021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Dubai

Dubai je srce Emirata u kome je sve podređeno luksuzu, ima preko milion stanovnika, a pet miliona turista godišnje. Sam po sebi egzotika, pošto se u njemu „sudara“ sve ono što je na prvi pogled nespojivo, ovo je grad sasvim neuporediv sa bilo kojim drugim.

U ovoj intrigantnoj zemlji svakog došljaka čekaju stare pijace i istovremeno najmoderniji šoping-molovi, peščane pustinje sa nekim od najboljih svetskih golf terena, ali i udaljena sela beduina naspram hotela sa pet zvezdica. Za svega četiri decenije postojanja, Dubai je postao jedna od vodećih turističkih destinacija u svetu, po ultramodernoj arhitekturi, po izuzetnoj ponudi za šoping, i sve brojnijim manifestacijama koje prate razvoj ovog grada, počevši od Šoping festivala, konjskih trka, regata, internacionalni koncerti, Kriejšns (fešn šou), pustinjski kampovi … Sunce, more, šoping, razonoda i bezbednost pet su ključnih odlika koje su mu donele ovu reputaciju.

Zanimljivosti o Dubaiju

  1. U Dubaiju živi oko 80% stranaca. U proseku se svaki dan doseli oko 300 ljudi.
  2. Stopa kriminala je veoma niska, zapravo iznosi 0 %. Zato se Dubai smatra jednim od najbezbednijih gradova na svetu. Razlog leži u tome što su zakoni veoma strogi ali i zato što stanovnici Dubaija važe za veoma religiozne i moralne.
  3. Burdž Kalifa je najviša zgrada na svetu i visoka je 830 m a na njenom vrhu temperatura je niža za oko 15 stepeni nego na tlu.
  4. Policija grada Dubaija ima najskuplji vozni park na svetu. Pa se tako na ulacima mogu videti policijska vozila marke ferari i lamburdžini
  5. U Burdž al Arabu možete popiti i najskuplje piće na svetu, koktel poslužen u zlatnoj čaši a košta 36 000 € . Naravno, čašu dobijate za uspomenu.
  6. Lokalno stanovništvo uživa sve moguće privilegije. Ukoliko im je potrebno lečenje u inostranstvu, šeik Muhamed plaća sve troškove lečenja a deca lokalaca mogu studirati gde god žele, takođe o njegovom trošku.
  7. Nemojte se iznenaditi ako vidite bogataše kako šetaju kućnog ljubimca geparda, to ovde nije retkost.
  8. Osim bankomata u Dubaiju postoje i posebni “Gold to go” bankomati gde se mogu podići zlatne poluge.