021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Malta

putovanja tokom cele godine

Malta

Malta je najveće od tri ostrva koja ulaze u sastav malteškog arhipelaga i Republike Malte. Nalazi se u središtu Mediterana udaljena samo 93 km od Sicilije. Malta je jedna od najmanjih država u Evropi sa površinom od 316 kilometara kvadratnih i brojem stanovnika od oko 500 000. Feničani su ostrvu dali ime “Malta” koje u prevodu znači “Ostrvo za skrivanje”, što mu u potpunosti priliči jer je jednim delom opasano zidinama. Glavni grad Malte je Valeta koji je najmanji grad Evropske unije.

Sve što treba da znate o Malti

 

S obzirom da se nalazi na raskršću Evrope, Azije i Afrike, Malta je bila pod uticajem mnogih naroda. Najupečatljiviji su uticaji arapske, romanske i engleske kulture. Nakon Vizantijske vladavine, Maltom su zagospodarali čuveni Malteški vitezovi. Oni su čuvali ostrvo od okupatora ali su i izgradili mnoge bolnice, škole , puteve pa se ovaj period naziva “zlatno doba Malte”. Najznačajniji događaj odigrao se davne 1565. godine kada su vitezovi odbranili Maltu od Turaka, koje je predvodio Sulejman Veličanstveni. Posle te pobede, vitezovi su postali heroji Evrope. Stizala im je pomoć sa svih strana, kako u novcu, tako i u drugim stvarima, sa ciljem da se Malta napravi neosvojivom tvrđavom. Od tog novca sagrađena je Valeta, današnji glavni grad Malte. Nakon Napoleonovog osvajanja Malte, vitezovi su proterani sa ostrva a nedugo poton je Malta pripojena Velikoj Britaniji.

Mnogobrojni muzeji na ostrvu čuvaju najveće tajne vitezova. Kasa Roko Pikola, je palata jednog od vitezova, koja iako sagrađena u XVI veku i dalje je opremljena originalnim nameštajem iz tog doba. Šetajući uzanim ulicama Valete, uživaćete u prelepoj baroknoj arhitekturi a glavno obeležje su uzane šarene terase koje su pripojene uz visoke zgrade.

Maltežani imaju svoj jezik ali gotovo svi pričaju i Engleski. S obzirom da su u Evropskoj uniji kao valutu koriste euro. Ukoliko planirate da obilazite ostrvo, možete iznajmiti auto i imajte na umu da se ovde vozi levom strano i da su ulice veoma uzane. Ostrvo možete obići i biciklom, jer po celom ostrvu postoji obeležena biciklistička staza.

Klima Malte je mediteranska, sa toplim, suvim letima i blagim ali kišovitim zimama. Snežne padavine su izuzetno retka pojava, dok su proleća uglavnom vetrovita. Temperature tokom jula i avgusta mogu biti i do 32 stepena, ali se tokom zimskih meseci ne spuštaju ispod 9 stepeni.  Zbog takve klime, turisti je najčešće posećuju u periodu od aprila do novembra.

Plaže na Malti

Osim zanimljive istorije i arhitekture, Malta može da se pohvali i brojnim plažama. Plaže na Malti poznate su po tome što imaju veoma čistu vodu za kupanje, pa je Malta na prvom mestu među državama EU po kvalitetu vode za kupanje. Neke od najlepših plaža koje preporučujemo da posetite:

Golden Bay – se nalazi na severozapadnoj obali Malte. Poznata je po crvenom pesku i jedna je od najposećenijih plaža na Malti. U blizini plaže su restorani i parking a do plaže se može doći i gradskim prevozom. Na plaži se nalazi nekoliko malih kafića, tu možete iznajmiti ležaljke i suncobran. Postoje i brojni sportovi na plaži a veoma je popularna i za ljubitelje ronjenja.

Zaliv Melieha – U njemu se nalazi najduža peščana plaža na Malti. Melieha je dugačka 800 metara i nagrađena je Plavom zastavom zbog čistog, zlatnog peska i besprekorno čiste vode. Ulaz u more nije strm, tako da je ova plaža savršena za malu decu. Na plaži se nalazi sve što vam može biti potrebno: kafići, barovi, restorani, suncobrani, ležaljke i organizovani vodeni sportovi. Pošto je plaža peščana, a voda plitka, more je toplo sve do kraja oktobra, tako da se možete kupati i van sezone. Jedini problem može biti jak vetar koji raznosi pesak.

Paradise Bay – Plaža je peščana, voda kristalno čista, a u blizini se nalazi mali kafić. Ovde možete uživati u suncu i pogledu na manja malteška ostrva, Komino i Gozo. Ovo je veoma popularna plaža, pogotovo u jeku sezone kada su velike gužve. Blizu plaže je pristanište sa kojeg kreću  trajekti za ostrvo Gozo i Komino.

Plava laguna – Jedno od najlepših mesta na Malti i okolnim ostrvima, sasvim sigurno je i Plava laguna. Plaža u omanjem zalivu, poznatom po plitkoj vodi i tirkiznoj boji mora, prekrivena je finim sitnim peskom. Većina ljudi dolazi ovde na jednodnevni izlet, mada se i na samom ostrvu nalazi jedan hotel. Vode u okolini Plave lagune idealne su za ljubitelje ronjenja.  Ono što je mnogima možda i najzanimljivije, neke od scena filma “Troja”, sa Bred Pitom, snimane su upravo na ovoj lokaciji.

Šta posetiti na Malti?

Katedrala Svetog Jovana

Katedrala je izgrađena u 16. veku, tačnije 1576. i pravi je spomenik Redu malteških vitezova. Čitav pod je prekriven mermernim pločama, koje zapravo predstavljaju 400 grobnica nekadašnjih velikih majstora. U katedrali se mogu videti i dela Karavađa a  najpoznatije je “Odsecanje glave Svetog Jovana”.

Katedrala Svetog Jovana

Mdina

Mdina je dugo bila glavni grad Malte. Grad se nalazi na istom ostrvu kao i Valeta i nosi nadimak Grad tišine zbog odsustva vozila. Prvo naselje ovde su osnovali Feničani oko 700. godine p.n.e. unutar zidina grada danas živi oko 300 stanovnika. Ovde ćete videti veliki broj palata koje su nekada pripadale aristokratiji ali i Katedralu Svetog Pavla, najstariju crkvu na Malti koja je ujedno i muzej. Ovde je sniman i veliki broj filmova sa srednjovekovnom tematikom a svakako najpoznatiji je serijal “Igra prestola.”

Mdina

 Tri grada – Kospikua, Vitorioza i Senglea

Ova tri grada su zapravo, najstariji deo Malte. Malteški vitezovi su se prvo ovde nastanili. Fascinatno je videti kako je nekada sve izgledalo budući da je ovaj deo ostrva prilično očuvan u odnosu na druge delove. BIlo da ste ljubitelj istorije ili ne, ova naselja će vas oduševiti svojom autentičnom atmosferom, slikovitim uskim uličicama i zadivljujućim pogledom. Definitivno ne propustite vrtove Garđola, Senglea baziliku, Pomorski muzej, Inkvizitorovu palatu

Birgu (Vittoriosa)

Galerija slika Malta