021 30 34 229 | 060 44 66 614 | 060 44 66 616      info@promotravel.rs

Hanioti leto 2024

Apartmani i hoteli

Hanioti leto 2024

Hanioti se smestio na poluostrvu Halkidiki, na istočnoj strani prvog prsta, odnosno na Kasandri. Udaljen je 105 km od Soluna i svega 2 km od mesta Polihrono. Ukoliko na ovu destinaciju krenete iz Novog Sada, preći ćete put od nekih 825 km.

Hotel APP Pagidas Hanioti

Hotel APP Pagidas Hanioti

Hanioti - Apartmani Hotel APP Pagidas (ex Ahileas)Hotel App Pagidas (ex Ahileas) se nalazi u centru letovališta Hanioti, na oko 50 metara od glavnog...

read more
Vila Macedonian Sky Hanioti

Vila Macedonian Sky Hanioti

Hanioti leto 2024 - Vila Macedonian SkyVila Macedonian Sky se nalazi u mirnom delu Haniotija na 5 minuta hoda do centra mesta i na 350 m udaljenosti...

read more

Hanioti leto 2024

Sve što treba da znate o Haniotiju

 

Ovo malo živopisno mesto, veoma je popularno kod turista iz Srbije. Ime Hanioti je dobio  po mestu Hania na Kritu, gde je po predanju,  prvi stanovnik,  koji se nastanio na ovim prostorima bio iz mesta Hania. Hanioti krase zeleni parkovi i priroda koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.  U samom centru je trg na kome je velika fontana. U centar se uliva nekoliko ulica, koje nakon 19 časova čine pešačku zonu koja tada postaje veoma živa. Ovde možete naći puno radnji, restorana, picerija, kafića i objekata sa zabavnim sadržajima. Pored ovoga postoji i promenada uz samu plažu. Mnogi se slažu da je ovo najlepše letovalište na Halkidikiju– ceo Hanioti podseća na veliki park.

Hanioti je idealan za porodično letovanje. Noću je relativno mirno.Poseduje nekoliko dečijih igrališta koja su ograđena, mnoštvo tobogana, klackalica i vrteški. Kako je dobar deo mesta pešačka zona, možete se opustiti bez bojazni da će se vašoj deci nešto nepredviđeno dogoditi. Ono što Haniotiju definitivno nedostaje je noćni život.Postoji nekoliko kafića i barova koji priređuju žurke i karaoke, ali nema nijedne diskoteke klasičnog tipa. Noćni život daleko je življi u susednom Pefkohoriju.

Samo letovalište ima dva veća marketa i mnoštvo lokalnih marketa i suvenirnica. Butici su smešteni u centru, u pešačkoj zoni, kao i oko crkve, dok u glavnoj ulici ima mnogo pekara, piljara, apoteka.

 

Plaže u Haniotiju

Plaža u Haniotiju je dugačka oko 2km, ali i uska, sa sitnim šljunkom. Oivičena je parkovima sa zelenilom. Čista je i redovno se održava, što joj je omogućilo da dobije tzv. plavu zastavu. Na plaži ima dosta barova, tuševa i kabina za presvlačenje. More je takođe čisto, toplo i nema meduza i trave. Šetnjom po plaži možete stići do severnijeg mesta, odnosno Polihrona, gde je nešto krupniji šljunak, a ako šetate južnije ka Pefkohoriju, šljunak se pretvara u pesak.

Plaža Molos

Ukoliko se, ipak, odlučite da promenite plažu, na oko kilometar južno od Haniotija nalazi se plaža Molos sa peskom i sitnim šljunkom. Ležaljke i suncobrane ćete dobiti na ceo dan uz jedno naručeno piće. Ovu plažu preporučujemo i mladima jer su na njoj česte žurke na plaži. Pošto je plaža šira od one u Haniotiju, na njoj se nalaze i teren za odbojku i igralište za decu.

Plaža Ksenija

Trinaest kilometara južno od Haniotija nalazi se jedna od najpoznatijih plaža na Halkidikiju – Ksenija. Ovu plažu čini jako sitan pesak. Silazak u vodu je postepen, što je idealno za one koji vole more, ali ne i da plivaju.

Preporučujemo da posetite…

 

  • Meteore
  • Solun

Meteori

U prevodu sa grčkog “Meteora”, znači “ni na nebu ni na zemlji” ili “obešeni u vazuhu”, a sam pejzaž oko manastira izgleda kao da su stene bezmalo popadale sa neba, što i nije toliko daleko od istine. Par stotina hiljada godina unazad, taloženje blata na ušću obližnje reke, klimatske promene i usputni zemljotresi koji su pomerili tlo uslovili su nastanak ovih čudnih, ali u isto vreme zadivljujućih stena, koje štrče u vis – svaka za sebe, kao svojevrsno čudo prirode. Tek 20-tih godina XX veka, do nepristupačnih stena na kojima su se smestili manastiri izgrađeno je kameno stepenište. Do tada su vekovima, monasi do vrha “stizali” u mreži od kanapa, koji su oni odozgo povlačili kanapom na gore. Na isti način stizale su i namernice, i sve drugo što monasi nisu mogli da sami naprave ili zasade na malom prostoru stene na kojoj je sazidan manastir. Do kraja XV veka na Meteorima je postojalo ukupno 26 manastira. Nažalost danas je ostalo svega 6 manastira– dva ženska i četiri muška. U njima danas živi svega oko 10-ak monaha i monahinja. U nekim od manastira strogo se drže pravila o pristojnom oblačenju i neće vas pustiti da uđete ako nemate pokrivene ruke i noge (osobe ženskog pola u suknjama – pantalone nisu dozvoljene). Ipak, u slučaju da niste propisno obučeni dobićete na zajam šarene suknje (za muškarce – pantalone) na lastiš, da navučete preko vaše garderobe.

Meteori

Solun

Solun je jedan od najstarijih gradova i najveća luka u Evropi. On je drugi grad po veličini u Grčkoj, grad koji izlazi na Egejsko more. Solun je još osnovan u 4. veku pre nove ere, smatra se da ga je osnovao kralj Kasander. Solun ili Tesaloniki kako ga još nazivaju, ime je dobio po Tesaloniki, sestri kralja Makedonskog, a kćeri Filipa II. Ako se odlučite za putovanje u Solun, neizostavno je da prošetate njegovim centralnim delom, odnosno ulicom Egnatia odos. Tu možete videti Belu Kulu tik uz obalu mora, najpoznatiji simbol gradavisoka 37 metara. Nalazi se na samoj obali solunkog zaliva. Nastala je u 15.veku i služila je kao tamnica. Preko puta Bele Kule se nalazi i spomenik posvećen Filipu II, kao i spomenik Aleksandru Velikom na konju.

Nešto što bi svakako trebali da posetite jeste srpsko vojničko grobljeZejtinlik, ono što je veoma važno za srpsku istoriju. Tu je sahranjeno oko 21000 vojnika, od toga 8000 Srba. Ulaz je slobodan. Jedna od glavnih atrakcija jeste i grob Filipa, oca Aleksandra Velikog.

Za sve šopinholičare Solun je idealno mesto, a za mnoge i dovoljan razlog da ga posete. Mnogi kažu da je Solun raj za kupoholičare, ako se pronalazite posetite južna predgrađa gde su smešteni ogromni šoping centri. Ovaj grad je centar svetskih poznatih brendova, posebnih ponuda, akcija i popusta.

solun