021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Pefkohori leto 2024

 
Apartmani i hoteli

Pefkohori leto 2024

Pefkohori se nalazi na unutrašnjoj strani poluostrva Kasandra sa pogledom na zaliv Toroneos, a udaljen je od Soluna 107 km. Zaštićen je od otvorenog mora. Čisto more i izuzetno povoljan geografski položaj, sa nepreglednim peskovitim plažama učiniće da vaše letovanje bude nezaboravno.

Vila Aleksandra Pefkohori

Vila Aleksandra Pefkohori

Pefkohori leto 2024 - Vila AleksandraIskra Apartmants je potpuno nova vila na tržištu, prvi put prima goste u sezoni 2019. Vila se posebno izdvaja...

read more
Vila Iskra Pefkohori

Vila Iskra Pefkohori

Pefkohori leto 2024 - Vila IskraIskra Apartmants je potpuno nova vila na tržištu, prvi put prima goste u sezoni 2019. Vila se posebno izdvaja po...

read more
Vila Villar Pefkohori

Vila Villar Pefkohori

Pefkohori leto 2024 - Vila VillarVila Villar (Pefkohori) se nalazi u centru mesta, sa donje strane magistrale, udaljena oko 90 m od mora i...

read more
Vila Gatos 2 Pefkohori

Vila Gatos 2 Pefkohori

Pefkohori – apartmani Vila Gatos 2   Vila Gatos 2 se nalazi na oko 80 m udaljenosti od plaže u Pefkohoriju. Studiji su predviđeni za smeštaj...

read more

Pefkohori leto 2024

Šta sve treba da znate o Pefkohoriju

 

Pefkohori u prevodu – selo bora (pefko-bor, horio-selo) je smešten na poluostrvu Kasandra u kristalno čistom zalivu Toroneos, okružen borovom šumom, po kojoj je i dobio ime. Nalazi se na prvom prstu Halkidikija, na svega 107 km od Soluna. Tragovi naseobina govore o naseljenosti još u doba boravka Rimljana na ovim prostorima, a od 16. veka ovde postoji selo pod nazivom Kapsohora. Danas ima preko 1.500 stanovnika, a najrazvijenija grana je turizam. Pefkohori je jedna od omiljenih destinacija srpskih turista ali i turista iz cele Evrope. Za letovalište Pefkohori kažu da je mesto za sve generacije.

Pefkohori je podeljen na stari deo koji se nalazi iznad magistrale, gde uglavnom žive meštani i novi, turistički deo, koji se nalazi ispod magistrale. Pored mora ima dugačko šetalište, duž kojeg se prostiru mnogobrojni restorani, taverne i kafići. Mesto krasi mali trg sa fontanom i crkva posvećena Sv.Nikoli.

Pefkohori ima sve što je potrebno za miran i ugodan odmor. Markete, pekare, apoteku, lekarsku ambulantu, prodavnice različite robe. Ono što će posebno obradovati mališane je luna park koji na početku sezone otvara svoja vrata turistima.

Treba istaći da Pefkohori nudi i bogat noćni život mladima i svima onima koji se tako osećaju. Diskoteka i klubovi rade do zore, tako da je provod zagarantovan.

 

Plaža u Pefkohoriju

Gradska plaža u Pefkohoriju je dugačka ali poprilično uska pa se u jeku sezone mogu očekivati malo veće gužve. Prekrivena je kamenčićima a ulazak u vodu je postepen. Ukoliko poželite da obiđete i neke druge plaže u okolini, mi vam predlažemo:

Plaža Golden Beach je plaža koja je dobila naziv po zlatnoj boji peska. Plaža se nalazi na par kilometara od Pefkohorija i lokalnim autobusom se lako dolazi do nje. Na plaži možete iznajmiti suncobrane i ležaljke ali i popiti piće u nekom od barova. Plaža je idealna za ljude sa malom decom.

Glarokavos plaža – Ukoliko želite da pobegnete od gužve, između Pefkohorija i Paliurija se nalazi plaža Glarokavos. Duž plaže se prostire borova šuma pa ne morate da strepite od sunca. Ponesite svoju opremu za plažu i provedite ceo dan u mirisnoj hladovini pokraj kristalno čistog mora. Naravno, ukoliko poželite da se okrepite hladnom limunadom tu je i bar na plaži. Plaža je izuzetno popularna među kamperima, pa i roniocima.

Plaža Ksenija – Još jedna plaža smeštena nedaleko od Pefkohorija. Ovog puta, idealna za porodice sa decom. Pesak, plitak ulazak u vodu, mirno, čisto i bezbedno more, kao i prirodna hladovina su glavni aduti ove plaže i čine je veoma primamljivom za mališane. Plaža je opremljena suncobranima i ležaljkama a na njoj se nalazi i bar.

 

Preporučujemo da posetite:

  • Meteore
  • Solun

Meteori

U prevodu sa grčkog “Meteora”, znači “ni na nebu ni na zemlji” ili “obešeni u vazuhu”, a sam pejzaž oko manastira izgleda kao da su stene bezmalo popadale sa neba, što i nije toliko daleko od istine. Par stotina hiljada godina unazad, taloženje blata na ušću obližnje reke, klimatske promene i usputni zemljotresi koji su pomerili tlo uslovili su nastanak ovih čudnih, ali u isto vreme zadivljujućih stena, koje štrče u vis – svaka za sebe, kao svojevrsno čudo prirode. Tek 20-ih godina XX veka, do nepristupačnih stena na kojima su se smestili manastiri izgrađeno je kameno stepenište. Do tada su vekovima, monasi do vrha “stizali” u mreži od kanapa, koji su oni odozgo povlačili kanapom na gore. Na isti način stizale su i namernice, i sve drugo što monasi nisu mogli da sami naprave ili zasade na malom prostoru stene na kojoj je sazidan manastir. Do kraja XV veka na Meteorima je postojalo ukupno 26 manastira. Nažalost danas je ostalo svega 6 manastira – dva ženska i četiri muška. U njima danas živi svega oko 10-ak monaha i monahinja. U nekim od manastira strogo se drže pravila o pristojnom oblačenju i neće vas pustiti da uđete ako nemate pokrivene ruke i noge (osobe ženskog pola u suknjama – pantalone nisu dozvoljene). Ipak, u slučaju da niste propisno obučeni dobićete na zajam šarene suknje (za muškarce – pantalone) na lastiš, da navučete preko vaše garderobe.

Meteori

Solun

Solun je jedan od najstarijih gradova i najveća luka u Evropi. On je drugi grad po veličini u Grčkoj, grad koji izlazi na Egejsko more. Solun je još osnovan u 4. veku pre nove ere, smatra se da ga je osnovao kralj Kasander. Solun ili Tesaloniki kako ga još nazivaju, ime je dobio po Tesaloniki, sestri kralja Makedonskog, a kćeri Filipa II. Ako se odlučite za putovanje u Solun, neizostavno je da prošetate njegovim centralnim delom, odnosno ulicom Egnatia odos. Tu možete videti Belu Kulu tik uz obalu mora, najpoznatiji simbol gradavisoka 37 metara. Nalazi se na samoj obali solunkog zaliva. Nastala je u 15.veku i služila je kao tamnica. Preko puta Bele Kule se nalazi i spomenik posvećen Filipu II, kao i spomenik Aleksandru Velikom na konju.

Nešto što bi svakako trebali da posetite jeste srpsko vojničko grobljeZejtinlik, ono što je veoma važno za srpsku istoriju. Tu je sahranjeno oko 21000 vojnika, od toga 8000 Srba. Ulaz je slobodan. Jedna od glavnih atrakcija jeste i grob Filipa, oca Aleksandra Velikog.

Za sve šopinholičare Solun je idealno mesto, a za mnoge i dovoljan razlog da ga posete. Mnogi kažu da je Solun raj za kupoholičare, ako se pronalazite posetite južna predgrađa gde su smešteni ogromni šoping centri. Ovaj grad je centar svetskih poznatih brendova, posebnih ponuda, akcija i popusta.

Solun