021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Andaluzija-Granada

Andaluzija je južna španska pokrajina a smatra se možda i najboljim predstavnikom pravog Španskog duha. Ova “strastvena” regija Španije poznata je po flamenku – plesu koji je ovde nastao, koridi, peščanim plažama, šarmantim selima i autentičnim gradovima, ukusnoj hrani i temperamentim i ljubaznim domaćinima. Andaluzija čuva bogato kulturno-istorijsko nasleđe jer je mesto gde su se susrele dve religije, hrišćanska i islamska. Gradovi južne Španije prosto odišu ovim uticajima i kao rezultat nude očaravajuća i nesvakidašnja zdanja, od kojih su mnogi na listi Uneska. Najatraktivnije od njih nastale su upravo pod uticajem arapske vlasti. Sunčanu obalu Andaluzije krase prelepe dugačke peščane plaže: Kosta del Sol (sunčana obala) koja ima oko 320 sunčanih dana godišnje, Kosta del Almeria  i Kosta Tropikal koje imaju mnogo privatnih uvala gde možete uživati.

Centar i glavni grad Andaluzije je Sevilja. Grad koji će vam pružiti sve ono što zamišljate kada maštate o Španiji. Osmesi, vedar duh meštana, gitare, flamenko, crvene haljine, slatka vina, sijeste i fijeste i slavljenje svakog dana života…Sevilja je grad strasti, ljubavi i romantike i nije ni čudo što je baš to grad najpoznatijeg ljubavnika Don Žuana. Sva lepota Sevilje se ogleda u ovoj arapskoj izreci „I samo Sunce, na svom putu, ostane duže nad Seviljom da bi uživalo u njenoj lepoti.“

Andaluzija se može pohvaliti izuzetno ukusnom hranom. Klasiku andaluzijske kuhinje predstavlja gaspaćo – hladna čorba pripremljena od sirovog usitnjenog povrća a tu su i poznata španska jela tortilja, paelja i različiti tapasi. Andaluzija je poznata i po proizvodnji vina a najviše se pije šeri napravljen od grožđa čiji je najveći ljubitelj bio Vilijam Šekspir.

Šta posetiti u Andaluziji?

Andaluziju krase gradovi sa bogatom istorijom i jedinstvenim kulturno arhitektonskim spomenicima. Tu je Sevilja, koja je prestonica Andaluzije,  mistična Kordoba koju krasi veličanstvena džamija, Granada sa njenom čuvenom Alhambrom, Pikasova Malaga ali i živopisna seoca sa tipičnim belim kućama.

Kordoba – je treći po veličini grad Andaluzije i nekadašnja prestonica Mavarskog kraljevstva. U samom gradu se vidi uticaj arapske kulture i ima dosta očuvanih građavina iz perioda arapske vladavine.

Ono po čemu je Kordoba najpoznatija jeste katedrala “La Mazquita”, koju još nazivaju i “Džamija hiljadu stubova”. Nekada je bila najveća džamija u Španiji, koja se gradila skoro 200 godina. Tek je 1236. godine pretvorena u crkvu.

Dvorac “Alcazar of Cordoba” se nalazi u blizini reke Gvadalkivir. Na tom mestu su se kralj Ferdinand i kraljica Izabela dogovarali sa Kolumbom o njegovim putovanjima.

Granada – “Ako treba da vidite samo jedan grad u Španiji – neka to bude Granada”. Ovako glasi poznata španska izreka. Grenada je grad koji morate posetiti. Nalazi se u podnožju Siera Navade i predstavlja pravo kulturno-istorijsko blago Španije. Mavarski zamak Alhambra je najpoznatija građavina u Grenadi. To je najčuvenije delo islamske umetnosti na teritoriji Španije. Dvorac je dobio ime od arapske reči “Al – Hamra” što znači “crvena” a odnosi se na boju gline od koje je napravljen.

Malga – je grad na obali Sredozemnog mora i glavni je centar regije koja se naziva Kosta del Sol (Obala sunca). Poznata je po prelepim plažama ali i po brojnim kulturno-istorijskim spomenicima. Čuveni slikar Pablo Pikaso je rođen ovde ali i slavni glumac Antonio Banderas.

Simbol grada je Alkazaba maorska tvrđava iz 11.veka.  Smeštena je na brdu sa koga se pruža pogled na okolinu, zbog čega je bila veoma pogodna za odbranu. Unutar tvrđave nalazi se Nasridska palata, kao i vrtovi, dvorišta, fontana, i sve to u autentičnom arapskom stilu gradnje.

Pikasov muzej  se nalazi u kući u kojoj je ovaj čuveni slikar živeo. U muzeju se nalazi oko 200 njegovih dela.

U Malagi preporučujemo još da posetite: katedralu De La Enkarnasion, Rimski teatar, dvorac Gibralfaro kao i plaže: Malagi je La Malagueta, Banos del Carmen, La Caleta, El Candado…

Galerija fotografija