021/ 66 17 504 | 060/ 44 66 614          info@promotravel.rs

Pariz

Pariz je glavni i najveći grad Francuske, smešten na reci Seni. Poznat je po svom bogatom kulturnom i istorijskom nasleđu, umetnosti, arhitekturi, modi, gastronomiji. Pariz nazivaju “Grad svetlosti” a postoji nekoliko razloga za to. Prvi razlog je taj što je Pariz bio jedan od prvih gradova na svetu koji je uveo uličnu rasvetu, koristeći svetiljke osvetljene plinom. Drugi razlog se vezuje za širenje kulture i umetnosti. Pariz je bio dom najpoznatijih umetnika, pisaca, filozofa i drugih intelektualaca a mnogi od njih su se borili za slobodu misli i ideja. S toga se naziv “Grad svetlosti” odnosi i na ovu prosvetiteljsku tradiciju koju je grad promovisao. “Grad svetlosti” se odnosi i na romantično osvetljenje koje dominira gradom u večernjim satima, kada poznate građevine zasijajaju najlepšim sjajem. 

Pariz je podjednako lep i zanimljiv kad god da ga posetite tokom godine. Ne propustite da prošetate čuvenim Jelisejskim poljima, najširom avenijom u Parizu koja se završava na Trgu Šar de Gol Etual gde je i Trijumfalna kapija. Važi za najskuplju ulicu posle njujorške Pete avenije i poznata je kao raj za kupoholičare jer su ovde skupe prodavnice poznatih svetskih brendova. Pored toga, tu su i mnogi hoteli, bioskopi, kafei i restorani. Mnogi tvrde da Jelisejska polja nose epitet najlepše avenije na svetu, a njena lepota se posebno istiše tokom novogodišnjih praznika kada je posebno osvetljena i ukrašena ili tokom prolećnih meseci kada posebno do izražaja dolaze sveže olistali drvoredi koji oivičavaju aveniju sa obe strane. Svake godine na Dan Bastilje Jelisejskim poljima prolazi najveća vojna parada u Evropi.

Simbol Pariza je svakako Ajfelov toranja izgrađen 1889. Do 1930. godine bio je najviša građevina na svetu, nakon čega ga je sa trona skinuo neboder Krajsler u Njujorku. Ko je raspoložen da se penje do vrha, čeka ga 1665 stepenika, a za one koji nisu u kondiciji, tu je i lift. Danas je Ajfelov toranj jedna od najpoznatijih građevina u svetu. Međutim nije bilo tako u početku. Parižani su mrzeli toranj, kada su ga prvi put ugledali. Nazivali su ga ruglom i potajno priželjkivali da se sruši. Vremenom, Ajfelova kula postaje remek delo arhiteksture i dobija ugled koji zaslužuje, ne samo u Parizu i Francuskoj, već i u čitavom svetu.

 

Šta posetiti u Parizu?

 

Luvr- za javnost je otvoren u 18. veku a danas je najposećeniji muzej na svetu. U muzeju se nalazi oko 380.000 umetničkih dela a najpoznatija je svakako Mona Lisa remek delo Leonarda da Vinčija. Slika je naslikana u ranom XVI veku. Slika je dugo bila izložena u Versajskom dvorcu ali je posle Francuske revolucije, kao i druga brojna dela kraljevske porodice, premeštena u Luvr. Skulptura koja privlači najviše pažnje je Miloska Venera iz antičke Grčke, iz perioda 150 godina pre nove ere, a veruje se da prikazuje boginju Afroditu i boginju pobede, Niku.

Versajski dvorac – Okružen velelepnim parkovima, fontanama i zelenilom, ova rezidencija nekadašnjih francuskih kraljeva se svrstava u najlepši dvorac na svetu. Od prostorija u njemu posebno se ističe Galerija ogledala, u kojoj je 1919. godine potpisan Versajski sporazum, kojim je okončan I Svetski rat.

Katedrala Notr Dam – je katolička katedrala iz srednjeg veka, uglavnom poznata po svom impresivnom arhitektonskom stilu. Katedrala je posvećena Bogorodici Mariji koja je predstavljala inspiraciju brojnim umetnicima, između ostalog i čuvenom francuskom piscu Viktoru Igoučije je delo dobilo i ime po njoj – “Zvonar Bogorodičine crkve”. U aprilu 2019. godine, katedralu je pogodio strašan požar u kome su izgoreli krov i toranj.

Trijumfalna kapija – Sagrađena je u čast palim borcima tokom Francuske revolucije i Napoleonovih ratova – a njegova izgradnja je uz dužu pauzu, trajala 30 godina. Ovaj spomenik izgrađen je početkom 19. veka, a njegov naručilac je čuveni vojskovođa Napoleon Bonaparta.

Mulen ruž –  je čuveni kabare u Parizu. Ova čuvena atrakcija, izgrađena je krajem 19. veka sa ciljem da bude mesto gde će se zabavljati najbogatiji građani. U njemu su se izvodile najrazličitije muzičke i plesne numere, od kojih je najpopularnija bila čuveni kan-kanples, a posetile su ga i brojne poznate ličnosti, među kojima je i engleska kraljica Elizabeta II.