021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Kuba i Meksiko

NAREDNI TERMIN
1.12.2023 – 17.12.2023.

TRAJANJE
17 DANA

CENA
1999 €

01. DEC – 17. DEC  |  Promo  1999 eur  |  First  2099 eur  |  Regular 2199 eur

PLAN I PROGRAM PUTOVANJA

 

Dan 1

BEOGRAD – MEXICO CITY

Organizovani transfer do Budimpešte. Let za Meksiko, preko Pariza. Sletanje u Meksiko City u večernjim časovima, transfer do hotela u širem centru grada. Upoznavanje sa okolinom. Noćenje.

Dan 2 – 5

MEXICO CITY (4 noćenja)

Glavni grad Meksika, Meksiko City jedan je od najstarijih gradova na svetu sagrađen na ostacima legendarnog grada Tenochtitlan kog su osnovali Asteci. Grad broji više od 19 miliona stanovnika i spada u jedan od najvećih i najmnogoljudnijih gradova Latinske Amerike. Veliki broj istorijskih i kulturoloških znamenitosti čine ovu prestonicu uzbudljivom za najveći broj turista. Obići ćemo Velegradsku katedralu Uspenja Marije, koja je najveća i najstarija u Americi i nalazi se na severnoj strani trga Zocalo. Katedrala je pod zaštitom UNESCO-a i nezaobilazan detalj našeg putovanja. Slobodno vreme koristimo za obilazak plutajuće pijace Xochimilco, na kojoj ćemo isprobavati raznorazne lokalne specijalitete i uz zvuke marijača ispijati jedinu originalnu Meksičku tekilu. Našu posetu Meksiko Sitiju zaključujemo posetom istorijskog centra cele Južne Amerike – Teotihuacan. Najznajčajnije građevine posvećene su Mesecu i Suncu i mi ćemo u toku obilazaka piramida čuti neverovatnu priču o životu i civilizaciji Asteka. Možemo fakultativno obići muzej Fride Calo, plantaže agave, a u večernjim časovima prošetamo širokim bulevarima ispraćeni najlepšim zvucima marijača.

Dan 6

MEXICO CITY – HAVANA

U popodnevnim časovima direktan let do Havane. Po sletanju u Havanu transfer do Casa Particulares i slobodno vreme za upoznavanje sa okolinom. Noćenje.

Dan 7 – 10

HAVANA (4 noćenja)

Havana je prestonica Kube u kojoj stanuje 2,1 miliona stanovnika, što je čini najnaseljenijim mestom na Karipskim ostrvima. Već po izlasku sa aerodroma možete uočiti da se nalazite na nesvakidašnjem mestu. Ulicama krstare oldtajmeri kakvi se ne koriste u zapadnjačkim društvima već decenijama, a arhitektura je mešovita, predstavlja stapanje španske kolonijalističke gradnje, zajedno sa velikim, masivnim građevinama koje su tipične za komunizam. Ovde je veselo i bučno, ali ne i užurbano kao što je to u raznim drugim prestonicama. Meštani su nasmejani, spremni za razgovor i uvek oduševljeni kada spomenete da si sa prostora bivše Jugoslavije. Tamo nas i dalje pamte po Titu i njegovim dobrim odnosima sa Če Gevarom i Fidelom Kastrom.

Najpre ćemo obići stari deo Havane (La Habana Vieja). To je jedan od najbolje očuvanih kolonijalističkih kompleksa u Americi i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a još od 1982. godine. Stara Havana je najvećim delom pešačka zona, istovremeno i turistički najposećeniji deo grada. Tu se nalazi dosta parkova, trgova i uskih ulica. Sa svih strana bićete okruženi starim građevinama, obojenim u živahne boje. Možete primetiti da je boja sa fasade izlizana i da su zidovi zgrada ispucali, ali starost zgrada nikako ne narušava njihovu lepotu. Šetamo do Plaza de Armas, jedan od najstarijih i najvažnijih trgova u kubanskoj istoriji. Izgrađen je početkom XVI veka, nedavno nakon što je Havana osnovana. U centru trga nalazi se mermerna statua Karlosa Manuela de Sespedesa, nacionalnog heroja i borca za nezavisnost Kube. Onda sledi obilazak Muzeja revolucije. Ranije je ova građevina predstavljala predsedničku palatu gde je boravio i Flugencio Batista koji je upravo Kubanskom revolucijom zbačen sa vlasti. Šetnju nastavljamo do katedrale San Kristobal na trgu Plaza de la Catedral. Zanimljivo je da su se u ovoj katedrali čuvali posmrtni ostaci Kristofera Kolumba od 1796. do 1898. godine, nakon čega su prebačeni u Seviljsku katedralu u Španiji. Vredna pažnje je i kapelica El Template u kojoj je Havana i osnovana.

Preporučujemo da u slobodno vreme obiđete još neke veće znamenitosti kao što su muzej grada Havane – Palacio de los Capitanes Generales, muzej ruma, takozvani Havana klub, Kubansku fabriku umetnosti – mesto gde se održavaju izložbe, svirke i filmske projekcije. Dan završavamo u baru Floridita i ispijamo daikiri, kubanski koktel, koji se pravi od ruma, citrusovog voća i šećera. Ostatak grada fakultativno obilazimo kabrioletima. Vozimo se uz Malekon, štetalište dugo 8 kilometara, jednog od glavnog simbola Havane. Tu se pruža prelep pogled na raznobojne kućice različitih stilova, a sa druge strane videćete tirkizno more. Na šetalištu se obično okupljaju umetnici, boemi i parovi koji dolaze da sačekaju upečatljiv zalazak sunca.Obilazimo i Trg Revolucije, istorijsko mesto na kome je Fidel Kastro držao govore kojima je prisustvovalo stotine hiljada ljudi. I danas je Trg Revolucije bitno političko sedište, ujedno i najveći trg na Kubi. Na njemu dominira Memorijalna kula i spomenik Hozeu Martiju, revolucionaru i pesniku. Vozimo se pored groblja Cementario Colon u kome su sahranjene neke od najvažnijih ličnosti za Kubansku istoriju, razni revolucionari, umetnici, doktori i naučnici. Međutim, na ovom groblju nisu sahranjeni ni Če Gevara niti Fidel Kastro. Prolazimo i pored Havanskog univerziteta koji je bio jedan od prvih simbola otpora imperijalističkoj vladavini SAD-a. Obilazak završavamo prolaskom kroz četvrt Mira Mar. U okviru fakultativnog izleta posećujemo vilu Ernesta Hemingveja smeštenu u blizini Havane. Tu ćete čuti mnoge zanimljivosti o njegovom životu i stvaralaštvu. Vila ima veliku biblioteku sa preko 9000 knjiga i mnoštvo pehara iz lova. Iza vile je Hemingvejevo groblje kućnih ljubimaca, sa preko 50 sahranjenih mačaka. To je ujedno i poslednja prilika na ovom putovanju da posetimo znamenitosti koje smo prvi put propustili. Kupujemo suvenire, šetamo Malekonom, obilazimo muzeje i kafiće. 

Dan 11 – 14

HAVANA – VARADERO (4 noćenja)

Napuštamo Havanu i idemo za Varadero u kome ćemo provesti tri noći. Varadero je pravo turističko mesto koje se nalazi na poluostrvu Hikakos, koje je idealno za sunčanje i uživanje na plaži. Jedna od najvećih plaža na Kubi se nalazi upravo ovde, prostire se na 22 kilometara, a odlikuje se sitnim, mekanim i belim peskom, tirkiznom vodom kakva se može videti samo na Karibima. Ovo mesto će se svideti i roniocima, plaža ima 25 ronilačkih mesta i marina parkova sa potopljenim čamcima i avionima koje turisti istražuju. Ovo je jedno od najboljih mesta za noćni provod, sa preko 100 diskoteka, barova i noćnih klubova u kome možemo ispijati rum i daikiri do zore, plesati uz ritmove salse i ćaskati sa druželjubivim lokalcima.

Dan 15

VARADERO – HAVANA

Iz Varadera se vraćamo u Havanu. To je ujedno i prilika da posetimo znamenitosti koje smo prvi put propustili. Kupujemo suvenire, šetamo Malekonom, obilazimo muzeje i kafiće. Noćenje

Dan 16 – 17

HAVANA – BEOGRAD

Pakujemo se, opraštamo od Kube i obećavamo da ćemo se bar još jednom vratiti. Čeka nas transfer do aerodroma. Let za Budimpeštu, preko Pariza. Transfer nazad u Beograd. U njemu je jesen, a u nama leto. Cuba Libre! Kraj putovanja.

CENE I USLOVI

Datum polaska: 01-12-2023 – datum povratka: 17-12-2023

Cena putovanja po osobi:
1999 eur – PROMO CENA VAŽI ZA PRVIH 6 PRIJAVA!
2099 eur First minute – za prijave do 60 dana pre početka putovanja ili do popune grupe
2199 eur Regularna cena – za prijave od 30 dana pre početka putovanja ili do popune grupe
 

U cenu aranžmana je uključeno:

 • Avio karta na relaciji Budimpešta – Mexico City –  Havana – Budimpešta sa svim taksama
 • Avio karta na relaciji Mexico City – Havana sa svim taksama
 • Transfer na relaciji Beograd – Budimpešta – Beograd
 • Smeštaj na bazi 5 noćenja u hotelu 3* u Meksiko Sitiju (1/2 sobe)
 • Smeštaj na bazi 6 noćenja u casa particulares u Havani (1/2 sobe)
 • Smeštaj na bazi 4 noćenja u casa particulares u Varaderu (1/2 sobe)
 • Svi transferi na destinaciji prema programu putovanja (kombi ili mini bus)
 • Organizovanje putovanja
 • Predstavnik agencije na destinaciji (vodič) tokom čitavog boravka

U cenu aranžmana nije uključeno:

 • Viza za Meksiko (za državljane Srbije viza je besplatna)
 • Viza za Kubu (za državljane Srbije nije potrebna viza)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Doplata za jednokrevetnu sobu (na upit)
 • Fakultativni izleti i sve ulaznice za kulturno – istorijske spomenike
 • Individualni troškovi

Način plaćanja:

 • prilkom prijave 200 eur – rezervacija putovanja
 • ostatak iznosa u najviše 3 rate
 • poslednja rata mora biti isplaćena najkasnije 20 dana pre početka putovanja
 • moguć je dogovor oko dinamike plaćanja na rate
 • Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate

Napomene

 • Poslednji rok za prijavu je 30 dana pre početka putovanja
 • Program je rađen na bazi minimum 10 putnika
 • Posle kupovine avio karata, novac uplaćen za iste je nemoguće refundirati i u tom slučaju važe uslovi aviokompanije.
 • Usled najnovijih dešavanja i promena cena goriva na svetskom tržištu konačan iznos avionskih taksi podložan je promeni.
 • Putnici su u obavezi da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju
 • Za većinu destinacija potrebno je da pasoš važi još najmanje 6 meseci nakon dana završetka putovanja

Molimo Vas pogledajte OPŠTE NAPOMENE za ovo putovanje!

SMEŠTAJ

 

HOTEL 3* MEXICO CITY

Hotel kategorije 3* lociran je u širem delu grada, u zoni Roma. Poseduje bar, restoran. Sobe su dvokrevetne I trokrevetne sa klima uređajem, telefonom, sefom i besplatnim Wi – Fi internetom.

CASA PARTICULARES HAVANA

Casa Particular je locirana u starom delu grada. Svaka soba poseduje sopstveno  kupatilo i klima-uređaj. U okviru kuće se nalazi kuhinja koja je na raspolaganju svim gostima. Postoji mogućnost doplate za doručak.

CASA PARTICULARES VARADERO

Casa Particular je locirana na 10 minuta hoda od plaže. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo i klima-uređaj.  U dvorištu kuće nalazi se bašta sa terasom. Postoji mogućnost doplate za doručak.

FAKULTATIVE

Panoramsko razgledanje Havane i vožnja kabrioletima

Izlet započinjemo panoramskim razgledanjem modernog dela Havane.

Zaustavljamo se na trgu Revolucije kako bismo napravili autentične slike. Nastavljamo sa razgledanjem Avenue of the President, Havana Univerziteta i Malecona. Nakon obilaska modernog dela Havane uputićemo se u stari deo Havane koji je pod zaštitom Unesca i obići Veliki Teatar, Central Park, Capitol, Avenidu Del Prado i završiti razgledanje Moroa.

Vežite pojaseve jer naši kabrioleti kreću

Cena izleta: 55€

U cenu izleta je uključeno:

 • Panoramsko razgledanje Havane
 • Vožnja kabrioletima
 • Vodič
Playa Larga

Izlet započinjemo kratkom vožnjom kroz provinciju Matanzas. Nakon toga prelazimo na vožnju brzim čamcima duž reke Hatiguaniko. Tokom vožnje uživaćemo u nestvarnim pejzažima koji će nas okruživati. Užina na čamcu je uključena u cenu. Prva stanica je Fiesta Campesina, hacijenda koja je mešavina hotela, farme i muzeja gde možete videti tipičnu floru i faunu karakterističnu za karipsko područje kao i životinje specifične za ovo područje. Videćemo Kubanskog gara, odnosno najstariju vodenu životinju na ostrvu, Hutia , odnosno pacova koji živi na drvetu, a svojim izgledom najviše podseća na lisicu.

Nakon obilaska ove prelepe farme sledi ručak u lokalnom restoranu, u kom ćete pored sjajne kubanske hrane imati priliku da uživate u jednoj od najboljih kafa  (kafa se servira uz šećernu trsku).

Sledeće odredište nam je farma korokodila. Ovde ćete imati priliku da vidite proces hranjenja krokodila, i naravno da uživate u posmatranju životinja na nikad manjoj razdaljini od vas.

Nakon druženja sa krokodilima nastavljamo vožnju čamcem sve do turističkog centra Guama, odnosno do sela Taino gde ćemo videti pravo indijsko selo. Na živopisan način predstavljen je život na ovim prostorima godinama unazad. Improvizovane kolibe, statue, mnoštvo pelikana vratiće vas nekoliko vekova u prošlost.

Za kraj dana odlazimo na prelepu lagunu, gde ćemo uživati u tirkiznoj boji vode i kupanju. Uživamo u prelepom doživljaju sve do zalaska sunca.

U večernjim časovima, vraćamo se u Varedo kako bismo sumirali utiske ovog fantastično ispunjenog dana.

Cena izleta: 65 €

U cenu izleta je uključeno:

 • Ulaznice
 • Ručak
 • Vodič
Vinjales – dolina duvana (privatna tura)

Tokom ovog celodnevnog izleta obilazimo dolinu Vinjales koja se nalazi u provinciji Pinar del Rio i poznata je po najvećoj proizvodnji duvana na Kubi. Glavna odlika doline su krečnjačke formacije – mogotes koje kao glave šećera skrivene pod bujnom vegetacijom izranjaju svuda unaokolo. Naša prva stanica je  vidikovac Los Hazmines (Los Jazmines) sa kojeg se pruža nesvakidašnji pogled na dolinu. Nakon vidikovca nastavljamo put do pećine Cueva del Indio (Pećine Indijanaca) gde ćemo ići u vožnju čamcima i videti vrlo interesantne formacije stena. Sledi poseta seoskom domaćinstvu koje se bavi proizvodnjom duvana. Dok slušamo interesantnu priču o proizvodnji duvana, žena seljaka nas poslužuje kafom i tompusim. Nakon što smo naučili dosta o duvanu nastavljamo sa istraživanjem okoline i uživamo u netaknutoj prirodi na ručku koji su nam spremili ljubazni lokalci.

Cena izleta: 85 €

U cenu izleta je uključeno:

 • Prevoz Havana-Vinjales-Havana
 • Vožnja čamcima kroz pećinu
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Lokalni stručni vodič u Vinjalesu
 • Ručak
 • Degustacija kafe i tompusa
Hemingvejeva kuća (privatna tura)

 

Vozimo se kroz Havanu ka kući u kojoj je Ernest Hemingvej živeo dok je pisao knjigu Starac i more. Hemingvejeva kuća Vila Finca la Vigia je izgrađena 1887. godine i nalazi se u blizini Havane u mestu San Francisco de Paula. U vili se nalazi biblioteka s 9.000 knjiga, pehari iz lova, neobično groblje kućnih ljubimaca na kom su sahranjene Hemingvejeve mačke, njegova garderoba i jos dosta toga zanimljivog. Posebnost vile je botanički vrt s tropskim biljem, u kojem se nalazi i brod kojim je u selu Cojimar sa svojim prijateljima Kubancima išao na pecanje. Nakon što smo posetili ovu impresivnu vilu vraćamo se u centar Havane i obilazimo Floriditu – bar u kojem je Hemingvej pio daikiri i Bodequita del Medio – bar u kom je čuveni pisac uživao u svom mohitu.

Cena izleta: 50 €

U cenu izleta je uključeno:

 • Transfer
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Ulaznica
 • Ručak
XOCHIMILCO

Poludnevni izlet započinjemo vožnjom kroz drevne kanale Meksiko Sitija i upoznajemo se sa tradicionalnom poljoprivrednom kulturom. Ideja ovog izleta jeste zabavno iskustvo otkrivanja ove svetske baštine sa namerom da naučimo kako Xcochimilco predstavlja više od turističke atrakcije. Nakon vožnje čamcima , nastavljamo šetnju koja je upotpunjena prelepim vulkanskim pejzažom, šarenilom čamaca, muzikom koja će nas pratiti I veselim meštanima koji nose različite vrste cveća na svojim brodovima. Sledeća stanica je farma Axolotl, nakon čijeg obilaska ćemo imati ručak u tradicionalnom Meksičkom restoranu.

Cena izleta: 80€

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer

 • Ulaznice za sve lokalitete

 • Stručni vodič

 • Ručak (švedski sto)

 • Vodič

XOCHIMILCO-mexico-city2
XOCHIMILCO-mexico-city
TEOTIHUACAN

Celodnevni izlet I obilazak drevnog grada Teotihuakana I upoznavanje lokalne kulture sa degustacijom različitih proizvoda. Izlet uklučuje zabavno I zanimljivo otkriće ove svetske baštine UNESCA, a sa ciljem da razumemo da je ovaj drevni grad više od skupa velikih piramida, već da je bio jedan od najvećih gradova na svetu 50 godina pre nove ere. Obilazak piramida će trajeti u proseku 3 sata, a zatim nastavljamo sa upoznavanjem lokalnih običaja I tradicija. Na pet minuta vožnje od Sunčevog hrama, nalazi se grad Mazapa koji će nam otvoriti svoja vrata I poželeti dobrodošlicu  u Mestizu, porodicu sa radionicom opsidijana u svojoj kući. Ovde ćemo čuti interesantnu priču o običajima I tradiciji ovog Naroda , a meštani će svojim iskustvom upotpuniti doživljaj. Takođe imaćemo priliku da kupimo zanimljive suvenire. Ručak je planiran nakon 14:00h u lokalnom Meksičkom restoranu.

Cena izleta: 85 €

U cenu izleta je uključeno:

 • Prevoz
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Ulaznice
 • Ručak
TEOTIHUACAN-mexico-city2
TEOTIHUACAN-mexico-city