021/ 66 17 504 | 060/ 44 66 614          info@promotravel.rs

Nei Pori Leto 2022

Nei Pori leto 2022

 

Nei Pori je novoizgrađeno letovalište koje se nalazi na svega nekoliko kilometara od Platamona i 160km od makedonske granice u podnožju Olimpa. Veoma je popularno letovalište za porodice sa malom decom, zbog peščane plaže, plitkog mora i pregršt sadržaja za decu.

Vila Filio Nei Pori

Vila Filio Nei Pori

Nei Pori - Apartmani Vila FilioOPIS VILE Vila Filio se nalazi u mirnom, novom delu Nei Porija, na udaljenosti od 200 metara od plaže. Smeštajne...

read more
Vila Tolis Nei Pori

Vila Tolis Nei Pori

Nei Pori - Apartmani Vila Tolis   LAST MINUTE PONUDA ZA SMENU 24.06. (POPUST UKLJUČEN U CENU) 24.06. – 1/2 std – 290 € po studiju (sopstveni...

read more
Vila Adonis Nei Pori

Vila Adonis Nei Pori

Nei Pori - Apartmani Vila AdonisOPIS VILE Vila Adonis se nalazi između starog i novog dela Nei Porija. Vila je udaljena nepunih 100 metara od...

read more
Vila Angela Nei Pori

Vila Angela Nei Pori

Nei Pori - Smeštaj Vila AngelaVila Angela se nalazi na samoj obali mora, 20 m od plaže i oko 500 m od centra Nei Porija. Ispred same vile se nalazi...

read more
Vila Christina lux Nei Pori

Vila Christina lux Nei Pori

Nei Pori - Smeštaj Vila Christina lux Vila Christina lux se nalazi u prvom delu Nei Porija, na svega 150m od mora, u mirnom delu gradića, blizu...

read more
Vila Chrisafis Nei Pori

Vila Chrisafis Nei Pori

Nei Pori - Apartmani Vila Chrisafis Vila Chrisafis - locirana jei na samoj obali mora. Ispred vile pruža se  setaliste, a vrlo blizu vile se nalaze...

read more

Nei Pori leto 2022

Sve što treba da znate o Nei Poriu…

 

Kada kažemo Nei Pori, prva asocijacija nam je- letovalište po meri deteta. I zaista je tako…Brojni sadržaji, plaža, more, su idealni za uživanje malih posetilaca i odmor bez  briga za roditelje.

Nei Pori je turističko naselje u podnožju Olimpa, otprilike 160 kilometara udaljeno od makedonske granice. Autoputem se stiže bez ikakvih teškoća. Od nedavno je, nadomak naselja, postavljena naplatna rampa i tu plaćate putarinu 2.90 evra. Ukoliko se isključite malo ranije, kod Platamona, i nastavite obalom izbeći ćete ovaj trošak. Nei Pori u poslednje vreme privlači pažnju srpskih turista, koji su uz posetioce iz Mađarske najbrojniji u ovom letovalištu.

Uzevši u obzir da se Nei Pori nalazi u podnožju planine Olimp, u njemu se mešaju dve klime, stvarajući jedno od najprijatnijih mesta za odmor, naročito u vrelim letnjim mesecima. Zahvaljujući uticaju Olimpa, Nei Pori može da se pohvali blagim povetarcem, koji se često oseća u ovom području, a naročito tokom večeri, što čini da se letnja vrelina mnogo manje oseća nego u drugim letovalištima.

U glavnoj ulici se nalazi veliki broj prodavnica različite namene, ali i brojne grčke taverne i barovi. Treba znati da Nei Pori nije veliko mesto, ali ima sve što je potrebno za prijatan i bezbedan odmor. Takođe, u mestu postoje ambulanta i apoteka.

Zanimacije za najmlađe su još bogatije u punoj sezoni, odnosno tokom jula i avgusta, pa se vaši mališani sigurno neće dosađivati. Pored luna parka i brojnih igrališta za decu, vaše mališane možete obradovati i vožnjom vozićem koji saobraća na relaciji Nei Pori – Platamon.

Plaža u Nei Poriu

Ono po čemu je Nei Pori prepoznatljiv je svakako njegova plaža. Duga i široka  plaža sa sitnim peskom je pravi raj za decu i zato ne zaboravite da ponesete kantice i lopatice. Možda vi (ukoliko ne znate) ili vaše dete, baš ovde nauči da pliva, jer su uslovi za to idealni. Toplo mirno more, bez talasa i plićak koji je veoma dug, omogućava bezbrižno brćkanje i učenje prvih plivačkih tehnika.

Na plaži postoje brojni barovi, ležaljke i suncobrani, kao i tuševi i kabine za presvlačenje. Ukoliko želite da na plaži budete u “sopstvenoj ražiji” sa vašim ležaljkama i suncobranom, i to je moguće, jer je plaža dovoljno prostrana. Za ljubitelje sporta i adrenalina, tu su tereni za sportove na otvorenom kao i brojni sportovi na vodi. Sve u svemu, Nei Pori vam nudi odmor i odličnu zabavu za celu porodicu.

Preporučujemo da posetite…

  • Stari Pantelejmon- drevno pastirsko selo udaljeno 11 km od Nei Poria.
  • Solun- Obilazak grada i poseta Waterland-u najvećem vodenom parku u Istočnoj Evropi
  • Meteori- Pravoslavni manastiri izgrađeni na vrhovima stena i litica
  • Planina Olimp – Najviša planina u Grčkoj i dom bogova prema Grčkoj mitologiji
  • Dvorac Platamonas– Vizantijski dvorac smešten u podnožju planine Olimp

Stari Pantelejmon

Stari Pantelejmon (Palaios Panteleimonas ili Old Panteleimonas) je drevno pastirsko selo, izgrađeno u 15 veku, na istočnoj padini planine Olimp. Ovo tradicionalno selo je 2003. proglašeno za Nacionalni spomenik baštine čime je postalo popularna turistička destinacija za posetu zbog svog živopisnog izgleda. Nalazi se na nadmorskoj visini od 700 m i nudi spektakularan pogled na zaliv Thermaikos i južnu obalu oblasti Pieria. U selu Stari Pantelejmon postoje tradicionalne kamene kuće i lepe uske kaldrmisane uličice u zelenilu sa prodavnicama bilja, pčelinjih proizvoda i biljnih čajeva. Panteleimonas je pravi muzej vremena, idilično mesto gde možete uživati u onome što je priroda dala Grčkoj i mesto gde ćete jednostavno biti oduševljeni lepotom okoline.

 

Meteori

U prevodu sa grčkog “Meteora”, znači “ni na nebu ni na zemlji” ili “obešeni u vazuhu”, a sam pejzaž oko manastira izgleda kao da su stene bezmalo popadale sa neba, što i nije toliko daleko od istine. Par stotina hiljada godina unazad, taloženje blata na ušću obližnje reke, klimatske promene i usputni zemljotresi koji su pomerili tlo uslovili su nastanak ovih čudnih, ali u isto vreme zadivljujućih stena, koje štrče u vis – svaka za sebe, kao svojevrsno čudo prirode. Tek 20-tih godina XX veka, do nepristupačnih stena na kojima su se smestili manastiri izgrađeno je kameno stepenište. Do tada su vekovima, monasi do vrha “stizali” u mreži od kanapa, koji su oni odozgo povlačili kanapom na gore. Na isti način stizale su i namernice, i sve drugo što monasi nisu mogli da sami naprave ili zasade na malom prostoru stene na kojoj je sazidan manastir. Do kraja XV veka na Meteorima je postojalo ukupno 26 manastira. Nažalost danas je ostalo svega 6 manastira– dva ženska i četiri muška. U njima danas živi svega oko 10-ak monaha i monahinja. U nekim od manastira strogo se drže pravila o pristojnom oblačenju i neće vas pustiti da uđete ako nemate pokrivene ruke i noge (osobe ženskog pola u suknjama – pantalone nisu dozvoljene). Ipak, u slučaju da niste propisno obučeni dobićete na zajam šarene suknje (za muškarce – pantalone) na lastiš, da navučete preko vaše garderobe.

Planina Olimp

Pominje se kao mesto bogova, posebno mesto Kralja bogova: Zevsa. Selo Litohoro je mala zajednica, ali sa jakim značenjem koje se odnosi na mitologiju Grčke. Nalazi se 20 kilometara od Katerinija i poznat je po toplini lokalnog stanovništva i pogodnim područjima za penjanje. Putovanje na Olimp nije samo mitološko. Planina ima oko 52 vrha i ugošćuje veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Zato se organizuju izleti i planinarenje. Planinarske staze nisu mnogo teške, a penjanje se vrši prema iskustvu, neki planinski vrhovi zahtevaju određeni stepen pripreme.

Dvorac Platamonas

Smešten u podnožju planine Olimp, vizantijski dvorac Platamonas (duga plaža na grčkom) jedna je od najstarijih i najlepših građevina u Paraliji Katerini. Sagradio ga je 1205. godine frankofonski kralj Soluna Bonifacije de Monferat, sa koga se pruža neverovatan pogled na područje između Makedonije, Tesalije i Južne Grčke. Do sada su iskopavanja otkrila postojanje nekoliko vizantijskih crkava i ruševina helenističkih utvrđenja. Osim ovih atrakcija, venecijanski dvorac Platamonas domaćin je verskog festivala Agia Paraskevi (26. jula), Promena lica (6. avgusta) i Olimpijskog festivala. Tokom letnje sezone, vizantijski dvorac u Platamonasu otvoren je za turiste svakog dana, između 8.00 i 20.00 časova.

Solun

Solun je jedan od najstarijih gradova i najveća luka u Evropi. On je drugi grad po veličini u Grčkoj, grad koji izlazi na Egejsko more. Solun je još osnovan u 4. veku pre nove ere, smatra se da ga je osnovao kralj Kasander. Solun ili Tesaloniki kako ga još nazivaju, ime je dobio po Tesaloniki, sestri kralja Makedonskog, a kćeri Filipa II. Ako se odlučite za putovanje u Solun, neizostavno je da prošetate njegovim centralnim delom, odnosno ulicom Egnatia odos. Tu možete videti Belu Kulu tik uz obalu mora, najpoznatiji simbol grada, visoka 37 metara. Nalazi se na samoj obali solunkog zaliva. Nastala je u 15.veku i služila je kao tamnica. Preko puta Bele Kule se nalazi i spomenik posvećen Filipu II, kao i spomenik Aleksandru Velikom na konju. Nešto što bi svakako trebali da posetite jeste srpsko vojničko grobljeZejtinlik, ono što je veoma važno za srpsku istoriju. Tu je sahranjeno oko 21000 vojnika, od toga 8000 Srba. Ulaz je slobodan. Jedna od glavnih atrakcija jeste i grob Filipa, oca Aleksandra Velikog. Za sve šopinholičare Solun je idealno mesto, a za mnoge i dovoljan razlog da ga posete. Mnogi kažu da je Solun raj za kupoholičare, ako se pronalazite posetite južna predgrađa gde su smešteni ogromni šoping centri. Ovaj grad je centar svetskih poznatih brendova, posebnih ponuda, akcija i popusta.