021/ 66 17 504 | 060/ 44 66 614          info@promotravel.rs

Asprovalta leto 2023

Apartmani 

Asprovalta leto 2023

U zalivu Strimonikos na obali Egejskog mora, nalazi se malo turističko mesto Asprovalta. Od Soluna je udaljena oko 80 km a od Beograda 710 km. Sam naziv ovog mesta u prevodu znači  Bela dolina, a ime je dobila po belom pesku i šljunku koji krasi njenu plažu.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Asprovalta leto 2023

Sve što treba da znate o Asprovalti

 

Asprovalta je veoma popularno mesto za turiste iz Srbije ali i za Bugare, kojima je ova Grčka destinacija veoma blizu. Priroda je ovo mesto nagradila bogatom i bujnom vegetacijom. Pored toga, grad i stanovnici su se pobrinuli da bude što primamljivije turistima širom sveta u vidu uređenja mnogih vrtova, parka sa ukrasnim fontanama i ugostiteljskih objekata. Asprovalta, iako važi za manje mesto, poseduje sve što bi jedan grad trebalo da ima. Veliki broj prodavnica, butika, restorana, kafića, apoteka, ambulantu i dva velika marketa. Najbliži Lidl se nalazi na samo par minuta vožnje od centra, na putu ka Stavrosu. Jednom nedeljno, na šetalištu između Asprovalte i Nea Vrasne, je pijaca gde se možete snabdeti sa svežim voćem i povrćem.

Ukoliko preferirate noćni provod do zore u Asprovalti, za to ćete morati da sačekate vikend. Radnim danima je ovo mesto prilično mirno a vikendom barovi “ožive” pružajući dobar provod uz muziku do ranih jutarnjih časova. Ako želite nešto drugačiji provod, u mnogobrojnim tavernama se organizuju grčke večeri uz njihovu muziku, tradicionalna pića, jelo i ples.

Plaža u Asprovalti

Dužina plaže iznosi oko 1km, prekrivena je peskom na nekim delovima, a većinom dominira beli šljunak. Lepo je uređena sa tuševima i kabinama za presvlačenje, terenom za odbojku, stonim tenisom i raznim aktivnostima na vodi. Prilikom boravka na plaži možete se osvežiti hladnom limunadom u nekom od mnogobrojnih barova. U blizini se nalazi glavno šetalište sa prelepim drvoredom. Takođe, ukoliko poželite da prošetate plažom, stići ćete do Nea Vrasne koja je udaljena na oko 500m

Voda je u jutarnjim časovima i van sezone kristalno čista i prelepe zelene boje. Ono što moramo napomenuti, jesu talasi, koji umeju da budu veoma česti, tako da će ljubitelji talasa ovde zaista moći da uživaju.

Preporučujemo da posetite…

 

  • Ano Stavros (Stari Stavros)– Vidikovac sa kojeg se pruža pogled na zaliv Strimonikos.
  • Drevni grad Stagiru- Rodno mesto Aristotela i njegov muzej

Ano Stavros

Za one koji vole aktivan odmor, preporučujemo šetnju do mesta Ano Stavros ili tačnije Gornji Stavros, koje se nalazi na obližnjem brdu a do njegove najviše tačke se može stići za pola sata peške, malo strmijim putem ili automobilom. Sa vrha brda se pruža pogled ka celom zalivu Strimonikos i mestima Nea Vrasna, Stavros i Asprovalta.

Stavros panorama

Drevni grad Stagira

Ukoliko ste na letovanje došli kolima, preporučujemo da posetite obližnje plaže Olimpijade i drevni grad Stagiru, rodno mesto čuvenog Aristotela. Aristotel je bio starogrčki filozof i govornik, Platonov učenik i jedan od najvećih umova svih vremena. U istoriji je poznat i kao  učitelj Aleksandra Velikog a osnovao je i čuvenu školu “Licej” . Njemu u čast u podnožju planine Stratonikos, izgrađen je spomen park (park čudesa), koji je ujedno i muzej na otvorenom. U parku se nalazi velika statua Aristotela i eksponati njegovog rada.

Aristotel-Stagira