021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Tunis

Tunis leto 2024

Između morskih talasa i peščanih dina, palmi i kaktusa, Mediterana i orjenta, luksuznih hotela i ruševina drevne Kartagine… Krije se prava oaza. I nije fatamorgana…To je Tunis!

Šta sve treba da znate o Tunisu?

Tunis je afrička država koja na severu izlazi na Sredozemno more, na zapadu se graniči sa Alžirom a na jugoistoku sa Libijom. Oko 40% zemlje je prekriveno pustinjom Saharom a ostatak zemlje je veoma plodan. Glavni grad države je istoimeni grad Tunis. Od Beograda je udaljen na dva sata leta.

Tunis je veoma zanimljiva destinacija za letovanje kako onih koji vole peščane plaže i tirkizno more, tako i za ljubitelje avanture i istraživanja. Tuniška kultura je stara preko 3000 godina i predstavlja mešavinu punske, arapske, turske, evropske, islamske kulture.

Zanimljivosti o Tunisu

-Generalno, Tunis je mirna zemlja, stopa kriminala je niža nego u drugim afričkim zemljama.

-Službeni jezik je arapski, ali gotovo svi govore i francuski, jer je zemlja nekada bila kolonija Francuske. Meštani su prijateljski raspoloženi prema turistima.

-U Tunisu muškarci nose gomilu jasmina iza ušiju. I iza desnog uha su oženjeni, iza levog – slobodni.

-Proizvodnja masline je ovde najzastupljenija. Tunis se nalazi na drugom mestu u svetu po proizvodnji masline. Osim toga, ovde se proizvodi i vino koje se plasira na svetsko tržište.

-I oni, kao i mi, imaju Dinar. Zvanična valuta je tunižanski dinar(TND). Njegova vrednost je takva da otprilike za jedan Euro dobijete dva TND. Kupovina je ovde, u odnosu na evropske standarde jeftina, pa iskoristite priliku da se opremite prvoklasnim maslinovim uljima i vinima kao i svežim voćem i povrćem

 

Najpoznatija letovališta u Tunisu: 

-Skanes / Monastir: Ovo letovalište se nalazi između dva grada- Monastira na jugu i Susa na severu. Svojim zlatnim plažama, safirno plavim morem, srednjovekovnim spomenicima i šarmantnom marinom Monastir fascinira turiste. Ovo mesto je mirno i preporučuje se porodicama sa decom i svima koji žele da uživaju u tihoj i prijatnoj atmosferi.

-Hamamet: je letovalište poznato po prelepim plažama, dobrim izlascima, tirkiznom moru, mirisu jasmina. U blizini nalazi se novoizgrađeni kompleks Yasmine Hammamet, moderno turističko mesto sa brojnim hotelima, marinom, restoranim i klubovima. Hoteli u okviru Yasmine Hammameta su za one sa malo ,,dubljim džepom“, dok se u severnom i južnom delu Hammameta nalaze nešto jeftiniji hoteli.

-Sus je luka, koja se nalazi 143 km od glavnog grada Tunisa. Ovo je jedan od najstarijih gradova Tunisa, a njegovamedina nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Sus je omiljeno letovalište među Srbima, Hrvatima, Britancima i Nemacima. Sus je jedan od najživahnijih gradova na tuniškom primorju, a pored zabave turiste privlače i duge plaže, beli pesak, visoke palme i mogućnost mnogobrojnih vodenih sportova i aktivnosti.

-Sidi Bu Said se nalazi severno od glavnog grada Tunisa i to na vrhu litice sa predivnim pogledom na Sredozemno more. Sidi Bu Said je pravi mediteranski grad, ukrašen šarenim cvećem i vinovom lozom. Zbog svoje lepote grad je bio inspiracija mnogim umetnicama.

Preporučujemo da posetite:

  1. Drevni grad Kartaginu
  2. Amfiteatar u El Jemu
  3. Saharu

Drevni grad Kartagina

Kartagina je antički grad-država, koji je predstavljao jednu od najmoćnijih imperija svoga doba. Izgradili su je Feničani 814. godine p.n.e. na severu Afrike, tačnije na teritoriji današnjeg Tunisa. Smatra se da je Kartagina bila najbogatiji grad na svetu u to vreme. Trgovali su tekstilom, neobrađenim metalom, hranom i robovima u zamenu za zlato, srebro i kalaj. U istoriji su poznati Punski ratovi koji su se vodili između Kartagine i Rimljana. Najpoznatiji vojskovođa Kartagine je bio Hanibal i predstavljao je najveću pretnju za Rimljane. Otuda i poznata izreka “Hanibal je pred vratima” koja se zadržala i danas i koristi se kada nekome ili nečemu preti najveća opasnost. Grad je razaran nekoliko puta od strane različitih osvajača, a konačno je pokoren od strane Arapa 698. n. e. i njegovo kamenje je posle toga poslužilo za izgradnju grada Tunisa.

Amfiteatar u El Jamu

Amfiteatar u El Jamu je najveći amfiteatar u Africi a smatra se da je treći po veličini u svetu ( posle onog u Rimu i Kapui). Sagrađen je u 3.veku i mogao je da primi oko 60 000 posetilaca. Dobro je sačuvan uz minimalne prepravke i poslednji je spomenik ovog tipa iz rimskih vremena.  Izgrađen je u potpunosti od kamenih blokova i bez temelja, zato se smatra da je sagrađen po uzoru na rimski Koloseum. Danas se u areni Afričkog koloseuma održava Međunarodni festival simfonijske muzike El Džem, kao i koncerti klasične muzike, koji su naročito posećeni.

Sahara

Ukoliko se odlučite da iz udobnog hotela krenete put Sahare, budite sigurni da će to biti prava avantura. Na ovom putu ćete posetiti: mesto na kojem su se snimale scene poznatog serijala “Ratovi zvezda”; slano jezero Chot el Jerid; selo Berbera Matmata; imaćete mogućnost da jašete kamile i da se provozate džipovima preko pustinjskih dina. Nepregledna i divlja Sahara će vas očarati.