021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Paralija leto 2024

Paralija leto 2024

 

Paralija, živopisno priobalno mesto kod Katerinija, sa širokom plažom i velikim izborom noćne zabave. Jedan osvetljeni bulevar, sa pešačkom i biciklističkom stazom, spaja Paraliju sa plažom zvanom Olimpijaki Akti.

Vila Vip Suites Paralija

Vila Vip Suites Paralija

Apartmani - Paralija Vila Vip Suites Vila Vip Suites  je idealno locirana, nalazi se u novom delu Paralije,  na oko 200 m udaljenosti od plaže....

read more
Vila Areta 2 Paralija

Vila Areta 2 Paralija

Apartmani - Paralija Vila Areta 2 Vila Areta 2  je idealno locirana, nalazi se u centalnom delu, kod parka, na 40 m udaljenosti od plaže, preko puta...

read more
Vila Magda Paralija

Vila Magda Paralija

Apartmani - Paralija Vila Magda Vila Magda  je idealno locirana, nalazi se u centalnom delu, kod skole, na oko 30 m udaljenosti od plaže. Vila...

read more
Vila Sofi Paralija

Vila Sofi Paralija

Apartmani - Paralija Vila Sofi Vila Sofi se nalazi u centralnom delu letovališta Paralija, na 50 metara udaljenosti od plaže i 100 metara od crkve,...

read more
Vila Areta Paralija

Vila Areta Paralija

Paralija - Apartmani Vila Areta   Vila Areta  je idealno locirana, nalazi se u centalnom delu, kod parka, na 40m od plaze. Vila poseduje 1/2 i 1/3...

read more

Paralija leto 2024


Sve što treba da znate o Paraliji

 

Paralija…Mesto gde ćete se osećati kao kod kuće. Na ulici, na plaži, u restoranu može se čuti naš jezik, jer je ovo turističko mesto veoma popularno među srpskim turistima. Iznenadićete se nekim jedinstvenim stvarima koje možete raditi i mestima koja možete istražiti na ovoj destinaciji. Paralija se nalazi na severoistočnom delu Grčke, na obali Egejskog mora, u podnožju najviše grčke planine Olimp. Ukoliko na put za Paraliju krenete iz Beograda, trebaće vam oko osam sati vožnje i preći ćete oko 680 km. 

Karakteristično za ovo mesto jesu duge peščane plaže koje pokrivaju skoro celu obalu, ogroman broj kafića, barova, restorana, taverni, prodavnica, klubova  i hotela. Paralija je idealno mesto za šoping. Ovaj grad poseduje veliki broj prodavnica, zlatara, krznara i prodavnica kožne galanterije. Sve to po veoma povoljnim cenama, a ko ume dobro da se cenka pogotovo kada su krzneni i kožni proizvodi u pitanju, može znatno jeftinije da prođe. U radnjama se možete susresti sa Srbima koji tu rade ili Grcima koji su zbog velikog broja srpskih turista naučili srpski jezik, tako da nema problema prilikom komunikacije.

Pralija je idealna za mlade i sve one koji žele noćni provod. Veliki broj kafića, diskoteka i barova pružaju ludi provod do zore. Često se organizuju i žurke na plaži gde se okupljaju uglavnom tinejdžeri.

Plaža u Paraliji

Paralija je poznata po  peščanoj plaži i kristalno čistoj vodi. Pesak je mekan, beo, bez šljunka. Ulazak u vodu je postepen, tako da roditelji sa malom decom nemaju razloga za brigu. Na plaži postoje tuševi i kabine za presvlačenje, kao i veliki broj barova sa ležaljkama i suncobranima. S obzirom da se nalazi u podnožju Olimpa, na plaži konstantno duva blagi povetarac pa nemate osećaj koliko sunce zaista prži. Krema za sunčanje, šešir i sunčane naočare nemojte zaboraviti. Osim plaže u centru Paralije, postoje i manje plažice u okolini. Do njih možete doći peške ili iznajmiti bicikl. Te manje plaže su poznate kao Zlatne plaže, zbog zlatno-žutog peska i protežu se na obali dugoj 10 km.

Ako planirate da posetite Grčku i niste sigurni da li bi Paraliju trebalo da uključite u svoj program letovanja, pored već napisanog, pogledajte šta sve možete još posetiti u okolini.

Preporučujemo da posetite

 

  • Dion citi – Najstariji grad u Grčkoj u podnožju planine Olimp
  • Paralija Katerini – Ovde se nalaze centri za ronjenje i podvodno snimanje
  • Planina Olimp – Najviša planina u Grčkoj i dom bogova prema Grčkoj mitologiji
  • Dvorac Platamonas– Vizantijski dvorac smešten u podnožju planine Olimp

Dion

Dion ili „grad Zevs“, nalazi se u podnožju planine Olimp, oko 17 kilometara od Katerinija i najstariji je grad u Grčkoj. Datira iz 5. veka pre nove ere, izgrađen je u čast velikog boga i ima hramove posvećene Zevsu, Izidi i Demetri. Dion je bio i polazna tačka Aleksandra Velikog u osvajanju sveta, ali i mesto gde je apostol Pavle počeo da progoni hrišćanstvo u svet. Danas u gradu Dion možete posetiti ruševine hramova i Arheološki muzej, gde se nalazi mnogo drevnih predmeta pronađenih na arheološkom nalazištu.

Plaža u Paraliji

Najveće atrakcije u Kateriniju su plaže, a najpoznatija i najcenjenija je Paralia Katerini („plaža Katerini“ na grčkom). Hiljade turista bira Paraliju zbog pejzaža, plaža je omeđena Egejskim morem i planinom Olimp. Takođe, ovde imate najviše vodenih atrakcija, postoji mnogo centara za ronjenje, među kojima je ponuda snimanje pod vodom.

Planina Olimp

Pominje se kao mesto bogova, posebno mesto Kralja bogova – Zevsa. Selo Litohoro je mala zajednica, ali sa jakim značenjem koje se odnosi na mitologiju Grčke. Nalazi se 20 kilometara od Katerinija i poznat je po toplini lokalnog stanovništva i pogodnim područjima za penjanje. Putovanje na Olimp nije samo mitološko. Planina ima oko 52 vrha i utočište je velikom broju biljnih i životinjskih vrsta. Zato se organizuju izleti i planinarenje. Planinarske staze nisu mnogo teške, a penjanje se vrši prema iskustvu. Neki planinski vrhovi zahtevaju određeni stepen pripreme.

Dvorac Platamonas

Smešten u podnožju planine Olimp, vizantijski dvorac Platamonas (duga plaža na grčkom) jedna je od najstarijih i najlepših građevina u Paraliji Katerini. Sagradio ga je 1205. godine frankofonski kralj Soluna Bonifacije de Monferat, sa koga se pruža neverovatan pogled na područje između Makedonije, Tesalije i Južne Grčke. Do sada su iskopavanja otkrila postojanje nekoliko vizantijskih crkava i ruševina helenističkih utvrđenja. Osim ovih atrakcija, venecijanski dvorac Platamonas domaćin je verskog festivala Agia Paraskevi (26. jula), Promena lica (6. avgusta) i Olimpijskog festivala. Tokom letnje sezone, vizantijski dvorac u Platamonasu otvoren je za turiste svakog dana, između 8.00 i 20.00 časova.