021/ 66 17 504 | 060/ 44 66 614          info@promotravel.rs

Solun

Solun, ili kako bi nas Grci ispravili – Tesaloniki, drugi je grčki grad po veličini. On je glavni grad, kulturni, finansijski i industrijiski centar, severnog dela Grčke odnosno egejske Makedonije. Osnovao ga je kralj Kasandar 316. godine p.n.e. Veruje se da je grad dobio ime po Tesaloniki, supruzi kralja Kasandra i polusestri Aleksandra Velikog. Naime, njen otac Filip II Makedonski ju  je u čast pobede nad Tesalijcima nazvao Tesaloniki.

 

Šta posetiti u Solunu?

Zejtinlik- Groblje i mauzolej podignut u znak sećanja na poginule srpske vojnike u Prvom svetskom ratu nakon proboja Solunskog fronta. Grčka vlada je ustupila besplatno zemljište i 1926. godine je počela izgradnja groblja. Na čelu ovog poduhvata bio je Savo Mihailović, koji je sa svojim zemljacima prikupio posmrtne ostatke izginulih ratnika. Oni su obišli oko 250 groblja, ekshumirali poginule borce i preneli na novo groblje. Tokom drugog svetskog rata čuvar Ðuro Mihailović, sin gore pomenutog Save, uspeo je da sačuva groblje od nacističke pljačke, zakopavši vredne knjige i relikvije. Danas o groblju brine unuk Save Mihailovića, Đorđe koji će vas dočekati i provesti kroz čitav komples.

Bela kula- simbol grada i najpoznatiji spomenik u gradu, kako zbog svoje pozicije tako i zbog duge istorije i neobične arhitekture. Nazivaju je još i krvava kula jer je u njoj otomanski sultan Mahmud II masakrirao janičare. Nakon oslobođenja Soluna 1892. godine, prekrečena je u belo kako bi se obrisala njena ružna prošlost. Danas se u kuli nalazi Muzej vizantijske umetnosti, sa eksponatima iz istorije Soluna od 300. godine do 1500. godine. 

Stari grad Ano Poli- Ovaj deo grada je pun istorijskih mesta i interesantnih drvenih kuća. U njemu se nalazi i puno religijskih zdanja. Opasan je starom vizantijskom tvrđavom sa koje se pruža fantastičan panoramski pogled na Solun i more. Radi očuvanja tradicionalnog izgleda, Ano Poli je zaštićen od strane vlade, čak je i na UNESCO-voj listi kulturne baštine.

 Aristotelov trg- glavni trg koji nećete zaobići jer se nalazi u centru grada.  Na trugu se nalaze kafići i uglavnom luksuzni hoteli, a za ljubitelje pozorišta tu je i Olympion Theatre. Tu je i lep park, kao i pijace Kapijano i Modiano.

Preporučujemo još da posetite: crkvu Sv. Save, crkvu Sv. Dimitrija, spomenik Aleksandru Makedonskom, vožnja brodom, šoping…