021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Nea Kalikratija leto 2024

autobuski i sopstveni prevoz

Nea Kalikratija leto 2024

Nea Kalikratija je mali ribarski gradić koji je udaljen svega 35 km od Soluna. Nalazi se na samom početku Halkidikija, odnosno Kasandre. Nea Kalikratija je idealno mesto za sve one koji žele da se odmore ali i da se opuste uz laganu večeru i čašu vina u mnogobrojnim restoranima i barovima. Ovde možete popiti, možda i najbolje vino u Grčkoj, jer je Nea Kalikratia naširoko čuvena po svojim vinogradima i odličnom lokalnom vinu.

Vila Sofia– Nea Kalikratija

Vila Sofia– Nea Kalikratija

Nea Kalikratia- Apartmani Vila Sofia Vila Sofia se nalazi u prvoj liniji kuća do gradske plaže, nedaleko od centra Nea Kalikratije. Supermarket se...

read more

Sve što treba da znate o Nea Kalikratiji

Nea Kalikratija je jedno od onih letovališta koja poseduju sve što vam je potrebno za mirno i ugodno letovanje. U samom centru letovališta se nalazi trg sa dosta zelenila i igralište za decu. Tu su i mala crkvica i nekadašnji amfiteatar.  Na  šetalištu se uz markete, nalaze i odlično snabdevene pekare, mesare, ali i poslastičarnice, taverne, kafići i brojne prodavnice. Vrlo je važno da znate da u Nea Kalikratiji postoji i bolnica koja prima sve turiste, kao i apoteke koje rade i vikendom. Ukoliko poželite da se zabavite uz muzuku,  postoje čak tri diskoteke i  nekoliko noćnih klubova, od kojih se jedan nalazi u neposrednoj blizini centra grada, na samoj obali i nosi naziv “Nea Plage”, a poznat je po odličnom provodu.

Svakog utorka je u mestu moguće posetiti bogatu zelenu pijacu, na kojoj možete po izuzetno povoljnim cenama kupiti sveže voće i povrće koje uzgajaju meštani. Uz to, na samom ulasku u grad, a na oko 2 do 3 kilometra udaljenosti od turističkog dela, odnosno plaže se nalazi veliki supermarket “Lidl”, u kome su cene znatno povoljnije nego u marketima koji se nalaze uz plažu.

Plaže u Nea Kalikratiji

Gradska plaža se proteže duž celog mesta i krasi je sitan, fini pesak, baš onaj koji je idealan za gradnju kula i zamkova, pa će najmlađi posetioci imati “pune ruke posla”. Ova plaža je zanimljiva po tome što  ima takozvani “dvostruki plićak”. Prvih 50-ak metara od plaže voda je plitka, što je idealno za brćkanje mališana, a nakon toga sledi normalan ulaz u vodu dužine oko dva metra, posle kojeg  opet sledi plitka voda. Plaža u Nea Kalikratiji je lepo uređena, nosilac je Plave zastavice za čistoću i kvalitet vode, a na većem delu se nalaze kafići koji poseduju ležaljke i suncobrane. Naravno, na ovoj plaži postoje tuševi i kabine za presvlačenje.

Plaža Sahara- Na 3 km od Nea Kratie prema Solunu, nalazi se ova veoma poznata plaža. Plaža je peščana, veoma dugačka, široka i savršena za one koji vole uživanje uz finu muziku. Postoji i mnogo slobodnog prostora za sopstvenu opremu. Uz kristalno čisto more, postepenu dubinu, bez gužve (osim vikendom), na ovoj plaži možete uživati do mraka uz predivne zalaske sunca. Na plaži postoje tuševi, kabine za presvlačenje, mreža za odbojku na pesku, teren za mali fudbal, vodeni sportovi, stazica i amfibijska kolica za osobe sa invaliditetom, ali i mnogo, mnogo prostora za sve posetioce koji imaju sopstvenu opremu.

Preporučujemo da posetite

 

  • Meteore
  • Solun

Meteori

U prevodu sa grčkog “Meteora”, znači “ni na nebu ni na zemlji” ili “obešeni u vazuhu”, a sam pejzaž oko manastira izgleda kao da su stene bezmalo popadale sa neba, što i nije toliko daleko od istine. Par stotina hiljada godina unazad, taloženje blata na ušću obližnje reke, klimatske promene i usputni zemljotresi koji su pomerili tlo uslovili su nastanak ovih čudnih, ali u isto vreme zadivljujućih stena, koje štrče u vis – svaka za sebe, kao svojevrsno čudo prirode. Tek 20-tih godina XX veka, do nepristupačnih stena na kojima su se smestili manastiri izgrađeno je kameno stepenište. Do tada su vekovima, monasi do vrha “stizali” u mreži od kanapa, koji su oni odozgo povlačili kanapom na gore. Na isti način stizale su i namernice, i sve drugo što monasi nisu mogli da sami naprave ili zasade na malom prostoru stene na kojoj je sazidan manastir. Do kraja XV veka na Meteorima je postojalo ukupno 26 manastira. Nažalost danas je ostalo svega 6 manastira– dva ženska i četiri muška. U njima danas živi svega oko 10-ak monaha i monahinja. U nekim od manastira strogo se drže pravila o pristojnom oblačenju i neće vas pustiti da uđete ako nemate pokrivene ruke i noge (osobe ženskog pola u suknjama – pantalone nisu dozvoljene). Ipak, u slučaju da niste propisno obučeni dobićete na zajam šarene suknje (za muškarce – pantalone) na lastiš, da navučete preko vaše garderobe.

Meteori

Solun

Solun je jedan od najstarijih gradova i najveća luka u Evropi. On je drugi grad po veličini u Grčkoj, grad koji izlazi na Egejsko more. Solun je još osnovan u 4. veku pre nove ere, smatra se da ga je osnovao kralj Kasander. Solun ili Tesaloniki kako ga još nazivaju, ime je dobio po Tesaloniki, sestri kralja Makedonskog, a kćeri Filipa II. Ako se odlučite za putovanje u Solun, neizostavno je da prošetate njegovim centralnim delom, odnosno ulicom Egnatia odos. Tu možete videti Belu Kulu tik uz obalu mora, najpoznatiji simbol gradavisoka 37 metara. Nalazi se na samoj obali solunkog zaliva. Nastala je u 15.veku i služila je kao tamnica. Preko puta Bele Kule se nalazi i spomenik posvećen Filipu II, kao i spomenik Aleksandru Velikom na konju.

Nešto što bi svakako trebali da posetite jeste srpsko vojničko grobljeZejtinlik, ono što je veoma važno za srpsku istoriju. Tu je sahranjeno oko 21000 vojnika, od toga 8000 Srba. Ulaz je slobodan. Jedna od glavnih atrakcija jeste i grob Filipa, oca Aleksandra Velikog.

Za sve šopinholičare Solun je idealno mesto, a za mnoge i dovoljan razlog da ga posete. Mnogi kažu da je Solun raj za kupoholičare, ako se pronalazite posetite južna predgrađa gde su smešteni ogromni šoping centri. Ovaj grad je centar svetskih poznatih brendova, posebnih ponuda, akcija i popusta.

solun