fbpx

LISABON-ALKOBASA-BATALJA-FATIMA-KOIMBRA-PORTO-GIMARAES-BRAGA

                                            8 dana (7 noćenja) – avionom                                            

POLAZAK: 17. mart  2021.
POVRATAK: 24. mart  2021.

Cena putovanja sa uračunatim aerodromskim taksama i neophodnim troškovima:

  749

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan (17.mart 2021.) BEOGRAD – MINHEN - LISABON Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u 15.10 sati. Poletanje za Minhen (LH 1737) u 17.10 sati. Sletanje na aerodrom u Minhenu u 18.45 sati. Let za Lisabon (LH 1780) u 20.30 sati. Sletanje na aerodrom u Lisabonu u 22.40 sati. Portugal, nekad kolonijalna sila, koja se prostirala na četiri kontinenta, dugo je bio pogodno tle za život i mnoge poslove. Lisabon, za Evropljane: "Tu, blizu, a ipak nekako skrajnut", razvijao se na temeljima prošlosti osvajača, koji su iz kolonija donosili bogatstvo, a u svojoj zemlji gradili dvorce, palate, spomenike, razvijali slikarstvo i razne zanate. Smeštaj u hotel. Noćenje.

2. dan (18.mart 2021.) LISABON. Doručak. Panoramsko razgledanje grada fada, plavog neba, grad koji ima dušu. Kad sa jednog od mnogobrojnih vidikovaca, ili sa nekog od sedam brda, na koliko se Lisabon prostire, pogledate na reku Težo, poverovaćete da je ono što vidite zapravo more. A, nije! Reka Težo je toliko snažna i velika da se posetiocima čini kao da su na obali okeana u koji se ona uliva. Da li zbog reke ili okeana, tek - Lisabon su davno prozvali svojevrsnim biserom ove dve moćne vodene sile. Lisabon je i mnogo poznatiji po muzejima, palatama, po uskim, strmim ulicama, ali i po širokim avenijama, po kvartu Alfama, najstarijem i jednim od retkih koji nije stradao u razornom zemljotresu 1755. godine. Ako za neki grad kažu da je istinski gostoljubiv, onda je to svakako Lisabon. Večita je inspiracija slikarima, muzičarima, umetnicima, sa velikim brojem nacionalnih restorana u kojima će vam ponuditi domaću hranu i, naravno, vino. Panoramsko razgledanje grada autobusom: Trg markiza Pombala, Bulevar slobode, Trg obnovitelja (de Restauradores), Rosio, Bajša, ulica Augusta, Baira Alto, Belem, manastir Žeronima, tvrđava Sv. Đorđa, Spomenik otkrićima...  Slobodno poslepodne. Noćenje.

3. dan (19.mart 2021.) LISABON /SINTRA – KABO DE ROKA – KAŠKAIŠ – EŠTORIL/. Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet – SINTRA - Portugalski vladari su bili opčinjeni Sintrom. Očarala ih je toliko da su u njoj gradili dvorce i palate, tvrdeći da je slikovita, neodoljiva, romantična, mistična, istovremeno i magična. Brdima koja okružuju živopisni gradić i posle toliko vekova dominiraju zidine mavarskog utvrđenja i sasvim sigurno večne palate Pena, jednog od sedam čuda Portugalije, koja je pod zaštitom UNESKO-a. Sintra je istovremeno ime i za živopisni gradić, planinu i celu šumovitu regiju. Na turističkoj mapi Portugala ona je nezaobilazno odredište. Ušuškana među brdima, specifične mikroklime, sa zbijenim kućama, uskim, strmim ulicama, fontanama, vrtovima, a pre svega sa dvorcima sve do 20. veka bila je utočite portugalskim kraljevima. CABO de ROCA - najzapadnija tačka starog kontinenta. Zovu je i ivicom Evrope. Kad biste odatle nastavili na istu stranu sveta, treba samo da pređete »veliku vodu« i eto vas u Americi...KAŠKAIŠ - Jedno od najlepših portugalskih odmarališta - Kaškaiš je stecište evropske elite. Do kraja 19. veka ovde su gospodarili ribari, a onda su stigli portugalski kraljevi i svrgnuti vladari iz evropskih zemalja. Kažu da je ovde bilo, za vreme Drugog svetskog rata, više kraljeva nego hotela sa pet zvezdica. Danas je ovo luksuzno letovalište prepuno raskošnih vila nekadašnjih kraljeva, careva i aktuelnih svetskih bogataša. Po lepoti, Kaškaiš se može porediti sa Sintrom, letnjom rezidencijom portugalskih kraljeva. Jedino što je Sintra smeštena u podnožju brežuljaka, bogatih šumom, a Kaškaiš je na obali Atlanskog okeana. Svako od ovih mesta ima svoje draži, privlačnost, svoju magiju. ESTORIL – naziv važi i za banju u kojoj su se za vreme Drugog svetskog rata okupljali izbegli vladari, razni avanturisti, a pre svega špijuni. I danas postoje građevine, nekad hoteli, koje su pružale utočište špijunima. Uvek je aktuelna priča da je baš tu, u legendarnom kazinu Eštorila, Jan Fleming upoznao srpskog obaveštajca, jugoslovenskog dvostrukog agenta Dušana Duška Popova koji ga je inspirisao da stvori lik čuvenog tajnog agenta Džemsa Bonda. Noćenje.

4. dan (20.mart 2021.) LISABON /EVORA/. Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet – EVORA – Jedan je od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova Evrope. Grad je opasan srednjovekovnim zidinama i pod zaštitom je UNESCO-a. Evora je bila pod mavarskom vladavinom u razdoblju od 711-1165. godine, kada je grad povratio raniji značaj. Posle toga grad postaje deo Portugala, a od 14. do 16. veka grad je stecište umetnika i prosvećenog sveta.Kažu da je kralj Žoao baš iz svog dvora u Evori ispratio Vaska da Gamu da otkrije put do Indije. Ali kasnije, sa porastom značaja prekomorske trgovine i mora, grad gubi trku sa primorskim gradovima. Tek u 20. veku, sa jačanjem saradnje sa Španijom, grad ponovo dobija na značaju i počinje se razvijati u značajnije oblasno središte. Šetnja ulicama sa građevinama mavarskog stila iz perioda ranog srednjeg veka i renesansnim plemićkim palatama. Panorama Katedrale koja dominira gradom, crkve Svetog Franciska, rimskog hrama posvećenog boginji Dijani, Univerziteta koji su u XVI veku osnovali jezuiti, trg Žiraldo... Povratak u Lisabon. Noćenje.

5. dan (21.mart 2021.) LISABON – ALKOBASA – BATALJA – FATIMA - KOIMBRA (oko 255 km). Doručak. Vožnja do Alkobase i poseta srednjovekovnom rimokatoličkom manastiru i crkvi Device Marije, koja je bila prva gotička građevina u Portugalu, deo svetske kulturne baštine i pod zaštitom UNESCO-a. Nastavak puta do Batalje i poseta dominikanskom manastiru iz XIV veka, poznatom po raskošnom manuelinskom stilu. Kraća vožnja do grada Fatime koji je dobio ime po devojčici koju su hrišćani zarobili i doveli u ovaj grad, u kom se ukazala Bogorodica 1917.godine i gde svakog 13. maja i 13. oktobra dolaze vernici iz celog sveta. Površina bazilike je duplo veća u odnosu na trg Sv.Petra u Rimu. Nastavak vožnje do Koimbre. Po dolasku smeštaj u hotel. Noćenje.

6. dan (22.mart 2021.) KOIMBRA – PORTO (oko 120 km). Doručak. Razgledanje jednog od najstarijih univerzitetskih gradova u Evropi koji zauzima posebno mesto u srcu svakog Portugalca. Prvi univerzitet je osnovan 13. avgusta 1290. godine i jedan je od najstarijih na svetu, a šest portugalskih kraljeva rođeno je u ovom živopisnom mestu. Šetnja istorijskim centrom grada. Polazak za Porto jedan od najstarijih gradova na Iberijskom poluostrvu, po kome je Portugal dobio ime. Panoramsko razgledanje grada, vožnja gradskim bulevarima,pored Kristalne palate, Kule Klerigoš,Trga Umberta Delgada preko mosta dom Luiša, a zatim ugodna šetnja centrom grada: Trg Ribeira, Berza, Rue Katarina.. Razgledanje grada. Smeštaj u hotel. Noćenje.

7. dan (23.mart 2021.) PORTO /GIMARAEŠ – BRAGA oko 140 km/ - Doručak. Slobodan dan za individualno razgledanje grada ili fakultativni izlet za Gimaraeš prvu prestonicu portugalske kraljevine. Šetnja srednjovekovnim centrom grada i obilazak palate vojvode od Braganse. Nastavak puta za Bragu najvažniji centar barokne umetnosti u Portugalu. Razgledanje grada Trg Republike, katedrala, gradska većnica, brdo Bom Žezus, odakle se pruža predivan pogled na ceo grad. Povratak u Porto. Noćenje.

8. dan (24.mart 2021.) PORTO - FRANKFURT - BEOGRAD. Doruča Sobe treba napustiti do 11 sati. Slobodno vreme za individualno razgledanje grada. Transfer na aerodrom. Let za Frankfurt (LH 1179) u 16.45 sati. Sletanje na aerodrom u Frankfurtu u 20.30 sati. Let za Beograd (LH 1410) u 21.50 sati. Sletanje na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu u 23.40 sati.

INFORMACIJE I NAPOMENE ZA PUTOVANJE “PORTUGAL”:

U CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO (svi neophodni troškovi po osobi):  avionske i aerodromske takse u Beogradu,Minhenu, Frankfurtu, Lisabonu i Portu (oko 86 € na dan objavljivanja programa i koje su podložne promenama), avionski prevoz na relaciji Beograd –Minhen - Lisabon/Porto – Frankfurt - Beograd, prevoz autobusom na naznacenim relacijama, smeštaj u hotelima kategorije tri  zvezdice u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomocnim lezajem (šest noćenja sa doručkom – samousluživanje, izbor više jela), razgledanje gradova prema programu, usluge vodica i troškovi organizovanja putovanja.

U CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO:  boravisna taksa u Portugalu koje se placaju na licu mesta, medjunarodno putno zdravstveno osiguranje, ulaznice za kulturno istorijske objekte i fakultativni izleti.

USLOVI PLAĆANJA I NAČIN PLAĆANJA: Cena putovanja  iskazana  je u evrima a plaćanje je iskljucivo u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu NBS, na dan uplate.
Gotovinsko placanje: Prilikom prijavljivanja  i  zaključivanja ugovora o putovanju uplaćuje se akontacija u iznosu od  30% cene  a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70%, do punog iznosa cene putovanja.
Platnim kreditnim karticama: kreditnim karticama Banca INTESA na 6 rata bez kamate.
Čekovima gradjana:
- 30 % od ukupne cene putovanja uplacuje se prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju
- 20 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje
- 50 % od ukupne cene putovanja, putnici mogu uplatiti u  6 jednakih mesecnih rata, deponovanjem licnih cekova gradajana, a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje, sa datumima dospeca svakog narednog meseca.

SMEŠTAJ

- LISABON  kategorije tri zvezdice, poput Hotel Vip E. Zurique hotela
- KOIMBRA  kategorije tri zvezdice poput Hotel D. Luis Coimbra hotela
- PORTO  kategorije tri zvezdice poput Hotel Star Inn hotela

Organizator zadržava pravo zamene navedenih hotela sličnim hotelima, iste kategorije.

FAKULTATIVNI IZLET

- Celodnevni izlet – Sintra, Kabo de Roka, Kaskais, Estoril. Cena – 59 evra. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na navedenim relacijama, ulaznica za Nacionalnu palatu, kao i angažovanje vodiča)
- Poludnevni izlet – Evora. Cena - 55 evra. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na navedenim relacijama, kao i angažovanje vodiča)
- Celodnevni izlet - Gimaraeš i Braga. Cena - 45 evra. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na navedenim relacijama, ulaznica za palatu, kao i angažovanje vodiča)

Za realizaciju ovih izleta potrebno je najmanje 20 prijavljenih učesnika.

 VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE

- Potrebno je najmanje 25 putnika za realizaciju ovog putovanja.
- Postoji  mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama uz blagovremeni upit u poslovnici Putnik Travela. Doplata za 1/1 sobu iznosi 110 evra.
- Polisa zdravstvenog osiguranja je neophodna u zavisnosti od propisa zemlje krajnje destinacije. Agencija preporučuje putnicima da pre polaska na ovo putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.

OPŠTE NAPOMENE
- Organizator zadržava pravo da, u slučaju izmene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje, a najkasnije pet dana pre polaska. Cena putovanja važi od datuma izdavanja programa.
- Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju. Preporučuje se putnicima, državljanima Srbije, da se informišu o uslovima ulaska u zemlje u kuju putuju (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju...). Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju zemlje u koju putuju.
- U okviru panoramskog razgledanja gradova navedenih u programima putovanja Organizatora nisu predviđene posete enterijera javnih gradjevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno.Treba uzeti u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na odredjenoj destinaciji neki od lokaliteta, tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja... ne rade.
- Mole se putnici da se brižljivo staraju o svom novcu, vrednim stvarima i prtljagu. Organizator putovanja ne snosi  odgovornost za njihov eventualni gubitak, nestanak ili krađu tokom trajanja  putovanja.
- U skladu sa odredbama Zakona o turizmu Organizator putovanja ima garancije putovanja u visini 250.000 EUR, kojom se za slučaj insolventnosti organizatora putovanja obezbeđuju troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, kao i sva nastala potraživanja putnika i za slučaj naknade štete obezbeđuje naknada štete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja, koje su određene opštim uslovima i programom putovanja po Ugovoru o garanciji putovanja broj  0086/2020 od  10.01.2020.godine, zaključenog sa ugovaračem osiguranja Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU „YUTA”. , polisa broj 300068220 od 01.01.2020. godine Akcionarskog društva za osiguranje „DDOR Novi sad”.

- Uslovi korišćenja putovanja navedeni su u Opštim uslovima putovanja Organizatora, licenca br. OTP 284/2020 od 05.02.2020., a usklađeni su sa Zakonom o turizmu Republike Srbije; mole se svi putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Agencija smatra da se putnik upoznao sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.                                                                                                                                                                                                                

Share this article