021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Lisabon – 5 noćenja | Prvi maj

Plan i program putovanja

Dan 1 BEOGRAD – LISABON

Sastanak na Aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme let do Lisabona sa usputnim presedanjem. Dolazak u Lisabon u kasnim večernjim časovima i transfer do hotela. Noćenje.

Dan 2 – 3 LISABON (2 noćenja)

U ranim jutarnjim časovima transfer do Lisabona. Prvog dana imamo izlet „Panoramsko razgledanje Lisabona“, a prva stanica na našem putovanju biće park Edvard VII i fotografisanje na jednom od najlepših vidikovca koji se nalazi upravo ovde. Ovo je najveći park u gradu i obzirom da se nalazi na malom uzvišenju on ima predivan pogled na more. Nastavljamo naše istraživanje šetnjom do Kule Belem, najposećenijeg turističkog mesta u Lisabonu. Obilazimo Manastir Jeronimos čija je izgradnja započeta 1501. godine, a završena je u XVII veku. Manastir je rađen po projektu portugalskog arhitekte Dioga de Boitaca, a podignut je na mestu kapele gde su se Vasko de Gama i njegova posada molili pre puta za Indiju. Manastir predstavlja simbol sećanja na putovanje Vaska de Game. Upravo, ovde se nalazi i grobno mesto Vaska de Game, smešteno unutar manastira.
Za sam kraj ostavljamo obilazak najstarijeg dela Lisabona – Alfamu. Pešačimo kroz Porta De Sol i spuštamo se do Alfame koje je najstarija i verovatno najinteresantnija četvrt u Lisabonu, prostire se između gradskog zamka i reke Težo. U Alfami se nalaze neke od najpoznatijih znamenitosti u Lisabonu. Ono što ovu četvrt čini zaista posebnom jeste činjenica da šetnjom kroz uske uličice možete doživeti autentičnu atmosferu starih vremena i otkriti skrivene kutke grada. Ovde ćemo šetati i obilazite najznačajnije atrakcije: Lisabonska katedrala, Tramvaj 28, itd.

U toku našeg boravka u Lisabonu pored dobre zabave i provoda iskoristićemo vreme za obilazak najznačajnijih mesta u ovom bajkovitom gradu. Smeštena u živopisnoj brdovitoj oblasti 30 kilometara severo-zapadno od Lisabona, Sintra je mali klimatski raj i omiljeno izletište stanovnika portugalske prestonice. Mnogobrojne palate i letnjikovci, od kojih je većina pod zaštitom UNESCO-a, svedoče o raskoši, bogatstvu, ali i ekscentričnosti portugalske aristokratije i buržoazije. Videćemo i Nacionalnu palatu u Sintri koja predstavlja nekadašnju rezidenciju portugalskih kraljeva sagrađena na mestu jednog od dva mavarska dvorca u gradu. Kao i druge palate u Sintri, i Nacionalna palata je mešavina više arhitektonskih stilova, a najpoznatija je po dva visoka dimnjaka koji dominiraju gradskom panoramom. Nezaobilazna stanica na našem putovanju je Kabo da Roka koji je u 17. veku bio jedna od najvažnijih tački odbrane luke u Lisabonu.
Posetićemo jedan od najlepših gradova i najmodernijih letovališta u Portugalu – Kaškaiš. Ovo mesto je od malog, tradicionalnog ribarskog sela postalo jedno od najtraženijih letnjih destinacija u Evropi. U samom Kaškaišu veliku atrakciju predstavlja i istorijski deo grada koji u potpunosti odgovara duhu vremena u kojem je građen i koji ovom malom mestu daje posebnu atmosferu čineći ga tako različitim u odnosu na druga odmarališta duž obale.
Slobodno vreme koristimo za šoping, šetnje kroz male uske ulice opasane kaldrmom, vožnju tramvajima i degustaciju raznoraznih tradicionalnih đakonija. U večernjim časovima se zabavljamo u nekom od mnogobrojnih restorana uz zvuke fado muzike i ljubazne domaćine.

Dan 4 – 5 LISABON – PORTO (2 noćenja)

Sumiramo utiske i nastavljamo naš put ka najlepšem delu Portugala – Magičnom Portu. Ovo je jedan od najstarijih gradova u Evropi, sastavljen od živopisnih zgrada, gotičkih i baroknih crkava i impozantnih katedrala. Tradicionalni Rabelo brodovi sa ravnim dnom, prepuni buradi, koristili su se vekovima za transport vina niz reku, kroz Douro dolinu. Ovo je  jedino mesto gde grožđe za originalni porto može da se uzgaja. Kao i u Lisabonu, brda i strme, srednjovekovne ulice, povezane štrikovima na kojima se suši veš, čine portret grada.
Na južnoj obali reke nalazi se Vila Nova de Gaia sa svojom Cais de Gaijom, dok je na severnoj strani smeštena Cais de Ribeira. To šetalište je jedan od najslikovitijih delova grada, prošaran živopisnim starim kućama i kao stvoreno je za panoramsko fotografisanje. Tokom boravka u Portu ćete prolaziti s jedne na drugu stranu reke, možda nesvesni da zapravo idete iz jednog u drugi grad – iz Porta u Gaiu. Najprepoznatljivija građevina je most, pod nazivom Luis I . Gradska katedrala svojim oblikom podseća na tvrđavu, razlika je u postojanju kupole. Pod zaštitom UNESCO-a je od 1996. godine. Već prvog dana ćemo u okviru fakultativnog izleta „City Toure“ obići najznačajnije i najlepše predele Porta, upoznati se sa kulturnim nasleđem i uživati u ukusima najlepšeg vina proizvedenog na tradicionalni način. Nezaobilazna je i poseta gradu Aveira, odnosno gradu koji većina stanovništva naziva Venecija. Ovaj sinonim se koristi zahvaljujući velikom broju kanala koji presecaju centar grada, a same kanale krase čamci slični gondolama. Tokom vožnje čamcem, uživaćete u predivnim predelima i zadiviće Vas arhitektura i šarenilo kuća. Takođe imaćete priliku da čujete istoriju nastanka Univerzitetskog kampa, jednog od najvažnijih u zemlji.

Dan 6 PORTO – BEOGRAD

U  jutarnjim časovima transfer do aerodroma. Let za Beograd, sa usputnim presedanjem. Kraj putovanja.


datum polaska: 01-06-2024
datum povratka: 06-05-2024
Cena putovanja po osobi:
799 eur – PROMO CENA VAŽI ZA PRVIH 6 PRIJAVA!
899 eur First minute – za prijave do 60 dana pre početka putovanja ili do popune grupe
999 eur Regularna cena – za prijave do 30 dana pre početka putovanja ili do popune grupe

U cenu aranžmana je uključeno:

 • Avio karta na relaciji Beograd –  Lisabon – Beograd sa svim taksama
 • Smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u Hotelu 3* u Lisabonu (1/2  sobe)
 • Smeštaj na bazi 2 noćenja sa doručkom u Hotelu 3* u Portu (1/2  sobe)
 • Svi transferi u Portugalu prema programu putovanja
 • Organizovanje putovanja
 • Predstavnik agencije na destinaciji (vodič) tokom čitavog boravka

U cenu aranžmana nije uključeno:

 • Viza (za državljane Srbije viza nije potrebna)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Doplata za jednokrevetnu sobu (na upit)
 • Trokrevetna soba (na upit)
 • Boravišna taksa u hotelima (2 eura po sobi po danu)
 • Fakultativni izleti i ulaznice u muzeje
 • Individualni troškovi

Način plaćanja:

 • Prilkom prijave 300 eur – rezervacija putovanja
 • Ostatak iznosa u najviše 3 rate
 • Poslednja rata maksimalnog iznosa 200 eur mora biti isplaćena najkasnije 20 dana pre početka putovanja
 • Moguć je dogovor oko dinamike plaćanja na rate
 • Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate

Napomene

 • Poslednji rok za prijavu je 15 dana pre početka putovanja
 • Program je rađen na bazi minimum 10 putnika
 • Posle kupovine avio karata, novac uplaćen za iste je nemoguće refundirati i u tom slučaju važe uslovi aviokompanije
 • Usled najnovijih dešavanja i promena cena goriva na svetskom tržištu konačan iznos avionskih taksi podložan je promeni.
 • Putnici su u obavezi da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju
 • Za većinu destinacija potrebno je da pasoš važi još najmanje 6 meseci nakon dana završetka putovanja

Smeštaj

LISABON – HOTEL  3*

Hotel se nalazi u blizini Parka Eduarda, a stanica metroa se nalazi na 150 metara udaljenosti.. U neposrednoj. Sve sobe su dvokrevetne i poseduju klimu, sef, flat – screen Tv sa kablovskim kanalima, telefon, minibar i besplatan Wi-fi. Takođe peškiri i fen za kosu su obezbeđeni.

 

PORTO – HOTEL 3*

Hotel se nalazi u blizini međunarodnog sajma u Portu – Eksponor, sa lakim pristupom svim glavnim turističkim atrakcijama. Autobuska stanica se nalazi ispred hotela i potrebno je 10ak minuta prevozom do samog centra grada. Hotel poseduje restoran i kafić, a sve sobe su klimatizovane, sa sefom, flat – screen Tv-om, minibarom, besplatnom Wi – Fi mrežom. . Takođe peškiri i fen za kosu su obezbeđeni

Fakultative

PANORAMSKO RAZGLEDANJE LISABONA

Prva stanica na ovom izletu biće park Edvard VII i fotografisanje na jednom od najlepših vidikovca. Ovaj grandiozni zeleni park od 25 hektara se prostire od Avenije slobode i trga Pombal pa do centra grada. Park ima uređene pešačke staze, koje su oivičene visokim drvećem, lepo uređene travnjake i pogled na zaliv ispred Lisabona. 

Nastavljamo sa posetom velelepne Kule Belem, najposećenijeg turističkog mesta u Lisabonu. Izgradnja tornja je započeta 1516. godine, a  nakon četiri godine, Kula Belem bila je potpuno završena. Nakon toga obilazimo Manastir Jeronimos koji je rađen po projektu portugalskog arhitekte Diogo de Boitaca, a podignut je na mestu kapele gde su se Vasko de Gama i njegova posada molili pre puta za Indiju. Manastir predstavlja simbol sećanja na putovanje Vaska de Game. Upravo, ovde se nalazi i grobno mesto Vaska de Game, smešteno unutar manastira. Za sam kraj ostavljamo obilazak najstarijeg dela Lisabona – Alfamu.

Zaustavljamo se na Trgu Komersio koji je oivičen morem sa jedne i zgradama sa druge strane, Trg Komersio ima ulogu pažljivo ukrašene gradske kapije. Trg je predstavljao sedište kraljevske porodice i nosio je ime po palati koja se na njemu nalazila. Nakon rekonsturkcije posle zemljotresa kojim je Lisabon pogođen 1755.god, Terreiro do Paço je postao centar svih trgovačkih poslova, a uz promenjenu funkciju došlo je i novo ime.

Prolazimo kroz Porta De Sol i spuštamo se do Alfame – najstarija četvrt u Lisabonu koja se prostire između gradskog zamka i reke Težo. Nekada davno, čitav Lisabon se nalazio u okviru granica Alfame, današnjeg starog grada koji je i najpopularnija oblast među turistima.

Cena izleta: 55

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer

 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta

FADO VEČE

Večernji izlazak u lokalni Portugalski restoran i uživanje u tradicionalnoj hrani i piću uz ritam fado muzike.

Cena izleta: 65 €

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer
 • Večera
 • Piće
 • Fado program
 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta
SINTRA – CABO DA ROCA – CASCAIS

Smeštena u živopisnoj brdovitoj oblasti 30 kilometara severo-zapadno od Lisabona, Sintra je mali klimatski raj i omiljeno izletište stanovnika portugalske prestonice. Mnogobrojne palate i letnjikovci, od kojih je većina pod zaštitom UNESCO-a, svedoče o raskoši, bogatstvu, ali i ekscentričnosti portugalske aristokratije i buržoazije. Gradić je prava vazdušna banja, sa mnogobrojnim izvorima vode i bujnim zelenilom koje odmara oči i dušu. To su prvo primetili portugalski kraljevi još u 16. veku, a zatim i bogata vlastela, pa su u Sintri izgradili velelepne palate, koje svojom arhitekturom, stilom i odabirom boja danas mame na hiljade turista.

Obilazimo i Nacionalnu palatu u Sintri koja predstavlja nekadašnju rezidenciju portugalskih kraljeva sagrađena na mestu jednog od dva mavarska dvorca u gradu. Kao i druge palate u Sintri i Nacionalna palata je mešavina više arhitektonskih stilova — a najpoznatija je po dva visoka dimnjaka koji dominiraju gradskom panoramom.

Nezaobilazna stanica na našem putovanju je Kabo da Roka koji je u 17. veku bio jedna od najvažnijih tački odbrane luke u Lisabonu. Ovaj rt imao je veliku ulogu u vreme Španskog rata za nezavisnost, u 19. veku, u kojem su Španija i Portugal uz pomoć Velike Britanije zajedno istupile u borbi protiv Napoleonovih osvajanja. Kabo da Roka nalazi se u parku prirode Sintra-Kaškaiš (Cascais), na oko 40-ak kilometara od Lisabona.

Posetićemo jedan od najlepših gradova i letovališta u Portugalu – Kaškaiš. Kaškaiš se nalazi na samom ušću u reku Težo. Ovo mesto je od malog, tradicionalnog ribarskog sela postalo jedno od najtraženijih letnjih destinacija u Evropi. Preokret se dogodio u 19. veku kada je kralj Luis I odlučio da tvrđavu iz 17. veka preuredi u svoju letnju rezidenciju. Ovo je bio poziv lisabonskoj aristokratiji da krene kraljevim stopama, pa je u ovom malom gradiću za kratko vreme izgrađeno mnoštvo luksuznih palata i vila. U samom Kaškaišu veliku atrakciju predstavlja i istorijski deo grada koji u potpunosti odgovara duhu vremena u kojem je građen i koji ovom malom mestu daje posebnu atmosferu čineći ga tako različitim od još jednog u nizu odmarališta pored mora.

Cena izleta: 70 €

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer
 • Ulaznicu za Nacionalnu palatu
 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta
PANORAMSKO RAZGLEDANJE PORTA

Porto je jedan od najstarijih gradova u Evropi, sastavljen od živopisnih zgrada, gotičkih i baroknih crkava i impozantnih katedrala. Tradicionalni Rabelo brodovi sa ravnim dnom, prepuni buradi, koristili su se vekovima za transport vina niz reku kroz Douro dolinu, jedinog mesta gde grožđe za pravi Porto može da se uzgaja. Kao i u Lisabonu, brda i strme, srednjovekovne ulice, povezane štrikovima na kojima se suši veš, čine portret grada.

Na južnoj obali reke nalazi se Vila Nova de Gaia sa svojom Cais de Gaiom, dok je na severnoj strani smeštena Cais de Ribeira. To šetalište je jedan od najslikovitijih delova grada, prošaran živopisnim starim kućama, kao stvoreno za panoramsko fotografisanje.

Tokom boravka u Portu ćete prolaziti s jedne na drugu stranu reke, možda nesvesni da zapravo idete iz jednog u drugi grad – iz Porta u Gaiu.  Naprepoznatljivija građevina je most pod imenom Luis I. Gradska katedrala svojim oblikom podseća na tvrđavu, razlika je u postojanju kupole. Krasi ga mnoštvo uskih, skrovitih ulica, trgova, već pomenute katedrale i palate. Pod zaštitom UNESCO-a je od 1996. godine. Već prvog dana ćemo u okviru fakultativnog izleta „City Tour“ obići najznačajnije i najlepše predele Porta, upoznati se sa kulturnim nasleđem i uživati u ukusima najlepšeg vina proizvedenog na tradicionalni način.

Cena izleta: 85 €

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer
 • Krstarenje u trajanju od 50 minuta
 • Poseta i degustacija vina u Portugalskom podrumu
 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta

OPŠTE NAPOMENE:

 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika.
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika za realizaciju aranžmana, krajnji rok za obaveštenje o otkazu aranžmana je 10 dana pre početka putovanja.
 • Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje, pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi nikakvu odgovornost.
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…)
 • Posle kupovine avio karata novac uplaćen za iste je nemoguće refundirati i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanijama, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene aranžmana koje su rađene na bazi prevoza low cost avio kompanijama podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i Opštim i posebnim uslovima putovanja.
 • Prilikom određivanja rasporeda sedenja u prevoznim sredstvima agencija će nastojati da izađe u susret svim zahtevima putnika, ali ne može garantovati ovakvu uslugu.
 • U slučaju nedoličnog ponašanja putnika,  ometanja vodiča ili vozača  u obavljanju posla ili uznemiravanja drugih putnika, vodič ili predstavnik agencije ima pravo da tog putnika isključi sa putovanja bez prava žalbe ili povraćaja novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju.
 •  

 

NAPOMENE U VEZI SA PUTNIM ISPRAVAMA:

 • Prilikom prijave je potrebno da putnik dostavi kopiju ili skeniranu prvu stranu pasoša, proveri ispravnost putne isprave, broj slobodnih stranica i rok važenja pasosa (na većini destinacija je potrebno da pasoš važi još najmanje 6 meseci nakon dana završetka putovanja).
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju. Agencija ne garantuje dobijanje vize i ne snosi odgovornost za nedobijanje vize.
 • Putnici koji ne poseduju pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje ukoliko su potrebne (osim ukoliko sa agencijom nije drugačije dogovoreno).
 • Agencija ne snosi odgovornost za neispravnost pasoša ili vize, niti je odgovorna ukoliko pogranične ili imigracione vlasti ne odobre ulazak, tranzit ili dalji boravak putnika.
 • Ukoliko su letovi iz gradova u Evropskoj uniji, preporuka je da se putnici informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje…) na web stranici Delegacije Evropske unije u Srbiji europa.rs .

 

NAPOMENE U VEZI MEĐUNARODNOG PUTNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA:

 • Organizator putovanja preporučuje putnicima da, pre polaska na putovanje, pribave  polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.
 • U poslovnici Disko Travela moguće je uz fotokopiju prve strane pasoša pribaviti polisu osiguranja  koja pokriva, u slučaju potrebe, za sve vreme putovanja, troškove lečenja i bolničke troškove do 40 000 evra. 

  

NAPOMENE U VEZI SMEŠTAJA:

 • Ukoliko iz bilo kog razloga predloženi hotel iz ovog programa putovanja ne bude raspoloživ, zamenski hotel biće najmanje iste kategorije i sličnih karakteristika.
 • Imena smeštajnih objekata biće potvrđena nakon formiranja grupe, najkasnije 10 dana pre početka putovanja. Opis smeštaja dostupan je i na web stranici diskodrugarputovanja.rs.
 • Organizator putovanja, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta. Agencija uglavnom izlazi u susret željama putnika.
 • Organizator putovanja ne moze uticati na poziciju sobe, veličinu kreveta i prozora , imajte u vidu da treći pomoćni ležaj nije podjednak osnovnom.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.

 

NAPOMENE U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni.
 • Fakultativne izlete organizuju lokalne agencije i vode lokalni turistički vodiči.
 • Cene i termini fakultativnih izleta su ponekad podležni promenama u zavisnosti od broja prijavljenih putnika,  slobodnih termina po lokalitetima i objektivnih okolnosti.

Organizator turistička agencija DISKO TRAVEL DOO (Strahinjića Bana 22, 11000 Beograd, licenca br. OTP 248/2021, kategorija A, PIB: 110326990, MATIČNI BROJ: 21337552)