021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Andaluzija-Granada

Atina je jedan od onih gradova o kojima se mašta i koji morate posetiti bar jednom u životu. Grad bogova, mitova i legendi, grad najvećih filozofa i mudraca i grad bogate istorije, kulture i umetnosti.

Smatra se da je Atina stalno naseljena već više od 7000 godina što je čini jednim od najstarijih gradova u Evropi. Osim toga, Atina je mesto rođenja demokratije, zapadne fiilozofije i književnosti, velikih matematičkih principa kao i teorije drame. Grad je takođe bio dom nekih od najvećih mislilaca i filozofa u istoriji, kao što su Sokrat, Platon i Aristotel. U to vreme, Atina je bila veliki kulturni i ekonomski centar, a njeni građani su bili poznati po svojoj ljubavi prema umetnosti i kulturi. Atina je postala glavni grad Grčke u 19. veku a do tada je bila mala varošica u podnožju Akropolja. Nakon toga počinje intenzivno da se gradi i naseljava a danas je Atina najveći grad u Grčkoj u kojem živi trećina stanovništva.

Kao i sve u Grčkoj, tako i nastanak imena grada se vezeuje za legendu. Legenda kaže da je osnivač Atine bio Kekrops, čudno stvorenje, polu čovek polu zmija. Kekrops se smatra prvim atinskim kraljem i on je grad nazvao po sebi – Kekropia. Međutim, kad su bogovi sa Olimpa primetili ovaj lep grad, poželeli su da budu njegovi pokrovitelji. Posle bučne rasprave, većina bogova je odustala od ove ideje, ali ne i bog mora Posejdon i boginja mudrosti Atina. Kako bi prekinuo raspravu, vrhovni bog Zevs je predložio Atini i Posejdonu da žiteljima grada poklone po jedan dar pa nek onda oni odluče ko će pobediti. Posejdon je građanima darovao vodu a Atina maslinu. Građani su izabrali maslinu jer su shvatili da je voda koju im je Posejdon darovao slana i samim tim nije za piće, a Atinina maslina im može obezbediti hranu, ulje i ogrev. I tako je Atina postala zaštitnica grada a on je po njoj dobio ime.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Šta posetiti u Atini?

Akropolj – Kada pomislite na Atinu, svakako vam je prva asocijacija Akropolj. Ovde se nalaze najpoznatije građevine Antičke Grčke: Partenon i Hram Atine Nike. Partenon je hram boginje Atine sagrađen u 5 veku p.n.e. Kroz svoju dugu istoriju je pretrpeo mnoga oštećenja ali i dalje pleni svojom lepotom i dugovečnošću. Pored Partenona nalazi se hram Erehtejon poznat po stubovima u obliku ženskih figura.

Akropoljski muzej – Novi Akropoljski muzej otvoren je 2009. godine sa izuzetno vrednim eksponatima uglavnom iz perioda od VII veka pre nove ere do helenističkog razdoblja. Stari muzej se nalazio na samom Akropolju ali je zbog nedostatka prostora izmešten par stotina metara dalje u novu zgradu.

Dionisovo pozorište – Atina je prapostojbina pozorišne umetnosti a najstarije sačuvano grčko pozorište je Dionisovo. Ono se nalazi u podnožju Akropolja. Nekada su se tu održavale igre posvećene bogu vina Dionisu. Ovo pozorište datira iz 4 veka p.n.e a amfiteatar je savršeno akustičan.

Trg Sintagma- najveći trg i glavna ulica u Atini se zovu Sintagma. Ovo je mesto svih većih dešavanja Atinjana a na samom trgu je i zgrada parlamenta koja je posebna turistička atrakcija zbog smene straže. Stražari su obučeni u tradicionalne grčke nošnje i smenjuju se na svakih sat vremena.

Monastiraki – Trg Monastiraki se nalazi u podnožju Akropolja. Okružen je velikim brojem tradicionalnih restorana i radnjica – antikvarnica, prodavnica suvenira i butika. Poprilično haotičan ali sa nekim posebnim šarmom, predstavlja i mesto gde ćete pojesti odličan sulvaki. Trg dobija ime Monastiraki po manastiru koji se nekada tu nalazio a od koga je ostala samo crkva.

Plaka – je boemska četvrt i najstariji kvart Atine. Uzane kaldrmaste ulice, stare kućice i veliki broj restorana i kafića joj daje poseban šarm. Možemo slobodno reći da je ova četvrt nalik beogradskoj Skadarliji samo je mnogo veća. Osim toga ovde se nalaze i muzeji, pozorište, bioskop a od istorijskih spomenika ovde je Rimski forum i drevna agora, nekada politički centar stare Atine.