021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Kušadasi

Aranžmani avionom i autobusom

Kušadasi leto 2024

Kušadasi se nalazi na oko 1300 km udaljenosti od Beograda. Ovaj primorski grad se nalazi na obali Egejskog mora.

Sve što treba da znate o Kušadasiju

 

 

Naziv Kušadasi, što u prevodu znači Ostrvo ptica, potiče od dve turske reči, ada – ostrvo i kuş – ptica.

Bilo da vas mame neverovatni ukusi nadaleko čuvenih slatkiša, zanatlijske radnje pune tradicije ili letnje noći kojima odjekuje zabava, Kušadasi će vas oduševiti brojnim iznenađenjima. Poslednjih godina je Turska postala jedno od najomiljenijih letovališta hiljada turista i to sa razlogom! Pored odličnih plaža, dobrog provoda i raznovrsne hrane i pića, ova zemlja krije i mnoge zanimljive istorijske i kulturne spomenike i prirodne lepote, koje samo čekaju da ih istražite. Jedan od najboljih mesta za mlade i sve one koji vole gužvu i dinamično letovanje svakako je Kušadasi, grad koji se tokom leta potpuno posvećuje turistima, spremajući im neprestano zanimljiva dešavanja, koja će njihov odmor učiniti nezaboravnim.

U čitavom gradu, a naročito u centralnoj zoni, je veliki broj restorana, kafea, pabova i barova gde se možete osvežiti, probati neki od turskih čajeva ili se zasladiti nekom od mnogobrojnih lokalnih poslastica.  Za mlade tu je čuveni Bar street (ulica barova) gde kafići i diskoteke rade cele noći i garantuju fenomenalnu zabavu.

Plaže u Kušadasiju

 

Što se plaža tiče, turisti u Kušadasiju imaju veliki izbor, pa ih, oni koji ne žele da budu stalno na istom mestu, mogu menjati svakog dana. Sve plaže su peščane, lepo uređene, sa mogućnošću iznajmljivanja suncobrana i ležaljki. Takođe, na svakoj od njih ima i prostora za peškire i suncobrane koje sami donesete ukoliko ne želite da ih iznajmljujete.

Sem gradske plaže, koja je manja, spomenućemo neke od najpoznatijih i najposećenih od strane turista.

Ladies beach- Nalazi se blizu centra Kušadasija. Ime je dobila po tome što je ranije bila pristupačna samo za dame. Danas je ova plaža otvorena za sve turiste.  Krasi je drvored palmi duž šetališta, veliki broj kafića, restorana, radnji i hotela – izgleda gotovo kao odmaralište za sebe. Voda je čista, prozirna i plitka,a na kilometar dugoj plaži naći ćete suncobrane, ležaljke, toalete, svlačionice, opremu za sportove na vodi isve drugo što vam može zatrebati za divan dan na plaži.
 
Long beach- Udaljena je 6 km od centra Kušadasija. Kao što joj samo ime kaže, ova plaža je veoma dugačka, čak 18 km. Glavna atrakcija na plaži je mali akva park pregršt sadržaja za sportove na vodi.
 
Diamond beach (Gold beach)- je deo Long beach plaže. Ova je plaža sa finim, zlatastim peskom. Zlatna plaža je već dugo poznata kao mesto za dobar odmor, i tu su se smestile prve zgrade namenjene smeštaju turista.
 
Silver sand beach- Plažu  krasi srebrna boja peska po kojoj je i dobila ime. Na plaži se nalazi nekoliko beach barova koji nude hranu i piće tokom celog dana.
 
Paradise beach ili Rajska plaža – dolazi odmah posle plaže Silver Sand. Na plaži Paradise nalaze se mali restorani, kafići i beach barovi duž puta i uz plažu, ležaljke i suncobrani.  Ovde ćete naći i pekaru, malu riblju pijacu i centar za masažu.
 
 
 

Preporučujemo da posetite:

 

  • Antički grad Efes i Artemidin hram
  • Pamukale
  • Nacionalni park Dilek

Antički grad Efes i Artemidin hram

 

Efes je antički grad u današnjoj Turskoj. Prema legendi, osnovale su ga žene ratnice, poznate kao Amazonke. U njemu se nalazi jedno od 7 svetskih čuda-Artemidin hram. Žitelji Efesa su neizmerno poštovali boginju plodnosti Atremidu i njoj u čast su u 4. veku sagradili ovaj hram. U Efesu je rođen i poznati filozof Heraklit. Efes je bio najpre trgovački centar antičkog sveta, zatim i religiozni centar u Hrišćanstvu a danas je izuzetno važan turistički centar u Turskoj.

Pamukale

 

U prevodu “Tvrđava od pamuk”. Veoma interesante geološke formacije koje su termalni mineralni izvori stvarali milenijumima. Zahvaljujući taloženju minarala nastale su bele kaskade nalik na pamuk sa bazenima mlečno bele vode. Ceo prizor je nestvaran a imaćete utisak da ste na glečerima okruženi snegom i ledom. Zahvaljujući bogatim sadržajima minerala, voda u bazenima je odlična za zdravlje. Preporučuje se osobama koje imaju problema sa kostima, kožom, ishranom ili hroničnim  poremećajem. Prosečna temperature vode je između 28°C i 32°C, pa  je poželjno u vodi provesti ne više od 15-20 minuta.

Nacionalni park Dilek

Na samo 23 kilometara južno od Kušadasija, u gradu Guzelcamli, nalazi se Nacionalni park poluostrvo Dilek. Lokalcima je poznat pod nazivom Milli Park, i predstavlja 28.000 hektara netaknute prirode. Pre nego što uđete u park, imaćete priliku da svratite u čuvenu Zevsovu pećinu. Ova pećina je ušuškana, sakrivena od pogleda, okružena raznovrsnim drvećem i raznobojnim divljim cvećem. Posetiocima je omogućeno da se okupaju u ovoj pećini, što će posebno prijati ljubiteljima hladne vode. Razne legende grčke mitologije vezuju se za ovo mesto. Kažu da se Zevs ovde kupao i da je dolazio sa lepim devojkama skrivajući se od svoje žene Here. Prema nekim pričama ovde je takođe dolazila i Bogorodica, koja je poslednje godine života provodila u kući blizu Efesa.

Nakon Zevsove pećine, sledi čuveni park koji predstavlja spoj mora i divljine. Možete plivati na plažama gde šume dolaze do vode. Severne obale parka su najbolje za kupanje i tu se nalaze četiri glavne plaže. Kupanje na živopisnim plažama nije jedina aktivnost koju ovaj park nudi. Možete šetati kroz šume lipe i lešnika, možete voziti bicikl kroz borove šume, planinariti, pecati, ali nemojte se iznenaditi i ako se sretnete sa nekim divljim životinjama.  U ovom parku je pre 30 godina poslednji put viđen Anatolijski leopard. Nacionalni park Dilek predstavlja netaknutu prirodu, pa samim tim nije ni urbanizovan. U parku ne postoje objekti za smeštaj, a i kampovanje je zabranjeno. Pored čuvarske kućice i restorana ne postoje drugi objekti, pa ni prodavnice, pa se turistima preporučuje da nose svoju hranu. Postoje javni toaleti, česme sa vodom za piće, tuševi, stolovi i klupe za piknik. U parku je strogo zabranjeno loženje vatre.

efes, artemidin hram