021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Alanja

Alanja se nalazi u centru Turske rivijere. Ima ugodnu mediteransku klimu sa dugim letima i blagim zimama. Alanja uživa u 310 sunčanih dana godišnje sa do 14 sati sunčeve svetlosti dnevno u junu i julu.
Alanja ima dve prelepe peščane plaže. Plažu Kleopatra i plažu Keikubat, podeljenu starim gradom Alaniasom i poznatim dvorcem. Plaže su sigurne i imaju sve pogodnosti poput kafića i tuševa. Uz plažu se nalazi prelepo šetalište savršeno za fantastičan pogled na tvrđavu i Mediteran.

Šta sve treba da znate o Alanji

 

Alanja se nalazi nadomak Antalije, u podnožju planine Taurus. Veruje se da su je osnovali Grci koji su je nazvali Kalonoros (prelepa planina). Tokom vekova potpala je pod vlast Rimljana, da bi je Marko Antonije poklonio Kleopatri više iz praktičnih nego romantičnih razloga. Bogata šumama, Alanja je Kleopatri bila dragocena jer je od drva iz te oblasti pomognuta brodogradnja Egipatske imperije. Grad je 1221. godine pao pod vlast sultana Alaedin Keykubada koji ju je krstio imenom koje i dan danas nosi i načinio svojim letnjim boravištem. Upravo iz tog perioda potiču najznačajnije istorijske građevine ove oblasti.

Simbol grada je osmougaona Crvena kula – zidine utvrđenja, koje je bilo odbrambeno uporište od okrutnih gusara koji su harali Sredozemljem. U Crvenoj kuli, se nalazi i Etnografski muzej, kao i brodogradilište Terasne.

Jedan od najlepših pogleda na grad i pučinu pruža se sa srednjovekovne tvrđave iznad grada – Alanya Kalesi,  koja je proglašena za kulturno nacionalno blago. Unutar zidina se nalaze ostaci hamama, džamije, ali i starije vizantijske arhitekture. Tu su smeštene i stare vile i kuće iz perioda osmanlija, gde se danas održavaju noći sa trbušnim plesom. Do vrha se može stići uskim, strmim putem, busom ili žičarom. U gradu možete isprobadi i vožnju žičarom, koja kreće od Kleopatrine plaže.

Alanja ima krivudave uličice, prepune neobičnih kućica, malih prodavnica, čajdžinica, restorana i kafea. Svojim posetiocima pruža i bogat noćni provod do ranih jutarnjih sati.

Turisti iz Srbije, neretko se odlučuju za letovanje u Alanji,i biraju je kao destinaciju za svoj odmor. Peskovita plaža, prirodne karakteristike, klima, more, istorijski lokaliteti, kupovina i šoping, kvalitetan smeštaj, samo su neki od razloga za to.

Suvenirnice i butici nalaze se svud po gradu, ponajviše u samam centru, oko luke, gde tezge i robu mahom izlažu i van radnji. Često su tu i kopije poznatih svetskih marki torbi, novčanika, kaiševa…Nakit im je relativno jeftin, kao i proizvodi od kože. Cenkanje je sastavni deo svake kupovine i ukoliko ste dovoljno vešti cenu ćete spustiti i za 50% a ako ste izuzetno vešti negde i do 75%. U vidu što niže cene možete kroz neobavezan razgovor proturiti i to da ste iz Srbije, jer je opšte poznato da Turci vole naše turiste

 

Plaže u Alanji

 

 

Alanja ima dve prelepe peščane plaže. Plažu Kleopatra i plažu Keikubat, podeljenu starim gradom Alaniasom i poznatim dvorcem. Plaže su sigurne i imaju sve pogodnosti poput kafića i tuševa. Uz plažu se nalazi prelepo šetalište savršeno za fantastičan pogled na dvorac i Mediteran.

Kejkubat plaža smeštena je istočno od centra, a veći deo plaže pripada hotelima. Oni su svoj prostor iskoristili za plažne barove. Ova plaža možda nije najidealnija za porodice sa decom, budući da je pesak nešto krupniji.

Kleopatrina plaža smatra se jednom od najlepših u Turskoj. Smeštena je zapadno od centra Alanje. Dužinom od skoro 4 kilometra, prostire se sitan pesak i tirkizno čista voda. Gosti hotela ne plaćaju suncobrane i ležaljke, dok svi koji nisu gosti, plaćaju nekih par evra celodnevno iznajmljivanje.