021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Nikiti leto 2024

Apartmani i hoteli

Nikiti leto 2024

Nikiti se nalazi na severnom delu Sitonije. Predstavlja glavni turistički i ekonomski centar regije. Od Soluna je udaljen 110 km i važi za jedno od najstarijih mesta na Halkidikiju. Nikiti je mirno mesto i preporučuje se porodicama sa decom.

 

 

Kuća Finikas Garden Nikiti

Kuća Finikas Garden Nikiti

Nikiti - Apartmani Kuća Finikas Garden Finikas Garden je noviji kompleks, na oko 140 m udaljenosti od peščano-kamene plaže u mirnom, manje...

read more
Kuća Edelweiss Nikiti

Kuća Edelweiss Nikiti

Nikiti - Apartmani Kuća Edelweiss Kuća Edelweiss je novijeg datuma i nalazi se na samo 160 metara udaljenosti od mora, u mirnom delu Nikitija. U...

read more
Kuća Stefania Nikiti

Kuća Stefania Nikiti

Nikiti - Apartmani Kuća Stefania Kuća Stefania se nalazi u mirnom delu Nikitija na oko 120 m udaljenosti od plaže i šetališta. U ponudi su...

read more
Kuća Alexandra Nikiti

Kuća Alexandra Nikiti

Nikiti - Apartmani Kuća Alexandra Kuća Alexandra se nalazi u mirnom delu Nikitija na oko 130 m udaljenosti od plaže. U ponudi su studija i...

read more

Sve što treba da znate o Nikitiju

 

Nikiti je poslednjih godina sve popularnija destinacija za letovanje naših turista. Podeljen je magistralnim putem na novi i stari deo. U starom Nikitiju žive starosedeoci i tu možete videti stare kućice koje datiraju još iz 19. veka. Novi deo Nikitija je podređen turistima i tu ćete naći sve što vam je potrebno za ugodan i bezbedan odmor. Tu su marketi (između ostalih i Lidl), prodavnice različite robe, kafići, restorani, mesara, pekara, lekarska ordinacija i veliki broj različitih atrakcija za decu.

U blizini luke se nalazi pešačka zona sa velikim brojem kafića na obali mora, dok noćnih klubova nema puno. Generlano Nikiti nije mesto za zabavu i noćni provod i više je porodično mesto. Šetalište je uz plažu i mnogi kažu da je to jedno od najlepših i najromantičnijih šetališta cele Sitonije. Ono je tokom sezone zatvoreno za saobraćaj što i te kako olakšava šetnju sa decom.

Nikiti je poznat i po proizvodnji meda, što ćete i sami primetiti, jer se med prodaje na svakom koraku. Med iz Nikitija važi za jedan od najboljih i najpoznatijih u celoj Grčkoj.

Plaže u Nikitiju

Plaža u Nikitiju je dugačka oko 3 km. Severno od marine, gradska plaža je šljunkovita ali što idete dalje na jug šljunak postaje sve sitniji i ubrzo prelazi u pesak. Od marine na jug pa sve do kraja šetališta je uređena plaža sa ležaljkama suncobranima i barovima na plaži. Ulaz u vodu je postepen, tako da je plaža veoma pogodna za porodice sa decom.

Ukoliko ste u Nikiti došli kolima, preporučujemo da obiđate i plaže u okolini:

Kastri plaža- je mala peščana plaža u blizini Nikitija. Nije toliko popularna i posećena pa na njoj možete pronaći tišinu i mir. Takođe je privlačna za sve romantike, jer je zalazak sunca na ovoj plaži zaista prelep.

Kaviou plaža – se nalazi na 5 km od Nikitija, idući ka jugu prema Neos Marmarisu. Do plaže se ne može doći kolima. Kada se parkirate na improvizovani parking, do plaže možete nastaviti peške još jedno pola sata. Pesak na plaži je bele boje a voda tirkizna i nestvarno providna i čista. Na plaži nema gužve. Obližnje stene prave hladovinu tako da možete u potpunosti da se opustite. Na plaži nema ležaljki i suncobrana.

Elia plaža – nalazi se na oko 8 km južno od Nikitija. Elia plaža je uzana i duga 2 km. Peščana je i šljunkovita a u zaleđu su stene, na kojima rastu borovi, pa na plaži ima i prirodne hladovine. Zahvaljujući borovima, plaža je veoma živopisna i lepa ali i funkcionalna jer možete uživati u prirodnom hladu.

Lagomandra – oko 7 km severno od Neos Marmarasa nalazi se ova izuzetno popularna plaža. Nosilac je “Plave zastavice”, potpuno je uređena i ima sve što vam je potrebno za potpuno uživanje. Na zaleđu plaže je borova šuma pa se plaža može pohvaliti i debelom hladovinom. Ukoliko želite da budete bliže vodi, tu su suncobrani i ležaljke koji se naplaćaju. Na plaži je i dosta aktivnosti poput sportova na vodi, barova, restorana a u blizini je i supermarket. Na Lagomandri, predveče možete uživati u predivnom zalasku sunca, koje polako nestaje iza plavog horizonta.

Preporučujemo da posetite:

 

  1. Krstarenje oko Svete gore
  2. Etno selo Partenonas

Sveta Gora

Sveta Gora je jedan od najznačajnijih centara pravoslavlja na svetu. Po predanju Presveta Bogorodica je putujući na Kipra brodom, zbog nevremena, pristala na planinu Atos. Od tada pa do danas Sveta Gora se još naziva i “Vrt Presvete Bogorodice”. Na Svetoj Gori ima 20 suverenih manastira i monaško naselje. Od 10 veka pa sve do danas, ženama je zabranjen ulazak na Svetu Goru, bez obzira što Evropska unija ovo smatra nezakonito. Tokom vekova, nekoliko žena je ipak uspelo da naruši ovo nepisano pravilo i stupi na tlo Svete gore. Pouzdano se zna da je na Atosu boravila carica Jelena, žena cara Dušana. On je tvrdio da “Jelena nije žena, već carica”, pa je smatrao da je ona izuzeta od ovog života, iako ni u jednom trenutku svog boravka nije nogom stupila na tlo Svete gore, već su je nosile sluge na nosilima. Na tlo Svete Gore stupila je i princeza Marija, kći srpskog despota Đurađa Brankovića i žena turskog sultana Murata I.

 

Sveta Gora

Etno selo Partenonas

Na 5 km od Neos Marmarasa u brdima, nalazi se ovo autentično grčko seoce. U njemu živi svega desetak meštana koji se bave uglavon turizmom i uzgajanjem maslina. Selo je pod zaštitom EU i Grčke zbog svoje arhitekture, kamenitih kuća i kaldrmastih ulica. Ovde možete posetiti crkvu Svetog Stefana iz 19. veka, Muzej folklora ili pak ručati u etno restoranu sa pogledom na maslinjake.

selo partenonas-neos marmaras