021/ 66 17 504 | 060/ 44 66 614          info@promotravel.rs

Milano

Poznato je da je Milano grad mode i šopinga ali Milano je i mnogo više od toga. Drugi po veličini grad Italije i centar regije Lombardija, Milano ima bogato istorijsko, kulturno i umetničko nasleđe. Istorijski dokazi svedoče da je grad nastao još 400 godina p.n.e a osnovali su ga Kelti. Za vreme Rimljana grad je proglašen za prestonicu Zapadnog rimskog carstva. U tom periodu je donet i poznat Milanski edikt koji je podrazumevao slobodu i ravnopravnost Hrišćana. Za vreme Drugog svetskog rata Milano je pretrpeo velika razaranja ali je u poslednjih nekoliko decenija konstantno obnavljan i modernizovan. Danas je Milano jedna od luksuznijih destinacija sa arhitekturom koja nije toliko tipično italijanska. I pored toga, Milano se može pohvaliti bogatim kulturnim i umetničkim nasleđem. Katedrala Duomo iz 14. veka, Milanska skal – čuvena kuća opere, palata Sforca iz 14. veka, crkva Svete Marije Milostive u kojoj se nalazi čuvena Leonardova freska “Tajna večera”…su samo neke od znamenisto ovog grada.

Šta posetiti u Milanu?

Milanska katedrala – Duomo je  jedna od pet najvećih katedrala na svetu. Ova katedrala u gotičkom stilu, građena je skoro punih 5 vekova, od kraja XIV pa sve do sredine XIX veka. Sa svojih 135 kula i preko 3000 statua na krovu, oduzima dah svakome ko se nađe u blizini.

Zanimljivo je da možete prošetati i krovom katedrale. Pomoću lifta se možete popeti na krov i uživati u lepoti katedrale i iz druge perspektive. Veličanstveno je videti sve statue sa zemlje, ali  je poseban doživljaj videti ih sa krova.

Ulaz u katedralu je besplatan, ali ako želite da se prošetate krovom, moraćete da platite simboličnu cenu karte. Baš u ovoj crkvi Napoleon Bonaparta krunisao se za kralja Italije.

Milanska skala- ako volite operu ovo će biti nezaobilazno mesto za vas. S obzirom da je ovo svetski poznato mesto, teško je kupiti karte za operu a i prilično su skupe. Ali, ukoliko želite da vidite unutrašnjost Skale, možete po pristupačnoj ceni posetiti njen muzej i zaviriti u koncertnu salu.

Umetnička galerija Brera- ima impresivnu kolekciju slika, prvenstveno italijanskih umetnika. Tu možete videti remek-dela Karavađa, Rafaela, Mantenje, Hajeza, Rembranta i Tintoreta. Sem toga, galerija se nalazi u četvrti Brera i kada završite sa obilaskom, možete prošetati živopisnim ulicama četvrti, punih zanimljivih prodavnica i restorana.

Crkva Svete Marije Milostive- U ovoj crkvi se nalazi čuvena freska Leonarda da Vinčija “Poslednja večera”. S obzirom da je broj ljudi u crkvi strogo ograničen, izuzetno je teško doći do karata, pa savetujemo da karte kupite i par meseci ranije.

Galerija Vitorio Emanuele II- je prolaz koji povezuje dva gradska trga, trg Duomo i trg Skala. Galerija Vitorio Emanuele II je dobila ime po prvom kralju Italije a danas predstavlja jedan od najstarijih tržnih centara u svetu. Ovde se nalaze brojne radnje najvećih svetskih dizajnera, poput Prada, Gucci, Versace… Neki lokali postoje skoro koliko i sama galerija poput knjižare Bocca otvorene 1867, radnje Noli za ljubitelje duvana (od 1927.) ili kafea Savini koji je ugostio Verdija, Pučinija, Čarlija Čaplina, Avu Gardner… Šetajući galerijom primetićete mozaični pod a naići ćete i na sliku bika na podu, koja je posebno interesantna. Naime, bik umesto genitalija ima udubljenje a legenda kaže da ako se na peti desne noge koju stavite u ovo udubljenje, okrenete tri puta oko svoje ose, pratiće vas sreća. Tako da se nemojte začuditi ako šetajući, ugledate ljude koji se upravo na ovom mesto okreću.