Side

Zahvaljujući mirnoj atmosferi, lepim peščanim plažama i prijatnoj mediteranskoj klimi, Side predstavlja idealnu destinaciju za porodična putovanja.

Na svega sat vremena vožnje od antalijskog aerodroma, ovaj grad predstavlja jedno od značajnih letovališta na južnom Mediteranu Turske. Side, što na grčkom znači nar, vekovima je bio prepoznatljiv kao jedan od važnijih trgovinskih centara na Mediteranu, gde su se mešale umetnosti iz doba Aleksandra Velikog, Rimskog carstva i Stare Grčke. Zahvaljujući tome, grad je međunarodno priznat sa svojim spomenicima kulture, kao jednim od najvažnijih punktova Male Azije. Glavni turistički delovi grada gotovo su podeljeni. Zapad je u znaku luksuza i modernog doba, sa hotelima visoke kategorizacije i prelepim peščanim plažama, dok je istočni, među lokalnim stanovništvom poznat kao ’drevni Side’, više šljunkovit, ali u poređenju sa zapadom, mirniji. Takođe, svemu tome doprinosi i činjenica da se upravo na istočnim obalama nalaze ostaci istorije grada.

Izdvajamo povoljne hotele  -Side

Šta obići dok letujete u Side-u

1. Hramovi Atine i Apolona

Na vrhu poluostrva Side nalaze se ostaci dva glavna hrama drevnog grada, posvećeni Atini i Apolonu. Iako nisu ni na koji način kompletni, imaju predivnu lokaciju koja gleda na Mediteran, a posebna je atmosfera u večernjim satima, kada su ruševine osvetljene. Bočna luka je odlično mesto za šetnje uz zalaska sunca, sa mnoštvom kafića koji se nižu uz obalu u blizini ruševina.

2. Pozorište

Pozorište u Sideu bilo je najveće u drevnoj Pamfiliji i moglo je da primi 15.000 gledalaca u svojih 49 redova sedišta. Iako se nekoliko potpornih lukova srušilo, srušivši deo gledališta, ovo je i dalje  sačuvani primer rimske arhitektonske veštine. Ne propustite  pregled scenskih zidova na kojima su dobro očuvani reljefi.

Odmah iza pozorišta nalazi se Agora (tržnica iz rimskog doba), koja je prvobitno bila okružena kolonadama punim prodavnica, a pored Agore su ostaci kružnog hrama Tihe (posvećenog rimskoj boginji sreće).

3. Manavgat vodopadi

Vodopadi se nalaze na reci Manavgat, koja se uzdiže u planinskom lancu Sejtan u planinama Taurus. Smešteno usred uređenog vrta, područje je izuzetno popularno i kod lokalnih porodica i kod turista tokom sunčanih vikenda. Pokušajte da izaberete radni dan za posetu ako želite da izbegnete gužvu.

Možete prošetati sve do vodopada koristeći mrežu prolaza da biste imali pogled izbliza i čuli gromoglasni šum vode.

Side leto 2022