021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Polihrono leto 2024

Apartmani i hoteli

Polihrono

Polihrono se nalazi na istočnoj obali poluostrva Kasandra, na oko 95 km udaljenosti od Soluna i na oko 700 km udaljenosti od Beograda.  Polihrono je sjajan izbor za porodice sa decom, jer je mirno mesto, sa širokom plažom i postepenim ulaskom u čisto i prozirno more. Veoma je popularno krod srpskih turista tako da se naš jezek čuje na svakom koraku a nije retkost ni sporazumevanje na srpskom sa meštanima.

Polihrono leto 2024

Sve što treba da znate o Polihronu

Polihrono u prevodu znači “mnogo boja” a ime je dobilo po šarenom cveću koje je dominiralo u ovom delu poluostrva. Danas je Polihrono mirno mesto koje krase parkovi, zelenilo i čisto kristalno more. Duž obale je šetalište koje se zatvara za automobile u večernjim satima i omogućava posetiocima da nesmetano šetaju i uživaju u toplim večerima uz more. Iako malo mesto, Polihrono ima sve što je potrebno za miran i siguran odmor. Supermarkete, prodavnice, suvenirnice, restorane, poslastičarnice, pekare, apoteku, ambulantu… Postoji i dosta sadržaja za decu tako da će vaši mališani moći da uživaju u igri i zabavi. Glavne ulice u Polihronu su popločane, sa mnoštvo palmi, maslinovog i limunovog drveća. Do obližnjeg Haniotija iz Polihrona treba 5 minuta lagane vožnje a do Kalitea oko 15 minuta gde se nalazi supermarket Lidl sa vrlo pristupačnim cenama.

Plaža u Polihronu

Polihrono važi za jedno od najčistijih mesta u Grčkoj, a krase ga prozirno more, topla voda i malo krupniji pesak. Gradska plaža je duga, uređena i održavana. Oko pola jedan posle ponoći plažom prolazi traktorčić sa usisivačem koji čisti plažu od algi i smeća i ravna pesak, tako da svako jutro zatičete čistu plažu sa uredno nameštenim ležaljkama. More je kristalno čisto i često se vide jata ribica,  tako da je  ronjenje prava atrakcija. Postoji i mogućnost iznajmljivanja opreme za ronjenje po veoma pristupačnim cenama. Na plaži se nalaze kabine za presvlačenje a jedina mana je što ne postoje tuševi. Na jednom delu plaže su rekviziti za brojne sportove na vodi koje možete iznajmiti.

Preporučujemo da posetite…

 

  • Planinu Olimp
  • Meteore
  • Solun

Planina Olimp

Pominje se kao mesto bogova, posebno mesto Kralja bogova: Zevsa. Selo Litohoro je mala zajednica, ali sa jakim značenjem koje se odnosi na mitologiju Grčke. Nalazi se 20 kilometara od Katerinija i poznat je po toplini lokalnog stanovništva i pogodnim područjima za penjanje. Putovanje na Olimp nije samo mitološko. Planina ima oko 52 vrha i ugošćuje veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Zato se organizuju izleti i planinarenje. Planinarske staze nisu mnogo teške, a penjanje se vrši prema iskustvu, neki planinski vrhovi zahtevaju određeni stepen pripreme.

Litohoro -Polihrono

Meteori

U prevodu sa grčkog “Meteora”, znači “ni na nebu ni na zemlji” ili “obešeni u vazuhu”, a sam pejzaž oko manastira izgleda kao da su stene bezmalo popadale sa neba, što i nije toliko daleko od istine. Par stotina hiljada godina unazad, taloženje blata na ušću obližnje reke, klimatske promene i usputni zemljotresi koji su pomerili tlo uslovili su nastanak ovih čudnih, ali u isto vreme zadivljujućih stena, koje štrče u vis – svaka za sebe, kao svojevrsno čudo prirode. Tek 20-tih godina XX veka, do nepristupačnih stena na kojima su se smestili manastiri izgrađeno je kameno stepenište. Do tada su vekovima, monasi do vrha “stizali” u mreži od kanapa, koji su oni odozgo povlačili kanapom na gore. Na isti način stizale su i namernice, i sve drugo što monasi nisu mogli da sami naprave ili zasade na malom prostoru stene na kojoj je sazidan manastir. Do kraja XV veka na Meteorima je postojalo ukupno 26 manastira. Nažalost danas je ostalo svega 6 manastira– dva ženska i četiri muška. U njima danas živi svega oko 10-ak monaha i monahinja. U nekim od manastira strogo se drže pravila o pristojnom oblačenju i neće vas pustiti da uđete ako nemate pokrivene ruke i noge (osobe ženskog pola u suknjama – pantalone nisu dozvoljene). Ipak, u slučaju da niste propisno obučeni dobićete na zajam šarene suknje (za muškarce – pantalone) na lastiš, da navučete preko vaše garderobe.

Meteori

Solun

Solun je jedan od najstarijih gradova i najveća luka u Evropi. On je drugi grad po veličini u Grčkoj, grad koji izlazi na Egejsko more. Solun je još osnovan u 4. veku pre nove ere, smatra se da ga je osnovao kralj Kasander. Solun ili Tesaloniki kako ga još nazivaju, ime je dobio po Tesaloniki, sestri kralja Makedonskog, a kćeri Filipa II. Ako se odlučite za putovanje u Solun, neizostavno je da prošetate njegovim centralnim delom, odnosno ulicom Egnatia odos. Tu možete videti Belu Kulu tik uz obalu mora, najpoznatiji simbol gradavisoka 37 metara. Nalazi se na samoj obali solunkog zaliva. Nastala je u 15.veku i služila je kao tamnica. Preko puta Bele Kule se nalazi i spomenik posvećen Filipu II, kao i spomenik Aleksandru Velikom na konju.

Nešto što bi svakako trebali da posetite jeste srpsko vojničko grobljeZejtinlik, ono što je veoma važno za srpsku istoriju. Tu je sahranjeno oko 21000 vojnika, od toga 8000 Srba. Ulaz je slobodan. Jedna od glavnih atrakcija jeste i grob Filipa, oca Aleksandra Velikog.

Za sve šopinholičare Solun je idealno mesto, a za mnoge i dovoljan razlog da ga posete. Mnogi kažu da je Solun raj za kupoholičare, ako se pronalazite posetite južna predgrađa gde su smešteni ogromni šoping centri. Ovaj grad je centar svetskih poznatih brendova, posebnih ponuda, akcija i popusta.

Solun