021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Evija leto 2024

Apartmani i hoteli

Evija leto 2024

Evija je najveće ostrvo u Egejskom moru, drugo po veličini u Grčkoj i treće u istočnom Mediteranu. Severni deo ostrva Evija nalazi se na oko 200 km južno od Paralije, do njega se stiže sa kontinentalnog dela Grčke trajektom iz luke Glifa, vožnjom koja traje dvadesetak minuta. Idealan izbor odmora za sve uzraste i svačiji budžet.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Sve što treba da znate o Eviji

 

Ostrvo Evija iako je u poslednjih nekoliko godina postalo poznato kao nova turistička destinacija zadržalo je svoje prirodno okruženje. Bogata flora i fauna, povoljni klimatski uslovi, duga sezona, mnoštvo prelepih plaža i bogatstvo termalnih izvora čine, Eviju jednom od najpopularnijih destinacija i među samim Grcima. Ostrvo je bogato arheološkim nalazištima, manastirima, tradicionalnim selima i pruža velike mogućnosti za odmor i zabavu. Blizina glavnog grada Atine, turistima omogućava da iz mirne ostrvske atmosfere, za kratko vreme uplove u žagor antičke prestonice. Severna obala ostrva blago se spusta u more, stvarajući slike fascinantne lepote gde su smeštena i glavna turistička mesta Evije: Pefki, Limni i Edipsos, od kojih je Pefki pravi raj za naše turiste.

Pefki je mesto koje je zadržalo šarm tipičnog grčkog okruženja. Nalazi se na severu ostrva Evija, u zelenilu borovog drveća po kojem je i dobilo ime. Pruža se uz 4 km dugu peščano šljunkovitu plažu koja fascinira lepotom i nesvakidašnje kristalno čistim i mirnim morem. Izuzetna mešavina mirisa mora i borovine kao i jedinstven zalazak sunca, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Pefki je idealna destinacija za svakog posetioca, a posebno za one koji žele porodičan odmor. Plaža je odvojena od grada širokim šetalištem koje predstavlja centar turističke aktivnosti. Tu se nalaze taverne, restorani, kafići i barovi, prodavnice suvenira, super marketi, pekare, apoteke, mesara, koji zadovoljavaju svakodnevne potrebe posetilaca mesta. Lokalno stanovništvo u luci nudi ribu, sveže voće, povrće, med, lekovito bilje domaćeg porekla. Plaža je dobro organizovana, na njoj se nalaze tuševi i kabine za presvlačenje, a suncobrani i ležaljke mogu se koristiti uz bogatu ponudu pića lokalnih ugostitelja. Deca mogu da se zabave na igralištima na plaži ili u mini luna parku. Noćni život mesta, uz grčku muziku, specijalitete tradicionalne grčke kuhinje i vino, koje Pefki čine zanimljivim i noću, upotpuniće boravak svakog gosta. Pefki pruža mogućnost pravog i nezaboravnog odmora, zabave i aktivnosti u prirodi.

Edipsos je takozvana “antička banja” koja je po legendi nastala po naredbi boginje Atine. Bogat je termalnim vodama i izvorima koji se ulivaju u more a njihova temperatura dostiže čak i do 70 stepeni. Ove termalne vode su lekovite i upravo u Edipsosu su se lečile brojne istorijske ličnosti a među njima i kralj Petar I Karađorđević. Ovo je razvijeno turističko mesto sa mnoštvom restorana, kafića i drugih turističkih sadržaja. Iako živo mesto, nema nekog posebnog noćnog provoda. Edipsos je mesto za odmor, uživanje i rehabilitaciju tako da su i svi sadržaji prilagođeni tome.

 

Plaže na Eviji

Korasida plaža – nalazi se na istočnoj  obali ostrva na oko 170km od Pefkija. Plaža je prekrivena sitnim belim peskom a more je kristalno čisto. Oko plaže postoje kafići, restorani i beach baorvi.

Dafni plaža – nalazi se na zapadnoj strani ostrva oko 30 km od glavnog grada-Halkide. Dafni plaža se sastoji od dve plaže koje se nalaze jedna pored druge. Ovo je šljunkovita plaža, i često je posećuju mladi. Plaža je okružena borovom šumom koja stvara hlad a voda je malo hladnija zbog velikog broja podzemnih izvora koji dolaze sa planine Kandili. Na jednoj plaži postojibeach bar, dok na drugoj postoji predivna taverna, gde možete uživati u grčkim specijalitetima.

Agia Anna – Najduža plaža na ostrvu, duga čak 9 km. Nalazi se na oko 50 km od Pefkija. Jedan deo plaže je uređen, dok drugi nije. Na uređenom delu plaže imate sve što vam je potrebno za ugodan boravak. Barove, restorane, suncobrane i ležaljke. Za sve avanturiste je bitno reći da adrenalin mogu pronaći upravo na plaži Agia Anna. Izuteno je poznata po aktivnim sportovima. Ovde možete uživati u paraglajdingu, surfovanju i drugim morskim sportovima.

Edipsos plaža – Peščana plaža koja je poznata po svojim termalnim izvorima. More je ovde izuzetno toplo pa se preporučuje porodicama sa decom. Takođe je lekovito zbog termalnih voda koji izviru iz stene. Plaža je organizovana sa ležaljkama i suncobranima ali ima mesta i za peškir ukoliko ne želite ležaljku.

 Eretria plaža – je organizovana plaža na kojoj možete naći sve. Ovde se nalaze kafići, restorani, beach barovi, prodavnice i brza hrana kao i ležaljke i suncobrani. Često se organiju uveče žurke u barovima na plaži. Gužve na plaži su moguće vikendom kada veliki broj lokalaca i Atinjana dođe na odmor.

Preporučujemo da posetite

  • Eretria – čuvena kapija ostrva
  • Helkida – glavni grad ostrva
  • Kuća zmajeva

Eretrija je grad koji se nalazi na tlu nekadašnjeg grada-države i ima veliki istorijski značaj. Nazivaju ga i “kapija ostrva” jer je bio centar razmene dobara i glavni ekonomski centar.  Pominje se i u Homerovom epu Ilijada i to kao jedan od gradova koji je slao brodove za borbu u Trojanskom ratu. Savetujemo vam da ovaj grad obavezno obiđete ukoliko planirate letovanje na ostrvu Evia, a ovo su atrakcije koje vas tamo čekaju: Hramovi grčkih bogova, Neoklasična palata porodice Kanari​​​​​​​, Pozorište koje datira još od 5. veka pre nove ere, Kuća mozaika, Arheološki muzej sa važnim pronalascima iz Eretrie.

Eretria-Evia

Halkida je glavni grad ostrva koji se nalazi na zapadnoj strani, razdvojen od kopnenog dela Grčke Euripos prolazom. U Euriposovom kanalu teku takozvane “lude vode” ,  veoma zanimlliv fenomen  gde morska voda teče veoma brzo poput planinske reke. Morske struje su glavni “krivac” za čudno ponašanje morske vode, koja prvo teče 6h u jednom smeru, zatim nekoliko minuta potpuno miruje a onda nastavlja svoj tok narednih 6h u potpuno drugom smeru…I tako u krug..

Halkida-Evia

Kuća zmajeva – Ogromne konstrukcije Drakospita, što u prevodu znači kuća zmajeva, nalaze se u južnom delu ostrva. Svrha ovih ogromnih konstrukcija do danas nije poznata. Neka predanja kažu da su to bila svetilišta bogova, druga da su drvoseče htele da naprave zaklon, a treća da su služila u odbrambene svrhe. Arheolozi i antropolozi nisu uspeli da objasne kako su napravljene ove ogromne konstrukcije, ni zašto je nekome trebalo ovoliko sklonište na 1.400m nadmorske visine.

Kuća zmajeva-Evija