021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Kosta Brava

Hoteli

Kosta Brava

Kosta Brava je regija u Španiji, tačnije deo Katalonije, koja se proteže od granice sa Francuskom do mesta Blanes, 60 km severno od Barselone. U prevodu Kosta Brava znači “Divlja obala” i krase je prelepe peščane plaže ispresecane kamenitim uvalama i čisto prozirno more. Za nju se kaže da je “skriveni dragulj Španije” jer nudi mnogo toga, od prelepih plaža i popularnih letovališta do skrivenih divljih uvalica, tradicionalnih sela i netaknute prirode.

Sve što treba da znate o Kosta Bravi

Kosta Brava je nekada bila ribarska regija sve dok pedesetih godina 20. veka, španska vlada na čelu sa Fransiskom Frankom nije zaključila da je ova obala idealna za razvoj turizma. Nakon toga, život mirnih primorskih mesta se menja i kreće razvoj masovnog turizma, koji je i danas prisutan. Ipak, idilični pejzaži i divlja priroda su sačuvani u nekim delovima Kosta Brave. To se posebno odnosi na Empurdu, deo bliži francuskoj granici. Kosta Brava je svojom lepotom očarala i čuvenog umetnika Salvadora Dalia, koji je ovde pronašao dom i inspiraciju.

Kao mediteranska oblast povoljnog geografskog položaja, kroz istoriju je bila meta mnogih osvajača. Tako su u njoj ostali tragovi i bogata arheološka nasleđa iz perioda antičke Grčke, Rimskog carstva  i mnogih drugih naroda. Prelepi srednjovekovni gradići, tvrđave i zamkovi Kosta Bravi daju poseban šarm.

Gastronomija ove regije je veoma bogata i poznata u svetu. Jela su pretežno bazirana na morskim plodovima a paradajz, koji je ovde veoma zastupljen, može se naći u bezbroj kombinacija. Ne propustite da probate Catalan – bruskete na španski način, ali i druga jela, kao što je čuveni crni rižoto i plodovi mora u španskom vinu. Na Kosta Bravi ima dosta veoma dobrih restorana a mnogi od njih su i nosioci Mišelinovih zvezdica.

Letovališta u Kosta Bravi su prilagođena svim turistima. Ovde možete letovati u mestima gde je veoma bogat i sadržajan noćni život ali i u mirnim mestima koja se posebno preporučuju porodicama sa decom. Ljoret de Mar je poznat po noćnom životu, dok je Santa Susana više rezervisana za porodični i mirniji odmor.

Najpoznatija letovališta u Kosta Bravi:

Ljoret de Mar – naziv Ljoret de Mar potiče od latinske reči “Loredo” što u prevodu znači “lovor na moru”. Možda i najpoznatije letovalište u Kosta Bravi, je spoj prelepih plaža, zanimljivih građevina i noćnog provoda. Prednost ovog odmarališta je i blizina Barselone (na 70 km udaljenosti) pa pruža mogućnost da jedan dan izdvojite i za posetu ovog prelepog grada. Pejzažom Ljoret de Mara dominira srednjevekovna tvrđava „Sveti Jovan“ iz 11. veka. Ova tvrđava je služila za odbranu grada a obnovljena je 1992. godine. Sa nje se pruža  neverovatan pogled na ceo grad i more. Pored brojnih crkava, simbol grada je i statua “Mornareve žene (Dona Marinera)” koja se nalazi na vrhu litice. Ljoret de Mar ima dugačku peščanu plažu sa bezbroj barova i restorana kao i sa svim potrebnim sadržajima.  U letovalištu postoji i dugo šetalište, tik uz plažu, kao i brojne prodavnice, koje su raj za kupoholičare. Brojni klubovi i kafići koji privlače veliki broj mladih i onih željnih zabave i provoda, su zaštitni znak Ljoret de Mara.

Tosa de Mar – nalazi se na oko 100 km severno od Barselone. Tosa de Mar je nešto mirnije mesto od Ljoret de Mara ali mu nenedostaje sadržaja koji će vaš odmor učiniti kompletnim. Veliki broj kafića, restorana, prodavnica i prelepi srednjovekovni grad je nešto što krasi ovo mesto. Tosa de Mar je prepoznatljiva po tvrđavi iz 12.veka i po kaldrmastim i uzanim uličicama. U letovalištu postoje tri plaže a u okolini su brojne skrivene uvalice. Mnogi umetnici su baš ovde pronalazili inspiraciju za svoje stvaralaštvo a glumica koja je proslavila ovo mesto je Ava Gardner. Ona se u Tosu “zaljubila” prilikom snimanja filma “Pandora i letići Holanđanin” a grad joj se zahvalio podizanjem bronzane skulpture sa njenim likom.

Santa Suzana – je letovalište sa dugom peščanom plažom, brojnim hotelima i kristalno čistim morem, što ga čini idealnim mestom za porodična letovanja. Plaža se prostire sve do susednog mesta Malgrat de Mar i na njoj možete uživati u brojnim sportovima na vodi. S obzirom da je Barselona od ovog letovališta udaljena oko 50 km, možete se redovnom železničkom linijom provozati i posetiti ovaj grad.

Plaže na Kosta Bravi

Plaže na Kosta Bravi su uglavnom peščane i duge nagrađene Plavom zastavicom za čistoću i uređenost. U ovoj oblasti postoji i dosta uvalica koje su skrivene i nude više privatnosti. Boja peska je od sivkaste do žućkaste a more je prozirno i čisto. Obalu Kosta Brave zapljuskuje Balearsko more. Najlepše i najpoznatije plaže Kosta Brave su:

Fenals plaža – se nalazi malo južnije od Ljoret de Mara u uvali. Plaža je peščana i duga oko 700m. Ulazak u vodu nije toliko postepen pa treba pripaziti na decu. Plaža je nosilac Plave zastavice i raspolaže svim potrebnim sadržajima. Na plaži su barovi i restorani, spasioci, toaleti… Ovde se možete oprobati i u nekim sportovima na vodi kao što su skijanje na vodi, kajak, katamaran.

Treumal – je mala slikovita uvala okružena sa jedne strane borovom šumom a sa druge prelepim kristalnim morem. Plaža je prekrivena peskom a pri ulasku u vodu, budite oprezni, jer dubina brzo raste. Ovde možete iznajmiti plažnu opremu (ležaljke i suncobrane) kao i kajake i katamarane. Restorana i kafića nema, ali u jeku sezone postoji kiosk gde možete kupiti osveženje u vidu pića i sladoleda.

Cala Rovira – Ova plaža je idealna za porodice sa decom. Peščana je, sa postepenim ulaskom u vodu i zaštićena je od jakih vetrova i talasa. Takođe poseduje i posebno opremljeno dečije igralište gde deca mogu uživati. Na plaži možete iznajmiti suncobrane i ležaljke ali i popiti i pojesti nešto u okolnim restoranima.

El Castell – je prelepa peščana plaža u bilizini Palamosa. Nalazi se u malom zalivu okružena borovima. Jedna je od najpopularnijih plaža u ovoj regiji. Poseduje sve što je potrebno za ugodan odmor. Možete iznajmiti suncobrane, ležaljke ili se opustiti u nekom od kafića i restorana. Plaža ima i parking koji se plaća. Plaža je pogodna za sve kategorije turista. More je čisto i providno a pesak je kako na samoj plaži tako i na morskom dnu.

Sant Pere Pescador – je prostrana, široka peščana plaža. Smeštena je na severnoj obali Kosta Brave i nagrađena je Plavom zastavicom za čistoću i uređenost. More je prozirno i čisto a morsko dno peščano bez kamenja i stena. Plaža je popularna među roditeljima sa decom ali i kod ostalih kategorija turista. Ovde ćete naći sve potrebne rekvizite za boravak na plaži kao i brojne sportove na vodi.

Cala Pi – slikovita peščana plaža sa veoma čistim, prozirnim i toplim morem. Pesak je mekan, žućkaste boje, idealan za kule u pesku. Na plaži postoje tuševi, svlačionice i mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

Šta posetiti na Kosta Bravi?

Figueras – Muzej Salvadora Dalia

Salvador Dali, jedan od najznačajnih nadrealističkih umetnika 20 veka, je živeo i radio u katalonskom gradiću Figueras. Ovaj grad se nalazi nedaleko od poznatog letovališta Ljoret de Mar i njegova glavna atrakcija je  Muzej Salvadora Dalija. Sam muzej se smatra najvećim nadrealističkim objektom na svetu. Sam objekat je veoma specifičan, njime dominira crvena tvrđava sa kulom Torre Galatea. Ovaj naziv je zapravo u čast, Dalijevoj ženi – Gali. Na vrhu tvrđave nalaze se nestvarno velike skulpture belih jaja i zlatne statue koje podsećaju na nagradu Oskar. Ono što karakteriše Dalijev muzej je to, da je svaka prostorija umetničko delo za sebi. U muzeju se nalaze slike i predmeti iz svih Dalijevih faza, uz zavidan broj instalacija koje na prvi pogled izgledaju čudno i nepovezano.

Figueras-Dalijev muzej

Dona Marinera (Mornareva žena)

Dona Marinera je skulptura žene koja se nalazi na kraju gradske plaže u Ljoret de Maru. Postavljena je 1966. godina povodom milenijuma Ljoreta. Ona predstavlja simbol patnje, iščekivanja i strepnje a odnosi se na sve žene mornara koje su čekale svoje muževe da se vrate kući. Ukoliko verujete u legende: dotaknite stopalo statue, zagledajte se u horizont i zamislite želju. Kažu da će se sigurno ispuniti!

Dona Marinera-Kosta Brava

Zamak Sant Joan

U Ljoret de Maru, na litici iznad mora, nalazi se ovaj srednjovekovni zamak. Sagrađen je u 11. veku i služio je za odbranu Ljoreta od napadača sa mora. Zamak je prilično uništen u špansko-engleskom ratu. Danas je od celog zamka ostao samo toranj koji je rekonstruisan 1992. godine i proglašen je za kulturno dobro. Zamak pruža prelep pogled na more a isto je tako fascinantan i kada ga posmatrate sa plaže u dnu litice.

Zamak Sant Joan-Ljoret de Mar-Kosta Brava

Đirona

Ukoliko ste ljubitelj serijala “Game of Thrones” posetite ovaj grad. Na nekoliko lokacija u gradu su se snimale poznate scene iz ove serije. Đirona se nalazi u unutrašnjosti Prinejskog poluostrva, oko 100 km udaljena od Barselone oko 40 km od Ljoret de Mara. Đirona je grad bogat kulturnim i istorijskim nasleđem Katalonije. Šarmantni gradić, sa bezbroj uskih kamenih ulica, skrivenih prolaza i trgova vratiće vas u neka davna vremena koja su i motiv pomenute serije.

Đirona-Katalonija-Kosta Brava