021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Budimpesta

Budimpešta, grad sa obe strane Dunava, u kome su u jedan spojena brda Budima i prostrani bulevari Pešte. Veliki parkovi, prostrani trgovi, uređena kupališta sa lekovitim vodama i naravno nezaobilazni mostovi simboli su današnje Budimpešte. Grad sa više od 120 termalnih izvora, koji su aktivno u upotrebi još od perioda Starih Rimljana, a danas prilagođeni potrebama savremenog turiste. Na svakom ćošku je podsetnik da je nekada bila deo Austrougarskog carstva.

Šta posetiti u Budimpešti?

Parlament- Zgrada mađarskog parlamenta je najpoznatija i možemo slobodno reći jedna od najlepših građevina u Budimpešti. Smeštena na obali Dunava. mnogi je smatraju i jednom od najlepših administrativnih zgrada u Evropi. Osim što pleni svojom lepotom, to je treći po veličini parlament na svetu i drugi u Evropi. Jedan deo parlamenta je otvoren za posetioce, pa možete ući i videti bogato ukrašene prostorije i glavnu atrakciju Svetu krunu koja se nalazi na grbu Mađarske.

Trg heroja– Nalazi se u peštanskom delu Budimpešte na kraju Andraševe ulice koja je pod zaštitom UNESCO-a. Na centralnom delu trga se nalazi  Milenijski spomenik na čijem vrhu je krilati arhanđel Gabrijel. Sa obe strane stuba nalaze se statue bitnih istorijskih ličnosti Mađarske. U blizini trga je i ambasada Srbije, oko čije zgrade postoji zanimljiva priča. Navodno je zgradu dobio Jovan Dučić na poklon od jedne mađarske grofice, koju je  kasnije ostavio u amanet srpskom narodu i Srbiji.

Lančani most- Još jedan od prepoznatljivih simbola Budimpešte. Spaja Budim i Peštu a sagrađen je nakon sedam godina gradnje 1849. Inicijator i finansijer mosta bio je mađarski grof Ištvan Sečenji. ideju za izgradnju mosta dobio je jedne zime kada je krenuo iz Debrecena u Beč na vest o smrti oca. To putovanje se odužilo jer je zbog nepovoljnih vremenskih uslova morao danima da čeka kako bi preplovio Dunav. Tada je uvideo da je most neophodan i značajan jer će olakšati saobraćaj između istočnog i zapadnog dela zemlje. Projektanti mosta su bili Englezi Vilijem i Adam Klark.

Cipele na obali Dunava- Šetajući Budimpeštom pored Dunava naići ćete na veliki broj pari starih gvozdenih cipela. Ovu skulpturu je osmislio mađarski reditelj Janoš Kan Togaj a izlio skulptor Đula Pauer 2005 god. u sećanje na 3500 mađarskih Jevreja koji su na ovom mestu streljani u Drugom svetskom ratu.

Preporučujemo još da posetite: Budimski dvorac, Ribarski bastion, krstarenje Dunavom…