukoliko letujete na susednoj Kefaloniji.
Itaka