021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Večni grad Rim, jedan od najstarijih evropskih prestonica…Grad koji su pre više od dva milenijuma, 753. godine p.n.e, osnovali Romul i Rem. Rim je muzej na otvorenom sa velikim brojem katedrala, muzeja, trgova, spomenika, fontana… Ovde su svoje tragove kroz istoriju ostavili brojni inperatori, umetnici, slikari, arhitekte a njihova zaostavština se vidi na svakom koraku. Poznato je da “Svi putevi vode u Rim” …I zato kojim god putem da krenete, sigurni smo, da će vas put kad tad dovesti u italijansku prestonicu.. Cezar, poznati Rimski imperator je nakon pobede u Pontijeskom ratu, povikao “Vini, Vidi, Vici” a svako ko poseti Rim može slobodno da uzvikne ” Dođoh, Videh, Zavolih” jer ovo je grad koji će vas osvojiti na prvi pogled.

Šta treba videti u Rimu?

 

Koloseum– Najveći amfiteatar ikada izgrađen. Impozantni spomenik antičkog doba i danas oduševljava mnogobrojne turiste iz celog sveta.Procenjuje se da je u njega moglo da stane oko 70 000 ljudi. U drevnom Rimu koristio se za razne spektakle kao što su borbe gladijatora, borbe gladijatora i divljih životinja kao i za simulacije istorijskih bitaka i egzekucije. S obzirom da ga danas poseti oko 20 000 ljudi dnevno, i da zna da bude velika gužva, nije loše da karte kupite online.

Vatikan- Najmanja država na svetu. U Vatikanu predlažemo da posetite Baziliku Svetog Petra, Vatikanske muzeje i Sikstinsku palatu. Bazilika Svetog Petra je epicentar katoličke crkve a na njenoj izgradnji su radili najpoznatiji rimski umetnici: Bramante, Bernini, Mikelanđelo. Moguće je popeti se na kupolu bazilike, sa čijeg se vrha pruža veličanstven pogled. Mekelanđelova remek dela ” Stvaranje Adama i Strašni sud”  nalaze se u Sikstinskoj kapeli.

Trevi fontana- Jedan od simbola Rima. Fontanu je projektovao arhitekta Nikolo Salvi a sagrađena je u 18. veku. U centru fontane Trevi se nalazi mermerna skulptura Neptuna koji je okružen tritonima. Oko 3.000 evra u novčićima dnevno turisti ubace u ovu fontanu za koju se veruje da ispunjava želje, a naročito onu za povratak u Rim onoga ko u nju ubaci novčić. Prikupljeni novac iz ove fontane se koristi u humanitarne svrhe.

Preporučujemo još da posetite: Španski trg, Trg Venecija, Panteon, Trg Navona, zamak Sent Anđelo…

 

Galerija fotografija