021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Kipar

Apartmani i hoteli

Kipar 

Kipar je treće po veličini ostrvo u Sredozemnom moru, posle Sicilije i Sardinije. Sa 340 sunčanih dana, Kipar je privlačna destinacija tokom cele godine. Postoje dve teorije o poreklu imena Kipar. Prema jednoj, Kipar je dobio ime po latinskoj reči “cuprum” što znači bakar. U antičko doba Kipar je bio poznat kao jedan od najvećih nalazišta bakra na Mediteranu. Druga teorija se vezuje za grčku reč “kiparissi” što u prevodu znači čempres. Kipar mnogi zovu i Afroditino ostrvo, jer se prema predanju ovde iz morske pene rodila grčka boginja ljubavi.

Sve što treba da znate o Kipru

 

Kroz istoriju koja je stara oko 10.000 godina, Kipar su naseljavali i osvajali  Grci, Rimljani, Asirci, Persijanci, Egipćani, Vizantijci i Krstaši… Nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva stekao je 1960. godine, a od 1. maja 2004. član je Evropske unije. Kipar uglavnom naseljavaju većinski Grci (78%) i manjinski Turci (18%) a ostrvo odlikuje komplikovana istorija i grčko-turski odnosi koji su kulminirali pokušajem otcepljenja severnog dela ostrva. Turska je 1974. izvršila invaziju na Kipar i okupirala značajne delove ostrva. Nesuglasice su doprinele podeli ostrva na četiri dela: Kiparska Republika na jugu, Turska Republika Severni Kipar (koji priznaje samo Turska) na severu ostrva, Zelenu liniju Ujedinjenih nacija, koja deli ostrvo na dva dela i dve suverene baze, nad kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo zadržalo kontrolu nakon proglašenja nezavisnosti Kipra. Glavni i najveći grad je Nikozija.

Kipar krase duge peščane plaže, kristalno čisto more, topla mediteranska klima, ljubazni domaćina, tradicionalna gastronomija, bogati kultorno-istorijski sadržaji i dobra zabava. Kipar je jedna od najsunčanijih zemalja na svetu. Leta su veoma topla sa prosečnom julskom temperaturom od 29 stepeni a zime blage i kišovite sa temperaturom oko 10 stepeni. Idealni meseci za kupanje su jun, druga polovina septembra i oktobar. Tokom ova tri meseca vreme je toplo, ali ne i nepodnošljivo vruće. Najtopliji i najsuvlji meseci su jul i avgust a januar je najhladniji i sa najvećom količinom padavina.

Kipar je omiljena destinacija za mlade, budući da se tokom letnjih meseci noćni život veoma intenzivan. Aja Napa je nezvanična prestonica zabave sa desetinom noćnih klubova i brojnim barovima. Iako su neki noćni klubovi otvoreni i tokom cele godine, najbolje žurke se održavaju od juna do kraja avgusta.

Kiparska gastronomija je kombinacija grčkih i turskih specijaliteta. Pretežno je mediteranska sa obiljem voća, povrća, ribe, mesa i maslinovog ulja. Lokalni sir se zove haloumi koji se najčešće griluje. Zbog idealnih klimatskih i geografskih uslova, gotovo sve vrste voća uzgajaju se lokalno, a ostrvsko grožđe se koristi za proizvodnju ukusnih i čuvenih kiparskih vina. Tradicionalno piće na Kipru je  zivanija, izuzetno jaka rakija koja se pravi od grožđa.

Najpoznatija letovališta na Kipru su: Aja Napa, Larnaka, Limasol, Pafos, Protaras.

Aja Napa je dobila ime po srednjovekovnom manastiru u cenrtu grada. Poznata je po odličnom provodu i s toga svakog leta privlači veliki broj mladih. Osim peščanih plaža koje izgledaju kao sa razglednica, u gradu i u njegovoj blizini ima jako lepih crkava i zanimljivih kulturnih spomenika. U blizini Aja Nape se nalazi ukupno dvadeset i sedam plaža, od kojih čak četrnaest ima Plavu zastavicu, što je više od bilo kog drugog odmarališta na Kipru.

Larnaka  je grad smešten na jugoistoku Kipra i njegov je treći grad po veličini. Od glavnog grada Nikozije je udaljen 60 kilometara. Sa jedne strane, Larnaka je grad star 10 000 godina koji je podignut na ostacima antičkog grada Kitiona a sa druge strane to je moderno i luksuzno letovalište. Poznato je po divnim plažama, Slanom jezeru i flamingosima. Jedna od atrakcija grada je Slano jezero u kojem su od novembra do maja glavni posetioci flamingosi. Većina plaža je krunisana Plavom zastavicom a more je čisto i prozirno. Što se tiče noćnog provoda, za to je zadužen kvart Laiki Yeitonia. Preko leta ovaj gradski kvart vrvi od ljudi zbog dobre muzike, pića i hrane.

Limasol je smešten na južnoj obali Kipra u zalivu Akrotiri i predstavlja najveću kiparsku luku i drugi grad po veličini. Krasi ga Stari grad koji je specifičan po uskim uličicama i Staroj luci. Iznad Stare luke nalazi se Srednjovekovna tvrđava Limasola u okviru koje je lociran kiparski srednjovekovni muzej. Muzej je poznat po tome što je Ričard Lavlje Srce ovde oženio Berengariju od Navare još u XII veku. Pored istorijskih znamenosti, Limasol nudi i prelepe plaže. Akti Olympion je peskovita plaža duga preko 2 km. Nalazi se u blizini Starog grada i predstavlja najpoznatiju plažu u ovom delu Kipra. Limasol je veoma poznat i po festivalima poput Karnevala i Festivala vina.

Pafos se nalazi na jugozapadu ostrva i po mitologiji je mesto rođenja Afrodite, boginja ljubavi, lepote i plodnosti.  Ceo grad se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Afroditina stena je najčuvenija prirodna atrakcija u oblasti Pafosa. Nalazi se na oko pola sata vožnje od centra grada i prema legendi upravo ovde se iz morske pene rodila Afrodita. Pafos je gradić prepun kulturno-istorijskih spomenika ali i prelepih plaža koje se nalaze u njegovoj okolini.

 

 

Plaže na Kipru

Kipar se nalazi na prvoj poziciji u Evropi kada je u pitanju kvalitet voda za kupanje i na prvom mestu (srazmerno površini) po broju plaža sa Plavom zastavicom. Neke od najlepših plaža koje preporučujemo da posetite:

Nissi Beach (Aja Napa) –  Nalazi se na oko 3 km od centra Aja Nape. Poznata je po prekrasnom zlatnom pesku i kristalno čistoj, tirkiznoj vodi. Na samo 45 m od obale se nalazi ostrvce do kojeg se može doći peščanim sprudom koji povezuje obalu i ostrvo. More na ovoj prelepoj plaži je plitko, sa plićakom koji postepeno prelazi u dubinu. Toplo je i idealno za decu kao i za osobe koje nisu vrsni plivači. Za razliku od Grčke, ležaljke i suncobrani na većini kiparskih plaža, vlasništvo su opštine i možete ih iznajmiti po pristupačnoj ceni. Na samoj plaži ima nekoliko restorana i barova a Nissi Bai Beach Bar je veoma popularan među lokalnim stanovništvom i turistima, u njemu je muzika tokom celog dana a organizuju se i događaji poput pena zabave uz gostujuće DJ-ve.

Makronissos (Aja Napa) nalazi se na udaljenosti od oko 5 km od centra Aja Nape. Plaža Makronissos  su zapravo dve plaže pod jednim imenom, od kojih je jedna punija i otvorenija vetrovima, a druga – manja i tiša. Plaža je peščana, more je kristalno čisto i pogodna je za kupanje kako odraslih, tako i dece. Šetalištem uz plažu možete doći do luke Aja Napi ili do susedne plaže Nissi.  Na plaži i u okolini postoje smeštajni kapaciteti za iznajmljivanje, restorani, kiosci i drugi objekti od značaja za turiste. U jednom delu plaže nalaze se baldahini, dok su odmah pored ležaljke sa suncobranima.

Pantachou (Aja Napa) je plaža najbliža centru Aja Nape. Peščana je uređena sa svim sadržajima koji su potrebni za ugodan boravak na plaži. Posebnost ove plaže je u tome što rano ujutru možete u miru i tišini posmatrati izlazak sunca, jer tada na njoj nema mnogo posetilaca.

Konos plaža (Aja Napa) nalazi se na 4 km istočno od Aja Nape i pripada Nacionalnom parku Cape Greco. Krase je tirkizno more, zlatni pesak, mali restoran i kafić sa pogledom na ušuškan zaliv i zeleni četinari koji joj daju neverovatnu lepotu. Do plaže se stiže stepenicama, kojih ima dosta ali kad se spustite na plažu videćete da je bilo vredno truda. Za one koji dolaze automobilom, postoji put koji vodi do same plaže. Roditelji sa decom mogu da odahnu, jer je ulazak u vodu postepen sa dugim plićakom a talasa gotovo da i nema. Sadržaji na plaži Konos uključuju besplatne toalete i tuševe, kabine za presvlačenje, spasioce koji su tu od aprila do oktobra, bar na plaži sa muzikom, a obezbeđen je i parking za automobile.

Mackenzie (Larnaka) plaža se nalazi pored Međunarodnog aerodroma Larnaka i dok uživate na plaži možete posmatrati sletanje i poletanje aviona. Plaža je nagrađena Plavom zastavicom. Odlično je opremljena a spasioci dežuraju tokom cele sezone kupanja. Plaža je peščana, more je mirno i čisto.  U toku dana je idealna za porodice sa decom, s obzirom da na njoj postoji i dečije igralište. Uveče ovde možete večerati u nekom od restorana i uživati u pogledu na Mediteran.

Finikoudes Beach (Larnaka) se nalazi na šetalištu istoimenog mesta. Plaža je prekrivena peskom braon i bež boje i duga je oko 600 m. Duž plaže se izdiže drvored palmi koji joj daje egzotični izgled. More je mirno i čisto sa postepenim ulaskom u vodu i plićakom. Plaža je opremljena ležaljkama, suncobranima, kabinama za presvlačenje, toaletima…, a tu su  i “tereni” za mnoge sportove na vodi. Na početku plaže je bina gde se održavaju razne kulturne manifestacije. Spasioci su na dužnosti od 10:30h do 18h od juna do oktobra. Do plaže se lako može doći pešice, biciklom, automobilom ili autobusom.

Lady’s Mile (Limasol)  se nalazi na svega nekoliko kilometara od Limasola. Duga je oko 5 km, peščana je sa kristalno čistom i mirnom vodom. Na kilometar i po od mora nalazi se Akrotiri slano jezero, koje privlači ptice koje migriraju, uključujući jata roze flamingosa i čaplji tokom zimskih meseci.

Plaža Pissouri (Limasol) nalazi se 30 km od Limasola (na pola puta između Limasola i Pafosa) i smeštena je u prelepom zalivu između brda. Plaža je prekrivena sitnim šljunkom a more je tirkizno, čisto i relativno mirno. Plaža je opremljena toaletima, kabinama za presvlačenje i tuševima, ima ležaljki i suncobrana. Za vozače je osiguran besplatan parking. Posetioci mogu igrati odbojku, uživati ​u vodenim sportovima, ronjenju i jedrenju na dasci.

Blue Lagoon (Pafos) je jedna od najlepših plaža na Kipru. S obzirom da se nalazi u  zalivu, zaštićena je od vetra i talasa a voda je obično toplija od vode na ostalim plažama u području. Kristalno čisto more omogućava vam da vidite morsko dno i da uživate u plivanju i ronjenju.  Do plaže možete doći automobilom ili brodom.

Lara Beach (Pafos) je peščana i nalazi se na poluostrvu Akamas (oblast Pafos). Plaža je pusta i gotovo netaknuta zbog čega se preporučuje da sa sobom ponesete suncobran, hranu i piće. Na njoj postoje gnezda Zelenih kornjača a pored kornjača tu su i divlje koze i ptice. Do plaže možete stići isključivo automobilom.

Šta posetiti na Kipru?

Afroditina stena (Petra tou Romiou)

Ova stena se nalazi između Limasola i Pafosa i predstavlja zanimljivu geološku formaciju od nekoliko stena duž prelepe obale. Prema legendi na ovom mestu se rodila Afrodita, boginja ljubavi, lepote i plodnosti. Rođena je iz morske pene 1200. godine p.n.e. nakon čega je ustala iz talasa i na školjci došla do plaže. Na ovom istom mestu je prvi put i zaplakala, a njene su se suze pretvorile u stene. Smatra se da kupanje na ovom mestu podmlađuje najmanje deset godina ali budite oprezni jer more zna da bude veoma nemirno. Plaža je idealna za romantične šetnje, fotografisanje i uživanje u pogledu na more i zalazak sunca.

 

Afroditina stena

Cape Greko

Cape Greko je zaštićeni park prirode i svakako najlepša atrakcija na južnom delu ostrva. Nalazi se između Aja Nape i Protarasa. Ovo mesto je poznato po nestvarnoj tirkiznoj boji mora i velikom broju pećina i uvala. Kada je lepo vreme i nema velikih talasa moguće je brodićem se dovesti do ovih uvalica, gde je kupanje u providnoj, tirkiznoj vodi posebno iskustvo. Prema kiparskoj legendi, u Cape Greku je živelo mitsko čudovište po imenu Kriptid.  Posebna atrakcija ovog mesta je “Most ljubavi” koji se nalazi na mnogim fotografijama Kipra. To je prirodni most od kamena dug oko 6 m i predstavlja jedno od najromantičnijih mesta na Kipru.

Cape Greko- Kipar

Grobnice kraljeva

Grobnice kraljeva sastavni su deo Arheološkog parka u Kato Pafosu. To su podzemne grobnice, katakombe, isklesane od kamena i datiraju iz helenističkog perioda. Iako im ime upućuje na to da su ovde sahranjeni kraljevi, to zapravo nije tako jer u periodu kad su napravljene na ovom području nije bilo kraljeva. Smatra se da su to groblja pafoskih aristokrata, oficira i znamenitih ličnosti tog kraja.  Prema paganskoj veri onih vremena, grobnica je u životu posle smrti budući dom pokojnika, pa su često grobnice bile poput pravih kuća. Ovde ćete videti nekoliko savršeno očuvanih mozaika sa raznim motivima karakterističnim za taj period.

Grobnice kraljeva-Kipar

Slano jezero u Larnaki

Slano jezero se nalazi nedaleko od aerodroma u Larnaki. Ono je 1997. godine proglašeno za zaštitno područje i jedno je od najvećih staništa vodenih ptica u Evropi. Tokom leta je isušeno sa naslagama soli, dok se zimi (od novembra do marta) puni vodom i postaje svratište za hiljade roze flamingosa i preko 85 vrsta vodenih ptica. Prirodno okruženje jezera je idealno za šetnju a zalasci sunca zimi su neopisivi. Pešačka staza vodi do džamije Sultan Teke.

Slano jezero-Larnaka