021/ 66 17 504 | 060/ 44 66 614          info@promotravel.rs

Slovenija Ljubljana

Slovenija nam nudi mnogo toga – sa jedne strane more sa prelepim turističkim centrima koji se prostiru na svega dvadesetak kilometara duge obale Jadranskog mora, sa druge strane tu su prelepi barokni gradovi, nevervatna jezera, odlicna kuhinja, srdačni domćini…

 

Šta treba videti u Sloveniji?

 

Iako mala zemlja, Slovenija ima mnogo toga da ponudi. Od živopisnih gradova, alpskih sela, zelenih planinskih padina, smaragdnih jezera do obale Jadranskog mora na kojoj se nalazi nekoliko zanimljivih gradića. Ukoliko planirate da posetite Sloveniju, nepropustite sledeće destenicaje:

Ljubljana – Glavni grad Slovenije koji je 2016. godine proglašen za Zelenu prestonicu Evrope. Čista, uređena sa izuzetnom baroktnom arhitekturom, Ljubljana je grad koji toplo preporučujemo. Smeštena je na obali reke Ljubljanice u Ljubljanskoj kotlini. Sva dešavanja su uglavnom skoncentrisana u centru na Prešernovom trgu. Trg je dobio ima po najpoznatijem slovenačkom pesniku, Francu Prešernu čija se  bronzana statua nalazi na trgu. Od trga, na drugu obalu Ljubljanice vode tri mosta koja zajedno čine Tromostovje. Sva tri mosta su pešačka  i saobraćaj je zabranjen. Ukoliko poželite da prošetate u prirodi tu je Tivoli park udaljen samo par minuta pešice od centra grada a kako biste imali bolji pregled grada, popnite se na brdo iznad grada gde se nalazi Ljubljanski dvorac.

Nacionalni park Triglav – Jedan od najstarijih nacionalnih parkova u Evropi i jedini u Sloveniji, prostire se na severozapadu zemlje u srcu planine Triglav. Netaknuta priroda sa brojnim atrakcijama, idealna je za pravo uživanje. Glavne turističke atrakcije su pešačenje i penjanje uz planinu kao i skijanje i rafting. Kroz nacionalni park protiče reka Soča koja će vas svojom smaragdnom bojom vode i slapovima oduševiti. U nacionalnom parku ima veliki broj staza za pešačenje i biciklizam a kako biste se osećali sigurnije možete potražiti uslugu vodiča. Najpoznatije jezero u nacionalnom parku i najveće u Sloveniji je Bohinjsko jezero. Iznad jezera je skijaški centar Vogel a oko samog jezera su brojni restorani, prodavnice, kafići. Tokom leta temperatura jezera je oko 25c tako da je pogodno za kupanje i brojne sportove na vodi. Posetu Nacionalnom park Triglav preporučujemo ljubiteljima prirode, pešačenja, planinarenja i svima onima koji žele da uživaju u čistom vazduhu i predivnim pejzažima.

Bled i Bledsko jezero – Ovo je jedna od znamenitosti Slovenije koju prosto ne možete da propustite. Ako otputujete u zemlju a da niste obišli Bled, to je kao da niste ni bili. Bledsko jezero je udaljeno oko 50 km od Ljubljane. Okruženo Julijskim Alpima sa ostrvom u sredini, deluje očaravajuće. Bled je vazdušna banja sa termalnom vodom, čija temperatura iznosi od 23 pa do 28 stepeni. Od juna pa do septembra temperatura jezera se kreće oko 24 stepena. Za šetnju oko celog jezera potrebno je oko 2h laganog hoda a oko jezera su brojni restorani i kafići. Ukoliko se nađete na Bledu posetite Bledski dvorac iz 11. veka, crkvu Svete Marije i nepropustite da probate čuvenu Bledsku krempitu.

Kranjska Gora – je najpoznatiji ski centar u Sloveniji, udaljen oko 80 km od Ljubljane. Ovo šarmantno turističko mesto je izgrađeno u alpskom stilu i podjednako je lepo i atraktivno kako  zimi, tako i za vreme drugih godišnjih doba. Fascinantna priroda, čist vazduh, uživanje u skijanju ili pešačenju je ono što vam Kranjska Gora pruža. Veliki izbor hotela kao i wellness i spa centara, ovo mesto čini pravom turističkom destinacijom. Ukoliko se nađete na Kranjskoj Gori predlažemo da obiđete jezero Jasna, udaljeno 20-tak minuta peške od grada kao i Zelence – prelep rezervat prirode i izvorište reke Save.

Jadranska obala – Slovenija ima i obalu sa izlaskom na Jadransko more. Najpoznatiji gradovi su Piran, Kopar i Portorož. Piran je mali gradić smešten u Piranskom zalivu. Ovaj šarmantni gradić podseća na Veneciju sa posebnim italijanskim šarmom.  Mesto je pravi muzej na otvorenom sa srednjovekovnom arhitekturom i bogatim kulturnim nasleđem. Ovim bajkovitim gradićem dominira Tartinijev trg na kome centralno mesto zauzima statua Đuzepea Tartinija, italijanskog kompozitora baroknog perioda. U Piranu se nalazi veliki broj crkava a uzane ulice i stare gradske zidine su idealne za obilazak, fotografisanje i istraživanje. Portorož je najpopularnije letovalište, šetalištem povezan sa Piranom svega 15 minuta hoda, uz obalu. Grad je dobio ime od italijanske reči Portorose, luka ruža. Plaža u Portorožu je kombinacija peska i betona a na njoj se nalazi veliki broj restorana i kafića. Kopar je najstariji slovenački grad, najbliži Italiji pa ni ne čudi dominacija prepoznatljivog venecijanskog stila gradnje. Šarmantni lučki gradić sa bogatom istorijom i tradicijom. Poslednjih godina, zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu i smeštajne kapacitete, Kopar je postao jedna od najpopularnijih destinacija na slovenačkom primorju. Idealan je izbor za letovanje, ali takođe i za kraća wellness i spa putovanja s obzirom na hotelsku ponudu.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.