021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Tasos leto 2024

Apartmani i hoteli

Tasos leto 2024

Ostrvo Tasos se nalazi  u severoistočnom delu Grčke. Od obale je udaljen oko 8 km i najsevernije je grčko ostrvo. Glavno mesto ostrva je gradić Limenas.

Ostrvo ima oko 100 km u krug a površine je 390 km2, što ga čini devetim po veličini ostrvom Grčke. Tasosu pripadaju još tri mala ostrva Tasopulos na severu, Kinira na istoku i Panagija na jugu, čija površina iznosi svega 0.4 m2. Najviši vrh Tasosa je Ipsarion 1204 m.

Limenarija

Limenarija

LimenarijaLimenarija  2024Limenarija je drugi grad po veličini i nalazi se na južžnoj strani ostrva Tasos. Reč je o prelepom letovalištu koje se...

read more
Potos

Potos

Apartmani i hoteliPotos leto 2023Potos je prelepo primorsko odmaralište na ostrvu Tasos sa izuzetnom turističkom infrastrukturom. Jedno je od...

read more
Limenas

Limenas

Apartmani i hoteliLimenas 2024 Limenas ima oko 3.500 stanovnika i glavni je grad Tasosa. Sagrađen je na mestu antičkog grada Tasosa, smešten između...

read more

Najpoznatije plaže na Tasosu:

Planinarenje na Tasosu

Najstarija istorija Tasosa

 

Arheološka nalazišta nam pokazuju da je istorija Tasosa počela još u vreme praistorije. Prvi naseljenici Tasosa su bili Tračanska plemena. U 7 veku pre nove ere Tasos su kolonizovali Grci sa ostrva Paros koji su otkrili da je ostrvo bogato mineralima, posebno zlatom i mermerom i da je okruženo šumom. Trgovina je postala njihov glavni razlog ostanka na Tasosukoji postaje veoma moćna država u 5 veku pre nove ere.

Oko 340 godine pre nove ere Filip II Makedonski preuzeo je kontrolu nad ostrvom, uzimajući rudnike i Tasos postaje deo Makedonskog carstva.

Tokom 1 veka nove ere Apostol Pavle je došao na Tasosdoneo hrišćanstvo i počeo da gradi crkve na ruševinama starih hramova. Dalje kroz istoriju ostrvo je bilo pod vladavinom Vizantijskog ali i Otomanskog carstva.

Nakon mnogo pokušaja Tasos je oslobođen i ponovo ujedinjen sa ostatkom Grčke 1912 godine. 1922 godine izbeglice iz Male Azije nastanile su se u Limenas i Limenariju. Kao i susedni Samotraki ,Tasos su zauzeli Bugari u Drugom svetskom ratu.

Od 1960 godine turizam je postao glavna privredna grada i izvor prihoda za ostrvljane.

 

Sve što treba da znate o Tasosu

Ostrvo Tasos ili kako ga još nazivaju “Šuma koja pliva” je malo parče raja u Egejskom moru. Za njega  se vezuje legenda po kojoj je Tasos, sin feničanskog kralja, došao na ostrvo tražeći svoju sestru Evropu koju je Zevs oteo. Opčinjen lepotom ostrva, klimom i vegetacijom, prekida potragu i nastanjuje se na ostrvo. Po njemu je ostrvo i dobilo ime.

Do ostrva možete doći Trajektom koji saobraća na relaciji:  Kavala – Skala Prinou ili Karamoti – Limenas. Na trajektu ćete moći  da uživate u jatima galebova koji će odvažno pokušati da vam “ukradu” parčiće hrane. Tasos će vas oduševiti svojom vegetacijom i bujnim borovim šumama ali i čistim, prozirnim morem. Ono što zasigurno morate probati je med po kojem je Tasos daleko poznat a koji možete kupiti na svakom koraku. Naša preporuka je borov med a u kombinaciji sa voćem je neodoljiv. Još iz antičkih vremena nadaleko je čuveno tasosko vino, zahvaljujući grožđu koje se uspešno gaji na ostrvu. Zabeleženo je da je egipatska kraljica Kleopatra jednom godišnje slala svoje brodove na Tasos po vino. Takođe, postoje priče da su bogovi sa Olimpa pili isključivo vino sa Tasosa. I danas, pored proizvodnje vina na samom ostrvu, vinarije širom Grčke otkupljuju tasosko grožđe i prerađuju ga u svojim pogonima.

Tasos je veoma sadržajno ostrvu i ukoliko imate auto možete ga obići i otkriti njegove najskrivenije delove. Postoji i mogućnost iznajmljivanja auta a mesta su i dosta dobro povezana autobuskim linijama. Obavezno posetite najpoznatije plaže na ostrvu i obiđite manastire i tradicionalna grčka sela. Naša preporuka je selo Panagija gde možete probati odlične grčke specijalitete kao i staro selo Kastro. Ukoliko ste ljubitelj planinarenja, svakako nepropustite penjanje na vrh planine Ipsarion sa kojeg se pruža fenomenalan pogled na more i celo ostrvo. A za one koji su ipak odlučili da odmor provedu kupajući se, veliki broj raznovrsnih plaži na Tasosu, čekaju na vas…

Plaže na Tasosu

 

Gradska plaža u Limenasu

Gradska plaza u Limenasu je udaljena oko 1300 metara od pristaništa trajekta. Neposredno pre gradske plaze nalazi se stara luka sa parkiranim ribarskim čamcima. Plaža je lepa, peščana, srednje širine sa postepenom dubinom. Dobro je organizovana, ima puno barova gde su ležaljke besplatne ukoliko poručite piće, kafu, sladoled… Jedan deo plaže je bez ležaljki i sa prirodnim hladovinom gde se možete smestiti sa svojim peškirom.

Makrijamos

Makrijamos plaža se nalazi na oko 2 km od Limenasa i jedina je u sklopu kompleksa hotela (Makrijamos bungalovi). Ulaz na plažu se naplaćuje kao i set ležaljki. Imate mali prostor gde možete spustiti svoj peškir i suncobran. Plažu karakteriše kristalno čista voda sa sitnim beličastim peskom koji se nalazi i u vodi i na obali. U sklopu kompleksa se nalazi rezervat srna i paunovi koji slobodno šetaju oko bungalova. Udaljena je od magistrale i idealna je za odmor i uživanje.

Mermerna plaža

Mermerna plaža (Marble beach) je jedna od najlepših plaža na Tasosu. Nalazi se 6 km od Limenasa. Karakteriše je sitan beli mermer koji se nalazi i u vodi i na obali koji je voda sama stvorila i oblikovala. Zbog bele podloge boja vode je svetlo plava i stičete utisak da ste na nekoj egzotičnoj obali. Na plaži postoji kantina sa brzom hranom i ležaljke koje se posebno naplaćuju. Cena seta ležaljki varira iz godine u godinu,a postoji i prostor gde možete spustiti svoj peškir i suncobran.

Golden beach – Zlatna plaža

Golden beach se nalazi na 12 km od Limenasa na istočnoj strani ostrva. Karakteriše je sitan pesak i talasi. Plaža je dobro organizovana i duž cele obale se nalaze kafići, restorani, barovi i svakako je jedna od najpopularnijih. Organizovana je, poseduje ležaljke koje su uglavnom besplatne uz piće ali postoje i barovi koji ih dodatno naplaćuju. Na slobodnom delu plaže možete spustiti svoj peškir i suncobran. Na plaži imate sportove na vodi i kamp.

Paradiso beach – Rajska plaža

Rajska plaža se nalazi na 22 km od Limenasa na istočnoj strani ostrva. Karakteriše je jako sitan pesak i u vodi i na obali i tirkizno plava boja mora. Plaža je organizovana, postoji jedan bar i jedan kafić, ležaljke se dodatno naplaćuju ali imate i prostor da spustite svoj peškir. Istočni deo plaže je nudistički.

Aliki

Aliki je prelepa plaža na jugoistočnoj strani ostrva, oko 30 km udaljena od Limenasa. Plaža  je peščana, sa stenama na bokovima, poznata po smaragno zelenoj boji vode. Dubina je postepena, a dno sa najsitnijim peskom. Aliki odlikuje retko lepa priroda. Sa leve strane videćete obeležen put koji vodi do arheološkog nalazišta, između ostalog i kamenoloma starog 2500 godina. Aliki je nekada davno bio glavni trgovački centar odakle su stari Grci trgovali mermerom i solju.

Psili Amos

Psili Amos se nalazi na 5 km od Potosa i spada u najlepše plaže na Tasosu. Peščana je svom svojom dužinom i širinom i u vodi i na obali. Voda je čista, svetlo plava a pesak je jako sitan i mekan. Na plaži se nalazi jedan restoran i tri bara od kojih se samo u jednom ne plaćaju ležaljke. Plaža je organizovana, ima sportove na vodi, teren za odbojku…

Tripiti plaža

Plaža Tripiti duga je nekoliko stotina metara i jedna je od najširih plaža na Tasosu. Obala je prekrivena veoma sitnim peskom, a u vodi su uglavnom kamene ploče. Na plaži postoji nekoliko tuševa i restorana, mreža za odbojku, sto za stoni tenis, bar…Ukoliko iznajmite ležaljke koje pripadaju hotelu Blue Dream Palace ili popijete piće u njihovom baru, možete besplatno koristiti bazen ovog hotela koji se nalazi na samoj plaži. Na levom delu plaže postoji bar gde ne plaćate ležaljke, već uz poručeno piće ih dobijate gratis. Tripiti plaža je mirna, na njoj uglavnom nema gužve i kao stvorena je za uživanje i odmor.

Pešačenje i planinarenje  na Tasosu

Tasos je odličan izbor za istraživanje nepoznatog lica ostrva koje nije samo sunčano mesto sa predivnim plažama…Tasos je mesto koje pruža mnogo mogućnosti a jedna od njih je PEŠAČENJE i PLANINARENJE. Postoje divne rute gde ćete otkriti zašto Tasos fascinira svoje posetioce. Postoji nekoliko ruta i unakrsnih puteva kroz ostrvo koji vode od sela do sela ka vrhu Ipsariona.
Tasos, kako ga nazivaju smaragdno ostrvo, zbog svoje bujne vegetacije, jeste pravi izbor za ljubitelje i poštovaoce pirode. Ostrvo krasi prelepe šume hrasta, kestena , bora, maslina…Na Tasosu uspevaju i brojne vrste žitarica, voće, cveće i začinsko bilje (ruzmarin, origano, timijan i žalfija).

Na Tasosu preovlađuju vodozemci, gmizavci i ptice. Divljih vrsta sisara nema. Retki su oni koji kažu da su videli zečeve i tu i tamo ponekog jelena. Ovce i koze su često prisutne na tasoskim obroncima. Ipak, mačke su najzastupljenije domaće životinje, kao i na drugim grčkim ostrvima. U proleće, tokom maja i juna, leptiri su veoma brojni. U okolini planinskih sela Teologos i Maries često vam se može desiti da vam kornjača pređe put. U blizini reka, potoka i jezera možete čuti i videti više vrsta žaba. Takođe, gušteri nisu retki na toplim i suvim mestima. Moguće je, mada retko, da ćete na Tasosu videti i po koju zmiju, ali znajte da one uglavnom nisu otrovne i opasne. Prisutne su i brojne vrste ptica, od galebova i albatrosa u lukama do ptica pevačica.

Predlozi ruta:

Tipične staze

1. Klasična Ipsarion ruta – Penjanje na vrh planine Ipsarion (1.204 mnv)
2. Velika planinska ruta – koja počinje od Manastira Arhangel Mihaila prema Teologosu do Potamije
3. Zanimljiva antička ruta – od Alikija prema Teologosu i obrnuto
4. Šumska Ipsarion ruta – od naselja Potamija kroz gustu duboku šumu do Ipsariona.
5. Kastro ruta

Klasična Ipsarion ruta

Penjanje do najvišeg vrha Ipsarion (1.204 mnv) staza je kroz Javorovu i Borovu šumu gde se sa vrha pruža prelep pogled na egejsko more. Ruta počinje iz sela Potamija (magistralnim putem se prolazi Skala Potamija gde su plaže). Staza je delimično markirana i na nekim mestima markaciju predstavljaju naslagani kamenčići, takođe postoje oznake za pravac do vrha.
Trajanje rute: 6 h
Opterećenje: Umereno

Velika planinska ruta

Pešačenje od tradicionalnog sela Teologos prema Manastiru Arhangela Mihaila do Potamije kroz drevne delove Tasosa koji spajaju Potamiju i Teologos. Karakteristike ovih predela su mirisi origana, majčine dušice, bora i planinskih biljaka. Potamija je prelepo planinsko selo, udaljeno 10 km od Limenasa, glavnog grada, na obroncima planine Ipsarion, najviše i najveličanstvenije planine na celom ostrvu. Iz Potamije se pruža divan pogled na planine koje okružuju i zaklanjaju selo, sa bogatom vegetacijom, izvorima i žuborom kristalno čistih voda koje stvaraju male potoke između planinskih staza pogodnih za planinarenje. Dva putića vode do izlaza iz sela, jedan se uzdiže uz planinu, a drugi se spušta na plažu.
Trajanje: 3 h
Opterećenje: Lako

Zanimljiva antička ruta

Pešačenje od tradicionalnog sela Teologos do Potamije kroz drevni deo Aliki, koji je nekadašnja prestonica Tasosa, odakle su meštani trgovali mermerom i solju. Aliki ima visok arheološki značaj, ovde se nalaze ruševine rezidencije drevne kraljice Alis po kojoj je i selo dobilo ime. Teologos je staro selo karakteristične arhitekture, uskih ulica koje se prvi put u istoriji pominje 1287 godine i nekada je bila prestonica ostrva Tasos. 1979 godine je proglašeno Tradicionalnim grčkim naseljem.

Kastro ruta

Selo Kastro smešteno je u centralnom delu ostrva, na 450 m nadmorske visine, udaljeno 16 km od Limenarije. Ime je dobiloi po ostacima stare tvrđave koja datira iz 15-og veka i pripadala je dinastiji Gateluzzi iz Đenove. Kastro doživljava procvatu 19-om veku, ali nakon toga deo stanovnika se preselio blize moru zbog obrade maslike, a deo je pronašao posao u rudniku koji je početkom 19 og veka otvorila kompanija Spiedel iz Nemačke, tako je kastro ostao bez svojih žitelja. U centru sela se nalazi crkva Svetom Atanasiju čije je odobrenje za izgradnju dao Sultan i naložio da bude izgrađena u roku od 40 dana, meštani su uspeli da se organizuju i ispoštuju rok. 18. januara je Slava sela Kastro i to je jedini dan u godini kada je selo posećeno i dan danas. Do Kastra može lako da se dođe peške iz Limenarije ili Teologosa.