021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Lefkada leto 2024

Apartmani i hoteli

Lefkada leto 2024

Lefkada je četvrto po veličini ostrvo Jonskog arhipelaga i nalazi se između Krfa i Kefalonije. Udaljena je od Beograda oko 890 km. Lefkada je idealna za one koji traže najlepše plaže Mediterana i neverovatno prirodno okruženje. Lefkadu okružuju 24 manja i veća ostrva, među njima i najpoznatije ostrvo Skorpios, privatno ostrvo porodice Onazis, koje možete posetiti i kupati se na jednoj od plaža otvorenih za javnost. Sa kopnom je povezana pokretnim mostom, tako da do ovog ostrva možete doći kolima ili autobusom bez prevoza trajektom.

Katerina Studios Vasiliki

Katerina Studios Vasiliki

Lefkada - Apartmani Katerina Studios Vasiliki Vila Katerina studios se nalazi na odličnoj lokaciji, na svega par metara od malene, šljunkovite plaže...

read more
Vila Iris Agios Nikitas

Vila Iris Agios Nikitas

Lefkada – apartmani Vila Iris Agios Nikitas   Vila Iris se nalazi u centru mesta Agios Nikitas, na samo 100 metara udaljenosti od plaže....

read more
Vila Milia Agios Nikitas

Vila Milia Agios Nikitas

Lefkada – apartmani Vila Milia Agios Nikitas   Vila Milia se nalazi u centru mesta Agios Nikitas, u šetališnoj zoni, na samo 100 metara...

read more
Vila Liotrivi Vasiliki

Vila Liotrivi Vasiliki

Lefkada - Apartmani Vila Liotrivi Vasiliki Vila Liotrivi se nalazi na odličnoj lokaciji, u centru Vasilikija, na oko 50 metara od luke i šetališta...

read more
Vila Altina Vasiliki

Vila Altina Vasiliki

Lefkada - Apartmani Vila Altina Vasiliki Vila Altina se nalazi na odličnoj lokaciji, u mestu Vasiliki, svega oko 50 metara (prelazi se put) od...

read more

Sve što treba da znate o Lefkadi

Lefkada je dobila ime po belim liticama – grčka reč lefko znači belo. Poznata je po netaknutoj prirodi koju krase  nepregledna brda gde dominiraju čempresi, borovi i masline kao i po mlečno plavoj boji mora i belim stenama i šljunku. Na severnoj strani ostrva nalazi se glavni grad Lefkas. On je upravo i  prvo naseljeno mesto na koje se naiđe kada se pređe most koji spaja Lefkadu sa kopnom. Najpopularnije turističko mesto na ostrvu je Nidri, koje se nalazi na istočnoj obali. Na jugu se nalazi Vasiliki koje predstavlja surferski centar ne samo na Lefkadi već i na čitavom Mediteranu. Lefkada je idealna destinacija za one koji vole aktivan odmor i ne predstavlja im problem da se vozaju po ostrvu i obilaze plaže. Svakako to i preporučujemo, jer ostrvo obiluje prelepim plaža od kojih su neke svrstane i u najlepše plaže sveta. Što se tiče noćnog života, on je poprilično raznovrstan. Barovi, noćni klubovi i mesta sa živom muzikom privlače mnoge koji žele da se provodu do zore. Najbogatiji noćni provod na ostrvu Lefkada se može naći u prestonici Lefkadi i mestima Nidri i Vasiliki. Postoje barovi, noćni klubovi i mesta sa živom muzikom, što znači da svako može naći nešto za sebe.

 

Plaže na Lefkadi

Zapadna i istočna obala Lefkade se potpuno razlikuju. Dok je za istočnu obalu karakteristično uglavnom mirno more, bez talasa i vetra, na zapadnoj obali, koja je okrenuta ka otvorenom moru, talasi su češći ali je boja mora nestvarna-mlečno plava. Dolazak do većine plaža na zapadnoj obali podrazumeva dugu vožnju uskim putevima i  malo pešačenja. Zauzvrat dobijate potpuno oduševljenje onim što vas sačeka na kraju puta. Ove plaže su karakteristične po belom šljunku, relativno nagloj dubini, vetru i talasima. Istočna obala je potpuno drugačija. Naselja se nalaze uz pitomu obalu gde nema vetra ni talasa ali ni one mlečno plave boje mora.

Izdvojićemo neke od najlepših plaža koje bi trebalo da posetite.

Porto Katsiki – Možda i najlepša plaža na Lefkadi i sigurno jedna od najlepših u Grčkoj ali i na svetu. Nalazi se na jugozapadu ostrva, udaljena oko 40 km od glavnog grada i 15-tak km od mesta Vasiliki. Do plaže se može doći brodićem ali i automobilom. Ukoliko idete automobilom pripremite se na poduži put pun serpentina. Na litici iznad plaže je parking i poželjno je doći pre podne kako biste zauzeli mesto. Kod parkinga su i kantine gde možete kupiti hranu i piće. Do plaže vode betonske stepenice a kada se spustite možete uživati u pravom raju. Plaža je prekrivena belim kamenčićima zbog kojih je boja mora tirkizno plava. U vodi nema plićaka i brzo nailazite na dubinu pa treba biti oprezan jer su česti i talasi a spsilaca nema. U jednom delu dana plaža je u senci stena a najlepša je možda predveče kad možete prisustvovati predivnom zalasku sunca.

Egremni Beach – Još jedna  plaža sa neodoljivim tirkiznim morem. Plaža je u blizini Porto Katsikija, tako da je put do ove plaže isto veoma izazovan. Krivudav je i uzan a jedan deo puta (1 km) ćete morati da prepešačite kako biste došli do litice sa koje se stepenicama spuštate do plaže. Prekrivena je belim kamenčićima i na njoj nema nikakvih sadržaja tako da nije na odmet da ponesete svoj suncobran i ležaljku. Kod stepenica je i mali restoran gde možete kupiti hranu i piće. Do plaže možete doći i brodićem u okviru organizovanih izleta. Talasi znaju da budu visoki a plićak je veoma kratak, tako da morate biti pažljivi.

Katisma plaža – je još jedna u nizu fantastičnih plaža na zapadnoj obali ostrva. Udaljena je 15 km od glavnog grada i do nje možete lako stići automobilom jer je put dobar i nema puno krivina. Za razliku od prve dve plaže koje smo naveli, Katisma je mnogo dostupnija a podjednako lepa. Uređena je, sa obezbeđenim parkingom a ima i dovoljno prostora za sve posetioce sa sopstvenom opremom čak i u jeku sezone. Odlična je i za one koji na Lefkadu dođu bez sopstvenog prevoza, jer do ove plaže voze lokalni autobusi. Neki barovi na plaži svoje ležaljke ne naplaćuju, već se dobijaju uz poručeno piće ili hranu, ali većina njih ležaljke naplaćuje a cena zavisi od bara do bara. Plaža poseduje tuševe, kabine za presvlačenje i toalete u okviru kafića. Prekrivena je kamenčićima a plićaka gotovo da nema jer dubina je već nakon 2-3 m. Talasi znaju da budu veliki pa treba biti posebno oprezan. Boja mora je tirkizno plava što je karakteristično za zapadnu obalu Lefkade.

Milos –  plaža smeštena pored mesta Agios Nikitas. Plaža je ušuškana između visokih brda i do nje se možete spustiti stazom i stepenicama. I na obali i u vodi je sitan šljunak bele boje te je i more svetlo plavo i mlečno kao i na drugim poznatim plažama na Lefkadi. Plaža je široka i dugačka i nema gužve pa se lako možete smestiti sa svojim suncobranom i peškirom. Nije uređena ali postoji kantina gde možete iznajmiti ležaljku i suncobran. U levom delu, gledano ka moru, možete pronaći prirodni hlad koji prave okolne stene.

Agiofili plaža – nalazi se na 2 km od Vasilikija. Do nje možete doći automobilom ali se spremiti da poslednjih 700 m prepešačite. Plaža nije velika, šljunkovita je kao i većina na Lefkadi a boja mora je svetlo plava i providna pa je pogodno i za ronjenje. Na plaži postoje suncobrani i ležaljke koji se mogu iznajmiti. U sezoni je bolje poraniti ili poneti svoju opremu zbog velike gužve. U vodi nema velikog plićaka, dubina je postepena ali svakako treba biti oprezan.

Šta posetiti na Lefkadi

Agia Mavra

Ako putujete na Lefkadu automobilom, vozićete se putem koji povezuje ostrvo sa kopnom i vodi direktno u centar grada. Oni koji idu ovom rutom imaju priliku da uživaju u pogledu koji obuhvata ne samo kanal i lagunu, koja je deo zaštićenih močvara Lefkade i dom retkih vrsta ptica kao što su pelikani i male čaplje, već i impresivan zamak Agia Mavra (takođe poznat kao Santa Maura), koji se nalazi otprilike 1 km severoistočno od grada Lefkade. Zamak je izgrađen oko 1300. godine da bi branio grad od gusarskih napada i svedoči o bogatoj istoriji ostrva, što se takođe odražava u njegovoj arhitekturi.

Agio Mavra-Lefkada

Manastir Faneromeni, botanička bašta i zoovrt

Manastir se nalazi na oko 4 km od glavnog grada Lefkasa. Manastir sa svoje donje strane ima predivan pogled na plažu Agios Loannis, mini zoološki vrt o kome brine 5 monaha i prelepu botaničku baštu sa zelenilom, klupicama za sedenje i cvećem. Zoo vrt je prava oaza, jer pored kolekcije retkih ptica, nekoliko srna, zečeva i paunova poseduje i retke tropske biljke. Za decu je prava uživancija. U okviru manastira postoje dva muzeja. Prvi muzej je posvećen ikonama i ostalim manastirskim eksponatima, a drugi je nautički muzej sa maketama raznoraznih istorijskih brodova.

Faneromeni manastir-Lefkada

Vodopadi Dimosari

Na 3 km od Nidrija u brdu nalaze se ovi prelepi vodopadi. Tokom sparnih letnjih dana, ovde ćete moći da se rashladite i uživate u prelepom zelenilu, belim stenama i lepim klisurama. Možete se okupati u kristalno čistoj vodi jezera, koja je i leti sveža. Cela priroda oko jezera i vodopada je prelepa, bogata zelenilom i preporučuje se svim avanturistima.

Vodopadi Dimosari-Lefkada