021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Tasos leto 2024

Limenarija

Limenarija  2024

Limenarija je drugi grad po veličini i nalazi se na južžnoj strani ostrva Tasos. Reč je o prelepom letovalištu koje se nalazi na oko 40 km od Limenasa, glavnog grada ostrva.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Sve što treba da znate o Limenariji

 

Limenarija ima dva šetališta, prelepo šetalište pored mora i pešačku zonu zatvorenu za saobraćaj u kojoj se nalaze restorani, kafići, prodavnice suvenira, butici,  fast food restorani… Turistički razvoj naselja je počeo krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina i od tada Limenarija je postala vrlo popularna destinacija. Simbol Limenarije je Palataki, “zamak” na uzvišenju iznad grada, do kojeg vodi lepa staza kroz borove. Iza Palatikija nalazi se usamljena plaža Matalija idealna za ljude koji vole plaže izmeštene iz grada, na kojima mogu na miru i bez gužve da uživaju. Limenarija je mirno mesto i preporučujemo je onima koji vole šetnje, uživanje u tihoj muzici nekog restorana i sunčanje i kupanje na plaži gde nema prevelike gužve. Odlična je baza za obilazak ostrva, nalazi se na 5 km od Potosa, 37 km od Limenasa ali i na svega par kilometara od najlepšeh plaža Tripiti, Pefkari, Psili Amos.

 

Plaže u Limenariji

Ako se odlučite da svoj godišnji odmor provedete u Limenariji lepo je znati da imate solidan izbor plažža.

Gradska plaža – Limenarija ima dve plaže. Jednu malu u centru grada i drugu veliku izvan užeg centra grada. Mala gradska plaža se sastoji iz dva dela. Prvi deo je peščani sa postepenim ulaskom u vodu a drugi kamenit. Plaže su povezane stazicom, uređene su, poseduju tuševe, kabine za presvlačenje, ležaljke, suncobrane. Druga plaža u Limenariji duga je nekoliko kilometara. Peščana je ali u vodi ima šljunka i kamenčića. S obzirom da je plaža duga i široka, na njoj nema gužve, tako da možete uživati u miru i odmoru.
U neposrednoj blizini Limenariji nalaze se i prelepe plažže koje možžete obići,a neke od njih su;

Tripiti – Plaža Tripiti duga je nekoliko stotina metara i jedna je od najširih plaža na Tasosu. Obala je prekrivena veoma sitnim peskom, a u vodi su uglavnom kamene ploče. Na plaži postoji nekoliko tuševa i restorana, mreža za odbojku, sto za stoni tenis, bar. Ukoliko iznajmite ležaljke koje pripadaju hotelu Blue Dream Palace ili popijete piće u njihovom baru, možete besplatno koristiti bazen ovog hotela koji se nalazi na samoj plaži. Na levom delu plaže postoji bar gde ne plaćate ležaljke već uz poručeno piće ih dobijate gratis. Tripiti plaža je mirna, na njoj uglavnom nema gužve i kao stvorena je za uživanje i odmor.

Metalia- lepa plaza na oko 800 metara od Limenarije. Karakteristična je po kamenim pločama koje se nalaze na ulazu u vodu. Plaža je prekrivena šljunkom a po sredini se nalazi stazica koja vodi do vode kako bi se izbeglo kamenje prilikom ulaska u vodu. Okružena je brdima i zelenilom, daleko od magistralnog puta i naseljenog mesta pa tu možete uživati u potpunom miru i tišini. Do Metalia se može doći peške tako što se popnete do brda na kome se nalazi Palataki zamak, koji je jasno vidljiv sa svih strana, a onda se strmom stazicom spuštate pešice do plaže. A možete doći i kolima, tako što ćete krenuti magistralom iz Limenarije prema Potosu. Na nešto manje od 1km sa desne strane, videćete natpis “Metalia”. Početak puta je asfaltiran, a zatim prelazi u zemljani. Treba voziti polako, jer je uzak, strm i neravan i vodi vas do same plaže. Tu se nalazi i parking u hladovini. Na plaži postoji jedan bar sa tihom muzikom a ulaz u vodu nije postepen nego brzo nailazite na dubinu.

Pafkari- plaža udaljena oko 2 km od Limenarije, nosilac je “Plave zastavice” za čistoću i kvalitet vode. Šljunkovita je a more je izuzetno čisto i providno. Plaža je organizovana, sa dosta ležaljki i suncobrana koje se uglavnom dobijaju uz piće. Duž cele plaže raspoređene su taverne i barovi, a na samoj plaži nalazi se i centar za vodene sportove Albatros kao i ronilački klub Diver to Diver. U Pefkariju možete uživati u predivnim zalasicma sunca, kao i u dobrim tavernama sa ukusnom hranom.