021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Krf leto 2024

U Jonskom moru, na severozapadu Grčke, ugnjezdila se prava zelena oaza – ostrvo Krf. Možemo slobodno reći, da na ovom ostrvu svako može pronaći svoje parčence raja, gde će uživati u prirodi i brojnim sadržajima koje ostrvo pruža. Bilo da ste vaš odmor zamislili u tišini i pogledu na kristalno čisto more ili ste više za noćni provod i žurke na plaži, Krf vam nudi sve i više od toga.

 

Krf leto 2024 autobuski prevoz

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Krf leto 2024 avio prevoz

Sve što treba da znate o Krfu

Krf  je drugo po veličini ostrvo u Jonskom moru. Glavni i najveći grad ostrva je Krf (Kerkira). Prema legendi, ostrvo i grad  su dobili ime po nimfi Kerkiri, ćerki starogrčkog rečnog boga Asopa, koju je zbog izuzetne lepote oteo Posejdon bog mora. Druga priča o poreklu imena ostrva, vezuje se za prevod naziva imena Kerkira što na Grčkom znači “greben pun vrhova”. Ono što Krf izdvaja od drugih grčkih ostrva jeste njegova bujna zelena vegetacija, pa nije ni čudo što je dobio epitet “najzelenije ostrvo”. Njega krase četinarske šume, maslinjaci, tropsko cveće, duge peščane plaže, tirkizno plavo more, uvalice, autentična grčka sela i zbog toga, posetite ga i prepustite se svim blagodetima ostrva lepe nimfe Kerkire. Pored prelepih plaža, Krf se može pohvaliti bogatom istorijom, arhitekturom i brojnim muzejima što ga čini veoma sadržajnom i interesantnom destinacijom za putovanje. Jednom rečju Krf je savršen za istraživanje i lutanje po uzanim putevima i serpentinama u potrazi za savršenim pogledom, skrivenim uvalicama, autentičnim  selima, crkvicama i svim prirodnim lepotama koje pruža.

Koje turističko mesto odabrati?

Najveća prednost letovanja na Krfu je to, što ćete bez obzira na mesto u kom ste smešteni, moći da obiđete celo ostrvo i svakodnevno priuštite sebi neku novu avanturu. Ukoliko niste došli sopstvenim prevozom, postoji mogućnost iznajmljivanja automobila ali i veoma dobro organizovan gradski prevoz. Izbor mesta u kojem ćete odsesti, zavisi od vaših želja i očekivanja.

Među turistima iz Srbije najpopularnije mesto za odmor je Dasija, koja je udaljena 12 km od glavnog grada Krfa. Ovo važi za mirnije mesto, koje najčešće posećuju porodice sa decom. Međutim, i pored toga, u Dasiji ima dovoljno izbora za odlazak na večeru i piće uz muziku. Dasija ima dugačku i uzanu plažu sa šljunkom uz šumski pojas borova i maslina.

Ukoliko želite provod, na 2 km udaljenosti od Dasije je Ipsos. Letovalište u kom postoji veći broj barova i diskoteka i pogodan je za izlaske. Zato ga obično preporučujemo mladima i svima onima koji vole ovaj tip zabave. Plaža u Ipsosu je kombinacija šljunka i peska, lepo uređena sa mnogim sadržajima i sportovima na vodi. Na plaži možete čuti glasnu muziku iz lokalnih kafića i videti dosta mladih ljudi koji uživaju u čestim žurkama na plaži.

Južno na oko 20 km udaljenosti od Krfa, se nalazi moderno turističko mesto Moraitika. Krasi ga peščana plaža i kristalno čista voda koja je idealna za ronjenje. Još jedno malo turističko mesto na oko 14 km udaljenosti od glavog grada je Benices. Plaža ovog mesta predstavlja kombinaciju peska i šljunka i nagradjena je Plavom zastavicom EU, za kvalitet i čistoću. Benices možemo podeliti na dva dela: severni i južni. Severni deo je sa boljim i lepšim plažama, koje upotpunjuju barovi i restorani, dok je južni deo mirniji, prilagođen onima koji žele u potpunosti da se odmore.

Kasiopi je nekadašnje ribarsko naselje koje se nalazi na 35 km udaljenosti od grada Krfa. Smešten je na severoistočnom delu ostrva. Prelepe peščane plaže sa ponekim šljunkovitim delovima i smaragdna boja mora, čini ovo mesto privlačnim. Reč je o prilično malom letovalištu u kome nije prisutan veliki broj sadržaja, tako da se Kasiopi ni u kom slučaju ne može pohvaliti bogatim noćnim životom. Baš zato, posebno ističemo, da se Kasiopi za letovanje preporučuje svakako porodicama sa malom decom, ali i starijim turistima, to jest svima onima koji na letovanje odlaze da bi se zaista odmorili i uživali u miru.

Agios Georgios je malo turističko mesto koje se nalazi na severozapadu ostrva i na oko 35 km udaljenosti od grada Krfa. Predstavlja raj za sve one koji žele da uživaju u mirnom odmoru. Peščana plaža nagrađena Plavom zastavicom, kao i čista i plitka voda, ovo mesto čine idealnim za porodice sa decom.

Najpoznatije plaže na Krfu

Kada govorimo o Krfu, prvo šro pomislimo su njegove zadivljujuće plaže. Njih preko 40 je odlikovano Plavom zastavom EU, koja garantuje kvalitet, zadovoljenje brojnih standarda i čistoću vode. Plaže na ostrvu su raznolike, od onih peščanih koje dominiraju u južnim delovima ostrva do šljunkovitih koje su karakteristične za sever. Sama obala je veoma razuđena pa ima mnoštvo skrivenih uvala i bajkovitih zaliva.

Plaže koje obavezno morate posetiti su: Glifada, Sidari, Paleokastrica, Agios Gordios, Kanoni Kasiopi, Barbati, Santa Barbara, Rovinija, Gardeno, Agios Georgios…

 

 

Istorijsko i kulturno nasleđe

Bogata istorija i arhitektura Krfa su ono što ovo ostrvo izdvaja od drugih i čini ga stalnom inspiracijom brojnih umetnika. Krf je još Homer opevao u antičkom epu “Odiseja”, navodeći da se na ostrvo iskrcao Odisej nakon svojih lutanja. Prema grčkoj mitologiji, ostrvo je i bilo i utočište Džejsona i Argonauta koji su tragali za zlatnim runom. Inspiraciju za svoja dela su na Krfu pronašli i Gete, Oskar Vajld, Vilijam Šekspir, slikar Alfred Sisli i mnogi drugi.

Krf ima zaista burnu istoriju i za njega su se borili mnogi: Englezi, Turci, Nemci, Francuzi.. ali ono što ga povezuje sa našom istorijom je svakako Prvi svetski rat i iskrcavanje srpskih vojnika, za koje je Krf bio “ostrvo spasa”.

Gotovo svi kulturno-umetnički sadržaji nalaze se u okolini glavnog grada. Zato vam predlažemo da posetite grad Krf i obiđete sve njegove znamenitosti.

Izdvojićemo neke od njih:

  • Srpska kuća-muzej koji se nalazi u samo gradu i koji čuva sećanje na golgotu Srba u Prvom svetskom ratu
  • Crkva Sv. Spiridona, zaštitnika grada Krfa
  • Mnogobrojni muzeji: Muzej azijske umetnosti, Arheološki muzej, Muzej vizantijske umetnosti, Muzej školjki, Muzej novčanica.
  • Palata Ahilion, koju je izgradila austrijska carica Elizabeta Sisi a koja je kasnije bila srpska bolnica
  • Palata Mon Repos u kojoj je rođen princ Filip vojvoda od Edinburga.

Nedaleko od Krfa se nalazi ostrvo Vido, koje vam posebno preporučujemo da posetite, kao najznačajnije istorijsko meste na Krfu za Srbe.