021/ 66 17 504 | 060/ 44 66 614          info@promotravel.rs

toskana

Toskana je najposećenija i najslikovitija regija u Italiji. Spoj prelepih pejzaža, umetnosti, istorije, gastronomije i vrhunskih vina. Opasana nepreglednim vinogradima, brežuljcima i bajkovitom prirodom, nije ni čudo što je mnogi svratavaju u najlepšu regiju Italije. Toskana krije i dobro očuvane srednjovekovne gradove i sela koja ovoj religiji daju poseban šarm. Glavni grad i sedište je Firenca a ostali gradovi su Piza, Livorno, Sijena, Luka… Poznato je da je Toskana iznedrila veliki broj renesansnih umetnika i da je bila centar kulture i umetnosti svog vremena. Kao jedna od najpoznatijih vinskih regija, Toskana je “mesto rođenja” najkvalitetnijih crvenih vina:  kjantija (chianti), brunela di Montalćina (Brunello di Montalcino) i vino nobile di Montepulćana (Nobile di Montepulciano). Toskanu bismo preporučili romanticima, poštovaocima  umetnosti, ljubiteljima vina i svima onima koji vole putovanja.

Šta posetiti u Toskani?


Firenca
je glavni grad regije i grad rođenja renesanse gde su živeli i stvarali čuveni Mikelanđelo i Leonardo da Vinči. Galileo Galilej je u Firenci izumeo svoj prvi teleskop, a Dante Aligieri napisao svoju “Božanstvenu komediju”. Mesta koja svakako treba posetiti u Firencu su:

Fontana del Porcelino je zanimljiva po tome što je u obliku vepra iz čijih usta izlazi voda. Po verovanju ovo prase donosi sreću onome ko ga pomiluje po njušci a zatim mu stavi novčić u usta. Novac koji se sakupi u ovoj fontani se daje u dobrotvorne svrhe tako da fontana donosi sreću koja je višestruka.

Trgovi u Ferinci su tokom istorije imali značajnu ulogu u ekonomskom, kulturnom i svakodnevnom životu grada. Najpoznatiji su: Trg Duomo ( na kojem se nalazi: Katedrala, Đotov zvonik i Krstionica Svetog Jovana, muzej Opera del Duomo, palata Arcivescovile i Palata Canonici), Trg Sinjorija (na trgu se nalaze, Palaco Vekio, ispred koje stoji kopija Mikelanđelovog “Davida”, Amantijeva “Neptunova fontana”, Đambolinijeva statua “Vojvoda Kozimo I”, Čelinijeva skulptura “Persejakoja drži meduzinu glavu”, galerija skulptura na otvorenom Lođa dei Lanci i nekoliko gradskih palata), Trg Republike, Trga Santa Croce (pored bazilike Santa Croce, na trgu se nalazi i nekoliko veoma lepih palata – renesansna palata Palazzo Cocchi-Serristori, Palazzo dell Antella i ostale).

Galerija Ufici– Ovo je najbogatija galerija renesansne umetnosti na svetu. U njoj se nalaze dela: “Rađanje Venere” (Botičeli) “Blagovesti” (Leonardo da Vinči), “Sveta porodica” (Mikelanđelo), “Bahus” (Karavađo), i još veliki broj remek-dela. Vredno je pomena, da je Napoleon iz galerije Ufici kao ratni plen, uzeo slavnu sliku “Mona Lisa”, koju je držao u svojoj spavaćoj sobi, sve dok nije smeštena u muzej Louvre u Parizu.

Sijena je jedan od najinpresivnijih gradova Italije.Prepoznatljiva je po svom istorijskom centru i starom gradu u kom je mreža isprepletanih uskih ulica sa starim gradskim palatama. Centar dešavanja je Trg Kampo koji je u obliku školjke. Ovaj trg je zanimljiv po tome što se na njemu dva puta godišnje održava trka konja 2.jula i 16.avgusta. Smatra se da je to najopasnija i najteža konjička trka na svetu a traje samo 70 sekundi. Trg se za ovaj događaj posebno priprema, posipa se peskom i ilovačom kako se konji ne bi okliznuli. Interesantno je to da ova tradicionalna trka datira još iz srednjeg veka.

Piza- Ovaj grad je najpoznatiji po svom krivom tornju koji je i njegova glavna atrakcija. Ipak, pored krivog tornja, Piza ima da ponudi i preko 20 istorijskih crkava, nekoliko srednjevekovnih palata i par interesantnih mostova na reci Arno. Piza sadrži brojne atrakcije od kojih je najpoznatija Katedralni trg (Pjaca del Duomo) u čijem sklopu se nalaze Duomo katedrala, Krstionica, groblje Kampo Santo i već nadaleko poznati krivi toranj.