021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Lisabon

Lisabon je glavni i najveći grad Portugalije i najzapadniji glavni grad kopnene Evrope. Lisabon važi i za jedan od najstarijih gradova Evrope. Smešten je na obali Atlanskog okeana i predstavlja jednu od najtoplijih prestonica u Evropi.  Lisabon se nalazi  na sedam brežuljaka i čuven je po vijugavim, kaldrmisanim ulicama i usponima, šarenim zgradama i žutim tramvajima.

Jedinstvena arhitektura, bogata istorija, ljubazni i veseli domaćini, odlična klima, veliki broj atrakcija, Lisabon čini veoma privlačnom turističkom destinacijom. Prema različitim istraživanjima, portugalska prestonica se smatra jednim od najsigurnijih gradova  a Portugalci su među najljubaznijim i najsrećnijim narodima Evrope.

Ovo je zemlja poznatog moreplovca Vaska de Game koji je upravo odavde 1498 godine otkrio pomorski put do Indije. Tokom 15. i 16. veka Portugalija je bila velika i moćna carevina. Pomorski uspesi i otkrića su doprineli i bogaćenju zemlje. Na žalost Lisabon je pogodio snažan zemljotres 1755 godine od kojeg se grad veoma teško oporavio.

Danas je Lisabon jedan od najposećenijih gradova Evrope i grad koji će vas svojom autentičnošću sigurno osvojiti.

Lisabon – 3 noćenja | Uskrs

Lisabon – 3 noćenja | Uskrs

LISABON 4 dana | 3 noćenja - Uskrs Ušuškana između sedam brda, prestonica Portugala Lisabon leži na mestu gde se reka Težo uliva u Atlantik. U njoj...

read more

Šta posetiti u Lisabonu?

 

Trg Komersio – je centralni gradski trg odakle možete započeti razgledanje grada. Trg se nalazi pored reke Težo a pre katastrofalnog zemljotresa 1755. godine, se ovde nalazila kraljevska palata. Na trgu jei i Trijumfalna kapija, koja simboliše ponovno rađanje grada nakon katastrofe. Iza nje je ulica sa kafićima i restoranima, gde možete osetiti pravi duh grada.

Spomenik otkrićima – Postavljen je 1940. godine u sećanje na sve moreplovce koji su u 15. i 16. veku, upravo sa ovog mesta, kretali u istraživačke ekspedicije. Na spomeniku su predstavljena 32 čoveka, među kojima su najuticajniji pomorci poput Vaska de Game i Magelana.

Belem kula – je izgrađena u 16. veku, kako bi štitila lisabonsku luku. Kula je nekada služili i kao zatvor a danas je turistička atrakcija koja je na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. Kružne stepenice vode do vrha kule, sa kojeg se pruža prelep pogled.

Manastir Žeronimos – je raskošna građevina, simbol moći i bogatstva, koja svedoči o zlatnom dobu Portugalije. Manastir je sagrađen u čast uspeha čuvenog portugalskog moreplovca Vaska da Game. Prvobitno se ovde nalazila kapela, gde se istraživač sa drugim članovima svoje ekspedicije molio noć pre polaska na putovanje, na kojem je, što će se kasnije ispostaviti, otkrio pomorski put za Indiju. Vasko da Gama sahranjen je u manastiru, zajedno sa nekoliko kraljeva Portugalije i drugih važnih ličnosti iz istorije zemlje, što ovom mestu daje još više na značaju.

Alfama – je čuvena boemska četvrt u Lisabonu gde ćete upoznati stari deo grada i osetiti pravi duh Portugalije. Ovde možete prošetati uzanim i strmim uličicama i diviti se šarenim zgradama. Pored toga, brojni restorani iz kojih se čuje tradicionalni setni zvuci Fado muzike, prosto će vas mamiti da zakoračite u njih. Ovom ulicom prolazi i čuveni žuti tramvaj br.28 koji predstavlja poznatu atrakciju. Svakako preporučujemo vožnju ovim tramvajem jer prolazi pored mnogih znamenitosti, omogućavajući bolje upoznavanje grada.

Preporučujemo još da posetite: Dvorac Svetog Đorđa, Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije, Nacionalni muzej pločica, Trg Rosio….