021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Madrid

Madrid je glavni grad Kraljevine Španije koji je smešten u srcu Pirinejskog poluostrva. Sa 3,2 miliona stanovnika on je treći po veličini grad Evropske unije (posle Londona i Berlina). Postoji nekoliko legendi o tome kako je Madrid dobio ime . Najpoznatija kaže da ime grada potiče od reči “madronjo”, što znači biljka planika ili maginja, koja postoji u Španiji na svakom koraku i oslikana je na grbu grada. Prvi utisak koji Madrid ostavlja na turiste je uređenost, čistoća, sklad, prelepi parkovi i posebna energija koja se ne može opisati, mora se doživeti. Madrid opravdava epitet “kraljevskog grada” jer odiše savršenim skladom i izbalansiranim spojem modernog i istorijskog. 

Za Madrid možemo reći da je grad kulture, jer poseduje veliki broj muzeja i spomenika u kojima se čuvaju dela nekih od najpoznatijih umetnika sveta.

Možemo reći i da je Madrid grad fudbala, jer se u njemu nalazi jedan od najboljih fudbalskih klubova svih vremena – kraljevski Real Madrid.

Možemo slobodno reći i da je Madrid grad koji nikad ne spava sa veoma zanimljivim noćnim životom, velikim brojem noćnih klubova, restorana i kafića. U Madridu se, prema Ginisovoj knjizi rekorda, nalazi i najstariji restoran na svetu. U pitanju je restoran Sobrino de Botin, koji je otvoren davne 1725 godine i do dan danas neometano radi.

Razloga za posetu kraljevskog grada ima mnogo a u nastavku vam predlažemo znamenitosti koje nikako ne treba da propustite ako se nađete u Madridu.

Šta posetiti u Madridu?

Madrid je grad muzeja a jedan od najpoznatijih slikara 20. veka Pablo Pikaso je jedan deo života i proveo u ovom gradu. S toga, nije iznenađujuće da se brojna njegova dela, poput slike “Gernika”, nalazi u Muzeju kraljice Sofije. Pored toga u muzeju posetioci mogu da vide i dela Salvadora Dalija, Huana Griza i Žuana Mira.

Muzej Prado – u njemu se čuvaju najvrednije kolekcije umetničkih slika poput “Male dvorske dame” (1656) koja se smatra remek-delom španskog slikara Dijega Velaskeza. Pored dela španskih slikara, ovde se nalaze i dela evropskih umetnika, antičke skulpture, kao i umetnička dela napravljena od porcelana i keramike.

Ukoliko volite muzeje, preporučujemo da posetite i: Muzej Tisen-Bornemica, Muzej Lasaro Galdijano, muzej posvećen šunci (Museo de Jamón) i muzej robota (El museo del Robot).

Glavni trg (Plaza Mayor) – nalazi se u samom centru Madrida.  U centru trga nalazi se statua kralja Filipa III na konju. Trg je tokom istorije imao različite namene. Bio je otvoren za proslave i bitne događaje poput  kraljevskih venčanja i rođenja a za vreme inkvizicije je služio za javnu egzekuciju ljudi. Danas je trg veoma popularan kod turista, na njemu se organizuje božićni vašar kao i proslava praznika Svetog Isidora, zaštitnika Madrida.

Kapija sunca (Puerta del Sol) – kapija potiče iz 15. veka a dobila je ime zbog svoje okrenutosti ka istoku. Na trgu kod kapije se nalazi spomenik Karlosu III i spomenik koji predstavlja medveda koji jede jagode sa drveta (simbol  grada još od srednjeg veka). Kapija sunca je popularno mesto za proslavu dočeka Nove godine.

Zeleni parkovi Madrida – Madrid ima dosta zelenih površina a najveće su: Park Retiro (Parque del Buen Retiro), Botanička bašta (Real Jardin Botanico), Park Oeste (Parque del Oeste), Kasa de Kampo (Casa de Campo), Madrid Rio (Madrid Río).

Preporučujemo još da posetite: Stadion Santijago Bernabeu, Kraljevsku palatu, Trg Sibeles, Trg Espanja….