021/ 66 17 504 | 060/ 44 66 614          info@promotravel.rs

sarajevo

“U koje god doba dana i sa kojeg god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvek i nehotice pomislite isto. To je grad. Grad koji i dotrajava i umire, i u isto vreme se rađa i preobražava.” Ivo Andrić

Sarajevo… Grad istorije, stradanja i ponovnog rađanja, gostoprimstva, velikog srca… On spaja tri naroda i tri religije.. To je grad koji okružen planinama, kroz koji teče Miljacka ukrašena desetinom mostova.

Sarajevo kakvo danas poznajemo je osnovano u doba osmanlijskog carstva 1461 i tada je, po dvoru koji je izgrađen za vladara, nazvan Sarajevo (saraj-dvor). Kroz svoju istoriju je imao svoje uspone i padove. U 16. veku je doživelo najveći procvat kada je postao jedan od najznačajnih centara osmanlijskog carstva. Nakon toga Sarajevo je doživelo da bude u potpunosti spaljeno, da padne pod Austro-Ugarsku vlast, da se za njega vezuje povod za početak Prvog svetskog rata i da bude uništeno tokom devedesetih.

Današnje Sarajevo godišnje poseti dosta turista iz regiona i Evrope. Grad sevdaha, hedonizma, dobre hrane i gostoljubivih domaćina. Svojim šarmom je osvajao i još uvek osvaja sve koji u njega svrate. I možda je osećanje koje budi u nama najbolje opisao Kemal Monteno stihovima:

“Bilo gde da krenem o tebi sanjam putevi me svi tebi vode, čekam s nekom čežnjom na svetla tvoja, Sarajevo, ljubavi moja” Kemal Monteno

 

Šta posetiti u Sarajevu?

 

 

Baščaršija- U prevodu znači glavna čaršija i označava prostor oko trga. Nastala je u 15.veku kao privredni deo novoosnovanog naselja. Ovde se nalaze suvenirnice, fontane, česme i živopisan bazar. Na trgu je i Sebilj (javna česma) gde su se nekad okupljali putnici i trgovci a danas se okupljaju golubovi i turisti željni fotografisanja. Šetajući Baščaršijom, bilo da ste gladni ili ne, sigurno ćete osetiti neodoljive mirise hrane i začina koji će vas mamiti da probate  burek ispod sača, sarajevske ćevape, sudžuk ili pak neku od poslastica uz obaveznu šoljicu kafe.

Gazi Husref-begova džamija je zadužbina Gazi Husref-bega, vladara bosanskog Sandžaka. On je bio osmanlijski vojskovođa koji je svu svoju imovinu podario gradu. Begova džamija je najznačajnija islamska građevina u Bosni i Hercegovini koja se sa svojim arhitektonskim rešenjima razlikuje od ostalih džamija u regionu.

Latinska ćuprija  je most preko reke Miljacke. U istoriji je poznat po tome što je blizu njega 1914 izvršen atentat na Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Do 1992 godine je nosio ime Principov most da bi mu nakon 1992 godine bio vraćen stari naziv “Latinska ćuprija”