021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Marmaris

avionom | autobusom

Marmaris leto 2024

Marmaris je letovalište u Turskoj na obali Egejskog mora. Prelepe plaže, borove šume, noćni život, kulturno-istorijski spomenici, sve je to spojeno u jednom gradiću Marmarisu. Nekada je Maramaris bio samo malo ribarsko naselje a danas se pretvorio u moderan turistički grad. Udaljen je oko 100 km od aerodroma u Bodrumu.

Sve što treba da znate o Marmarisu

 

U Marmarisu su leta duga, a lepo vreme je praktično zagarantovano od maja do kraja oktobra. Nalazi se u velikom prirodnom zalivu, okružen borovim šumama. U marmarisu vam sigurno neće biti dosadno. Možete prošetati dugim šetalištem uz obalu, obići marinu koja je poznata kao odredište luksuznih jahti ili otići u stari deo grada. Ako pak volite noćni život, to vam sigurno neće nedostajati jer ovaj grad nikada ne spava. Ulica barova koja je smeštena u samom centru obiluje mnoštvom restorana, kafića i klubova. Za ljubitelje šopinga u centru se nalazi i Grand Bazar gde možete kupiti razne sitnice od garderobe, prostirki, grnčarije do čajeva i začina. Ovde se možete cenkati, a ako ste strpljivi, možete dobiti popust do polovine navedene cene. Ono što Marmarisu daje poseban šarm je svakako stari deo grada i zamak koji je kroz isturiju bio nekoliko puta uništen i popravljan. Najveću obnovu zamka je uradio  turski osvajač Sulejman Veličanstveni u želji da mu on bude baza za osvajanje Rodosa, koji se nalazi na samo pola sata plovidbe. Smatra se da ime Marmaris potiče baš iz ovog perioda. Naime, sultan Sulejman nezadovoljan veličinom zamka, naredio je da se arhitekta Mimar As obesi i tako je naselje dobilo ime po njemu. Danas je stari deo grada  veoma privlačan turistima zbog svoje arhitekture, autentičnih kuća, suvenirnica, kafića, restorana i kaldrmastih uličica.

Plaže u Marmarisu

Marmaris Urban Beach

Urban Beach je najpopularnija plaža u Marmarisu, izuzetno zabavna, sa odličnom atmosferom, sitnim peskom i čistim morem. Sam naziv ove plaže oslikava njen kosmopolitski karakter, a jedna od najvećih pogodnosti jeste ta što se ova Marmaris plaža nalazi uz sam centar grada.

Ova plaža u Marmarisu je prekrivena sitnim belim peskom, pa je pogodna za mnogobrojne sportske aktivnosti, kao i manifestacije koje se redovno organizuju na ovoj plaži. Ulaz na “urbanu” plažu je besplatan, a koriste je svi oni koji svrate u Marmaris, kako bi potražili spas od sunca i vrućina tokom vrelih letnjih dana.

Marmaris Long Beach

Tik uz Urban Beach, nalazi se još jedna izuzetno popularna i atraktivna plaža u Marmarisu, a u pitanju je Long Beach. Ova duga plaža, kao što joj i samo ime kaže, se proteže duž veoma dugačke peščane obale, pa je Long Beach izuzetno pogodna za razne vrste aktivnosti i dešavanja.

Savršena temperatura vode od aprila do novembra, omogućava da ova Marmaris plaža bude prepuna turista veći deo godine. Tome dodatno doprinose i savršeno uređena promenada, kao i veliki broj kafića, restorana, barova i raznih prodavnica suvenira. Ova plaža nudi turistima sve ono što je potrebno za savršen odmor na plaži.

Marmaris Icmeler Beach

Regija Ičmeler može da se pohvali jednom od najlepših plaža u Marmarisu, a nalazi se svega 8 kilometara zapadno od centra grada. Ičmeler je plaža koja očarava, pre svega zlatnom bojom sitnog peska koji je prekriva, kao i predivnim toplim morem koje mami turiste skoro osam meseci godišnje. Plaža se čisti svake noći, pa ujutru posetioce dočeka u besprekornom stanju.

Na ovoj plaži postoji mnoštvo mogućnosti za bavljenje vodenim sportovima, kao što su skijanje na vodi, ronjenje i slično, a na samoj plaži moguće je nabaviti svu potrebnu opremu.

Kada su u pitanju najlepše plaže u Marmarisu turisti definitivno na vrh svoje liste izdvajaju baš ovu, pre svega jer svojom bogatom ponudom i savršenom uređenošću omogućava posetiocima vrhunski užitak.

Marmaris Turtle Beach

Za sve one koji vole uzbuđenja i avanture preporučuje se poseta “Kornjača plaži” u Marmarisu, s obzirom na to da je ova plaža podjednako zanimljiva i mladima i starima, zahvaljujući brojnim sadržajima koje nudi. Plaža je potpuno peščana, a zanimljivo je to da razdvaja more i jezero.

Zahvaljujući svom geografskom položaju, sa jedne strane plaže možete plivati u slanoj morskoj vodi, dok sa druge možete uživati u čarima slatke vode jezera. Na ovoj plaži se organizuju mnogi turistički izleti, pre svega zbog fascinantnih drevnih grobnica likijskih kraljeva, koje su uklesane u stene.

Dalje, na ovoj plaži možete pronaći i prirodne kupke od blata i sumpora, koje je veoma lekovito i za koje meštani tvrde da čini kožu i do pet godina mlađom.

Turunc plaža u Marmarisu

Turunc plaža se nalazi na zapadu Marmarisa, oko 20 kilometra udaljena od samog centra grada. Turunc je plaža koja poseduje Plavu zastavu, za ekološki zdravu sredinu, što i ne čudi ako uzmemo u obzir činjenicu da je plaža smeštena između brdskih šumovitih predela i azurno plavog, čistog mora.

Na ovoj plaži je veoma mirno i prijatno, pa je odlična preporuka za sve porodice sa decom. Talasi su retki, a voda je izuzetno topla tokom čitave sezone. Ovo letovalište možda nije popularno kao Antalija, ali svojom lepotom svakako može da parira najpopularnijem turskom odmaralištu.

Kizkumu plaža

Plaža Kizkumu, koja se nalazi na oko 30-ak kilometara od centra grada, smatra se jednom od najlepših plaža u celom regionu. U jednom delu ova plaža je izuzetno plitka, pa svi posetioci mogu da se prošetaju njom duž celog zaliva. Kizkumu plaža u Marmarisu je posebno pogodna za porodice sa malom decom, jer je voda izuzetno mirna, plitka, a oko plaže postoji mnoštvo sadržaja koji mogu savršeno da upotpune dan i odraslima, a i deci.

Preporučujemo da posetite:

 

  • Antički grad Efes i Artemidin hram
  • Ostrvo Kleopatra
  • Pamukale

Antički grad Efes i Artemidin hram

 

Efes je antički grad u današnjoj Turskoj. Prema legendi, osnovale su ga žene ratnice, poznate kao Amazonke. U njemu se nalazi jedno od 7 svetskih čuda-Artemidin hram. Žitelji Efesa su neizmerno poštovali boginju plodnosti Atremidu i njoj u čast su u 4. veku sagradili ovaj hram. U Efesu je rođen i poznati filozof Heraklit. Efes je bio najpre trgovački centar antičkog sveta, zatim i religiozni centar u Hrišćanstvu a danas je izuzetno važan turistički centar u Turskoj.

Kleopatrina plaža

 

Nalazi se 16 km severno od Marmarisa. Ova plaža je poznata po svom zlatnom pesku i čistom prozirnom moru. Prema legendi, Pesak je iz Egipta brodovima doneo Marko Antonije, specijalno za kraljicu Kleopatru. Plaža je zaštićena od strane Ministarstva kulture Turske kao nacionalno blago, tako da je na plaži zabranjen ulaz sa obućom, zabranjeno je postavljanje peškira i pušenje. Ulaz na plažu se plaća.

 

 

 

Pamukale

 

U prevodu “Tvrđava od pamuk”. Veoma interesante geološke formacije koje su termalni mineralni izvori stvarali milenijumima. Zahvaljujući taloženju minarala nastale su bele kaskade nalik na pamuk sa bazenima mlečno bele vode. Ceo prizor je nestvaran a imaćete utisak da ste na glečerima okruženi snegom i ledom. Zahvaljujući bogatim sadržajima minerala, voda u bazenima je odlična za zdravlje. Preporučuje se osobama koje imaju problema sa kostima, kožom, ishranom ili hroničnim  poremećajem. Prosečna temperature vode je između 28°C i 32°C, pa  je poželjno u vodi provesti ne više od 15-20 minuta.

efes, artemidin hram