021/ 66 17 504 | 060/ 44 66 614          info@promotravel.rs

Kapadokija – Ankara / avionom 3 noćenja

Vodimo vas u nezaboravnu Kapadokiju! Da li ste znali da je pre tri ili četiri miliona godina serija vulkanskih erupcija potresla čitavo Centralno Anatolijsko područje, stvarajući mesto danas poznato kao Kapadokija; ili da se ovde nalazi više od 2000 crkvi isklesanih u kamenu, od kojih se u nekima mogu videti neki od najlepših primera srednjovekovne umetnosti ove regije? Na staropersijskom Kapadokija znači „zemlja prelepih konja“, a danas je ova regija poznata i po neobičnim formacijama kamena koje su dobile ime „vilenjački dimnjaci„. Najpoznatija mesta Kapadokije su smeštena u trouglu između, gradova Nevšehir, Avanos i Urgup. Sigurni smo da će Vas zadiviti lepote Kapadokije: vilenjački dimnjaci, muzej na otvorenom Goreme, kamene crkve, manastir Zelve i još mnogo toga. Nesumnjivo najuzbudljiviji deo odlaska u Kapadokiju predstavlja vožnja balonima gde ćete uz povremeni huk vatre koji zagreva vazduh prosto kliziti iznad jedinstvenih prirodnih lepota Kapadokije.

Ankara je prestonica i administrativni centar Turske, danas moderan grad, kroz koji se prožima duh tradicije i bogata kultura različitih naroda Anatolije. Nekada se ovaj grad zvao Ancyra ili Angora, i bio je popularan trgovački centar u antičko doba, poznat po čuvenoj angora vuni, sličnoj kašmiru, koja se dobija od specijalne vrste zeca.

 

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan: BEOGRAD – ANKARA – KAPADOKIJA
Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” kod šaltera organizatora putovanja (šalter 703) dva sata pre leta. Predviđeno poletanje za Ankaru u 09:00h/ 10:00h (TK7819), prema objavljenom redu letenja avio kompanije Turkish Airlines. Predviđeno sletanje u Ankaru u 12:55h po lokalnom vremenu. Tranfser do Kapadokije sa usputnim zadržavanjem radi kraćih odmora. Dolazak u Kapadokiju i mesto Avanos. Smeštanje u hotel. Večera. Noćenje.

2. dan: KAPADOKIJA
U ranim jutarnjim časovima preporučujemo nezaboravan fakultativni izlet: let balonom uz izlazak sunca. Doživeti Kapadokiju na drugačiji način, iz vazduha, predstavlja jedan od najuzbudljivijih momenata ovog putovanja. Doručak. Nakon doručka idemo na celodnevni izlet i razgledanje regiona. Ovu avanturu započinjemo posetom zamku
Uchisar, koji je najviša tačka regije. Nakon obilaska zamka odlazimo u posetu otvorenom muzeju Goreme, smeštenom u
istoimenoj dolini, poznatoj po velikom broju pravoslavnih, ranohrišćanskih crkava. Slobodno vreme za individualnu posetu
muzeju (ulaznice nisu uključene i plaćaju se na licu mesta). Obilazak doline muzeja Zelve u kojoj se nalaze neke od najboljih primeraka kuća i crkava u stenama. Obilazak Pasabagları doline (tkz. „doline sveštenika“) sa bezbroj kamenih formacija u jedinstvenim oblicima „vilenjačkih dimnjaka“. Obilazak završavamo posetom jednoj od zanatskih radnji. Put nastavljamo ka gradu Avanos, koji leži na Crvenoj reci i poznat je po proizvodnji keramike još od doba Hetita. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

3. dan: KAPADOKIJA – ANKARA
Doručak. Napuštamo hotel i idemo na poludnevni izlet. Idemo u obilazak pravog podzemnog grada (Kaymakli ili Derinkuyu), koji potiču još iz perioda Hetita i invazija Persijanaca i Arapa. Podzemni gradovi su otkriveni 60-ih godina prošlog veka, od tada su dostupni i posetiocima, a u davna vremena služili su za skrivanje ljudi tokom okupacije nadzemnih gradova. Put nastavljamo do Ihlara doline koja spada u najlepša prirodna bogatstva Turske i obiluje brojnim crkvama i manastirima uklesanim u stenama, sa zanimljivim freskoslikarstvom iz vizantijskog perioda. Šetnja jednim delom doline Ihlara. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Polazak za Ankaru. Dolazak u Ankaru u večernjim satima. Smeštanje u hotel. Noćenje.

4. dan: ANKARA
Doručak. Napuštamo hotel i krećemo u razgledanje Ankare – prestonice Turske. Najveća atrakcija u gradu je Antikabir –
mauzolej Mustafe Kemala Ataturka, oca moderne Turske države, mauzolej je podeljen u četiri glavna dela: Put lavova,
Centralni Trg, Počasna dvorana (gde počiva Kemal Ataturk) i Park mira u kom se nalazi vise od 50000 stabala drveća. Posetićemo stari deo grada, gde možete videti Haci Bayrami džamiju iz 15. veka, jednu od najstarijih u gradu, čiju unutrašnjost karakteriše drveni plafon i heksagonalna,velika rozeta u centralnom delu. Bajrami džamija je posvećena “svecu“ Hadži Bajramu Veliju, koji je bio pesnik i pisac himni. Pored džamije je smešten i Avgustov hram, posvećen frigijskim bogovima, podignut u 2 veku p.n.e, koji svedoči o vremenima kada je Ankara bila poznata kao drevna Angora ili Ancyra. Odlazimo do stare tvrđave sa koje se pruža najlepši pogled na grad. Do tvrđave vode uske, kaldrmisane ulice prepune tradicionalnih zanatskih radionica i autentičnih restorana. Slobodno vreme za individualne aktivnosti i upoznavanje glavnog grada Turske. Zavšavamo posetu Ankari.

CENOVNIK:

Hotel: Perissia Urgup 5* / Royal Carine Ankara 4*

4 dana/ 3 noći (2 noćenja u Kapadokiji, 1 noćenje u Ankari)

Polasci: Specijalna cena Regularna cena
Septembar: 14,28. / 539 €
Oktobar: 12, 26. 499 € 539 €

JEDINSTVENA PRODAJNA CENA PO OSOBI:
Cena je iskazana u evrima za celokupan paket aranžman, plaćenje je isklučivo u dinarskoj protivvrednosti po srednjem
kursu NBS, na dan uplate.

NAČIN PLAĆANJA:

• Celokupan iznos aranžmana do 6 mesečnih rata za korisnike VISA, AMERICAN EXPRESS i MASTER kreditne kartice INTESA BANKE;
• 200€ po osobi prilikom rezervacije, a preostali iznos do pune cene aranžmana gotovinski, platnim karticama,
najkasnije 21 dan pre početka aranžmana;
• 200€ po osobi prilikom rezervacije, a preostali iznos do pune cene aranžmana u 4 jednake mesečne rate čekovima
građana koji se deponuju prilikom rezervacije, bez uvećanja i kamate;
• kompletan iznos aranžmana kreditima kod poslovnih banaka, a na osnovu profakture koja mora biti realizovana u
roku od 7 dana od dana izdavanja, a najkasnije 21 dan pre početka aranžmana.
U slučaju značajnih poremećaja na monetarnom tržištu, povećanja deviznog kursa, koji se odnosi na turističko putovanje,
cena aranžmana podleže promeni. Organizator putovanja može da poveća cenu iz ugovora o putovanju, u slučajevima,
pod uslovima i na način predvidjen Zakonom i ugovorom o putovanju, a putnik ima pravo, pod istim uslovima, na smanjenje
ugovorene cene.

ARANŽMAN OBUHVATA:

✓ Avio karte na relaciji Beograd – Ankara – Beograd redovnom linijom avio kompanije Turkish Airlines,
✓ Avio takse koje se plaćaju u dinarskoj protivvrednosti u agenciji. Ukupan iznos za sve avio takse, trenutno, iznosi 128,81€ (17.35€ taksa BEG aerodroma, 15€ taksa ANK aerodroma, 4.48€ bezbednosna taksa BEG aerodroma, 0.98€ naknada za unapređenje vazdušnog saobraćaja Republike Srbije, M6 3€, i YR taksa 88€ aviokompanijska doplata za gorivo u slučaju poskupljenja goriva). Deca do 2 (dve) godine ne plaćaju aerodromsku taksu!
Avio takse su podložne promenama, a visina iznosa doplate za gorivo zavisiće od poskupljenja cene goriva pred
realizaciju leta, u odnosu na ugovorenu, tačan iznos doplata za gorivo biće poznat najkasnije 5 dana pred polazak, o čemu će putnici biti blagovremeno obavešteni.
✓ Transfer autobusom na relaciji aerodrom – Kapadokija – Ankara – aerodrom,
✓ Smeštaj u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem u hotelu sa 5* (na bazi dva noćenja sa
polupansionom) u Kapadokiji i u hotelu sa 4* u Ankari (na bazi jednog noćenja sa doručkom),
✓ Asistenciju lokalnog predstavnika inopartnera na srpskom ili engleskom jeziku za vreme boravka na destinaciji,
✓ Obilaske navedene u programu putovanja.

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

 Međunarodno putno osiguranje sa ili bez pokrića Covid-19 (mogućnost pribavljanja individualne polise u agenciji),
 Individualne troškove,
 Ulaznice na lokalitetima u toku obilazaka,
 Fakultativne izlete koji su u organizaciji inopartnerske agencije i ostale nepomenute troškove.

POPUSTI I DOPLATE:

• Dete od 2-11.99 godina, u pratnji dve punoplatežne osobe, u dvokrevetnoj sobi, ima popust u iznosu od – 30€, ima
mesto u avionu i smeštaj u zajedničkom ležaju.
• Dete od 0-1.99 godina plaća 20€ nema mesto u avionu i na transferu, i ima smeštaj u zajedničkom
ležaju.
• Doplata za jednokrevetnu sobu iznosi + 120€ na cenu paket aranžmana. Rezervacija jednokrevetnih soba se
radi isključivo na upit.

OPIS HOTELA:

AVRASYA HOTEL 5* – AVANOS – www.avrasyahotel.com
Nalazi se na oko 1km od centra Avanosa. U sklopu hotela se nalazi restoran, bar, SPA centar, otvoreni bazen.
SOBE: Sve sobe su dvokrevetne, opremljene su sa TWC-om, fenom za kosu, mini barom (posebno se placa), balkonom, klima uređajem i TV-om. Rezervacije 1/1 soba se rade isključivo na upit.
USLUGA: polupansion (doručak i večera – švedski sto ili set meni u zavisnosti od broja gostiju (prema turskim standardima)).

ROYAL CARINE HOTEL 4* – ANKARA – www.royalcarine.com
Lociran u blizini Narodne skupštine, mnogih ambasada i metro stanice, udaljen svega par kilometara od tržnih centara i znamenitosti. U sklopu hotela je restoran, bar, hamam, sauna.
SOBE: Sve sobe su dvokrevetne, opremljene su sa TWC-om, klimom, TV-om, mini barom (uz doplatu), fenom za kosu.
USLUGA: doručak – švedski sto ili set meni u zavisnosti od broja gostiju (prema turskim standardima) uz asistenciju hotelskog
osoblja (u skladu sa zdravstvenim preporukama).

IZLETI:
Prema ovom programu putovanja obilasci su uključeni u cenu aranžmana. Ulaznice za lokalitete nisu uključene u cenu aranžmana i kupuju se individualno.
FAKULTATIVNI IZLET: Postoji mogućnost organizovanja fakultativnog izleta – let balonom, u dogovoru sa vodičem i ukoliko postojeće okolnosti i vremenski uslovi to dozvoljavaju. Izlet balonom započinjemo u ranim jutarnjim časovima (između 4-5h) i traje oko 3h, dok sama vožnja balonom traje oko 1 sat. Let balonom uz prve zrake sunca je jedna od najpoznatijih atrakcija Kapadokije, gde će pogled iz najbolje perspektive upotpuniti Vaš doživljaj ove oblasti. Okvirna cena leta je od 150€ do 250€ (cena je podložna promeni i realizacija ovog izleta zavisi isključivo od raspoloživosti balona i vremenskih uslova na koje agencija ne može uticati). Izvršilac usluga i pomoći turistima u mestu odredišta je inopartner Uslan Turizm Taşımacılık ve Havacılık LTD.ŞTI, Gümüşsuyu, Dünya Sağlık Sokak, No:3/5, Taksim, Beyoğlu, İstanbul.
ULAZNICE ZA LOKALITETE:
Putnici individualno nabavaljaju ulaznice, na licu mesta, za ulazak na lokalitete koji se posećuju prema programu putovanja. Cene ulaznica za lokalitete podložne su promeni na koje agencija ne može da utiče i na dan objavljivanja ovog programa, iznose okvirno oko 265 TL:
 Muzej Goreme 100 TL
 Zelve – Pasabagları 65 TL
 Podzemni grad Kazmakli ili Derinkuyu 100 TL

OSIGURANJE:

U prostorijama agencije postoji mogućnost pribavljanja individualnog međunarodnog putnog osiguranja sa COVID19 pokrićem (nadstandardni program osiguranja), za državljane Republike Srbije i strane državljane sa prebivalištem u Srbiji (uz obaveznu dostavljenu kopiju prijave boravka u R.Srbiji).

OPŠTE NAPOMENE:

• Dozvoljena težina prtljaga je 20kg po osobi (INF 10kg i sklopiva kolica do 7kg), a ručnog prtljaga do 7kg po osobi. Svaki višak prtljaga se dodatno naplaćuje (prema pravilima i tarifama koje određuje avio prevoznik, a na koje organizator putovanja ne može imati uticaja).
• Organizator izleta zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih ovim
programom.
• Pasoši državljana Republike Srbije koji putuju u Tursku moraju imati rok važenja minimum 6 meseci od dana napuštanja
teritorije Turske.
• Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
• Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju.
• Turski standardi hotelske usluge i hrane se razlikuju od evropskih standarda po obimu i raznovrsnosti. Za razliku od naše i evropske, u ponudi turske kuhinje ima više testenina, povrća, voća, mleka i mlečnih proizvoda, a manje mesa i
mesnih prerađevina.
• Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta, ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja, etc. ne rade. Oznaka kategorije hotela u programu je zvanično utvrđena, i važeća na dan zaključenja ugovora između organizatora putovanja i inopartnera, te eventualne naknadne promene koje organizatoru putovanja nisu poznate ne mogu biti relevantne.
• Molimo sve putnike da nam dostave tačne brojeve mobilnih telefona, kako bismo bili u mogućnosti da Vas o tačnom vremenu leta, odnosno sastanka putnika (na šalteru organizatora puta broj 703, na aerodromu „Nikola Tesla“), obavestimo i putem SMS-a 24h pred let! Ukoliko iz bilo kog razloga niste dobili informaciju o tačnom vremenu poletanja aviona iz Beograda, obavezno kontaktirajte agenciju 24h pred put! Informacije o polascima dostupne su na sajtu organizatora, 24h pre polazak, na sledećem linku: https://argus.rs/informacije-o-polascima
• Mole se putnici da, prilikom rezervacije, a najkasnije 10 dana pre početka putovanje, dostave tačna imena i prezimena putnika, onako kako su napisana u pasošu, i da dostave fotokopiju prve strane pasoša. U suprotnom svaka promena posle navedong roka podleže dodatnoj naplati od strane avio kompanije koju snose sami putnici.

VAŽNO JE ZNATI:

• Prva promena po već zaključenom ugovoru je moguća bez nadoknade, ukoliko programom putovanja nije drugačije precizirano. Kod svake naredne promene već zaključenog ugovora (datuma polaska i povratka, imena putnika, broja putnika sa ugovora, smeštajnog objekata, itd.) agencija zadržava pravo naplate administrativnih troškova u iznosu od 1.000,00 RSD, po ugovoru, bez obzira na to da li promena ugovora već podleže promeni cene po važećem cenovniku ili obračunu storno troškova.
• Putnik može raskinuti ugovor o putovanju u bilo kom trenutku pre otpočinjanja putovanja, uz plaćanje odgovarajuće ugovorene naknade sadržane u čl.11. Opštih uslova putovanja organizatora putovanja
• Neophodno je da se svaki putnik, posebno strani državljanin, pre izbora destinacije i polaska na putovanje detaljno
upozna o statusu države u koju putuje, ili kroz koju prolazi, te da u skladu sa tim pribavi svu propisanu dokumentaciju.
• Organizator putovanja zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu.
• Ovaj program putovanja sačinjen je na osnovu uslova koji su na snazi u trenutku objavljivanja. Turistička putovanja, s obzirom na još uvek postojeću situaciju, usled okolnosti koje su uzrokovane pandemijom Covid-19, kao i trenutnim,
geopolitičkim i vojnim događanjima, se razlikuju u odnosu na sva dosadašnja, zbog postojanja posebnih uslova i pravila koja važe na svim destinacijama i koja se moraju poštovati. Obaveza je putnika da se precizno upozna sa zdravstvenim i svim drugim propisanim uslovima, koji su važeći u periodu realizacije putovanja, kako u RS tako i u odredišnim destinacijama, te da te uslove striktno poštuje, kao i da sledi propisana pravila ponašanja i uputstva nadležnih u svim segmentima putovanja. U skladu sa navedenim, može doći do promena, na koje organizator putovanja ne može uticati, a koje se tiču raspoloživosti smeštajnih kapaciteta, načina usluživanja obroka, odsustva pojedinih sadržaja u hotelu, važećih pravila za avio prevoz, pravila za prelazak granica i sl. što molimo da imate u vidu. U slučaju navedenog, organizator putovanja zadržava pravo promene smeštajnog kapaciteta na licu mesta, u okviru uslova predviđenih Zakonom, o čemu ćete biti obavešteni bez odlaganja, uz poziv da se pismeno saglasite sa izmenom ugovora o putovanju. Ukoliko eventualnu zamenu ugovorenog smeštaja ne prihvatite, možete odustati od putovanja, bez ikakvih posledica.
• Imajući u vidu specifičnost novonastale situacije usled pandemije Covid-19, organizator putovanja nema bilo kakvih
ingerencija niti mogućnosti da predviđena pravila i uslove menja, niti da svoje putnike amnestira od eventualnih posledica kršenja obvezujućih normi. Poštovani putnici, želimo da Vas upozorimo da usled svetske ekonomske krize može doći do opadanja kvaliteta i servisa hotelskih usluga, na svim destinacijama, a posebno do restrikcija u snabdevanju strujom, grejanjem i sl. na šta
Argus Tours, s obzirom na to da se radi o opštim objektivnim i pinudnim merama, ne može imati uticaja.
• Realizacija programa zavisi od imperativnih mera, koje su, u zavisnosti od epidemioloških i ostalih opštepoznatih uslova, podložne stalnim promenama. Uvođenje novih mera, izmene ili ukidanje postojećih, kao i sve druge promene, uslovi i procedure, koji se odnose na putovanje, a ne isključuju njegovu realizaciju, ne mogu biti opravdan razlog za
otkaz ugovorenog putovanja od strane putnika, u smislu novonastalih okolnosti; jer su putnici, kao i organizator putovanja dužni da prihvate i poštuju sve državne odluke i mere važeće na dan početka putovanja, u cilju njegove realizacije. U slučaju da putnik ipak otkaže ugovoreno putovanje, zbog promenjenih okolnosti ili ne započne putovanje zbog bolesti izazvane virusom Covid-19, pirmenjivaće se Opšti uslovi putovanja agencije Argus Tours čl. 11, važeći na
dan zaključenja ugovora.
• Nadalje, obaveštavamo putnike da su sve zemlje, u cilju prevencije, usvojile posebne protokole o pojačanoj higijeni na javnim mestima i u smeštajnim objektima, a u skladu sa preporukama SZO. Sa tim u vezi, radi postupanja u skladu sa ovim protokolima, hotelski objekti zadržavaju pravo promene načina pružanja pansionskih usluga, prijema i odjave gostiju, kao i mogućnosti promene uslova pa čak i obustavu pružanja pojedinih servisa i usluga u spa centrima, na spoljašnjim i unutrašnjim bazenima, u restoranima, barovima, ili drugim objektima i sadržajima, a sve u cilju bezbednog boravka i zaštite putnika. To znači da se pojedine usluge i načini pružanja istih ne mogu garantovati i podložni su promenama, u skladu sa preporukama ili odlukama nadležnih epidemioloških vlasti, radi čega, s obzirom na postojeću situaciju, prigovori i reklamacije u vezi sa tim ne mogu biti osnovane.
• Putnici se upozoravaju da mogu biti podvrgnuti nasumičnom testiranju na destinaciji, da su dužni poštovati sva pravila koja se tiču fizičke distance, okupljanja i sl. da je obavezno nošenje zaštitnih maski (osim u slučajevima provere identiteta) tokom boravka na aerodormu i trajanja leta u avionu, kao i u prevoznom sredstvu kojim se obavlja transfer na destinaciji. Na pojedinim aerodromima, pre ulaska u avion, može da se vrši beskontaktno merenje temperature, te putniku, koji ima povišenu temperaturu, može, prema odluci avio kompanije, biti uskraćeno ukrcavanje, ili pak naloženo obavezno testiranje. Avio kompanija neće prihvatiti na let putnika koji je COVID pozitivan, a u kolliko se to utvrdi na destinaciji, agencija će takvom putniku, o njegovom trošku, organizovati prevoz i pružiti asistenciju, u skladu sa objektivnim mogućnostima, da bi se putnik zbrinuo. Posebno ukazujemo na mogućnost dužeg trajanja graničnih procedura, usled sprovođenja odredjenih mera, popunjavanja formulara, kontrole, merenja temperature i
sl.
• Obaveza je putnika da poseduju u toku putovanja masku i rukavice, kao i u prevoznom sredstvu na transferu na destinaciji. U zavisnosti od trenutne situacije, i radi potpune i bezbedne realizacije programa, sa tim u vezi molimo da putnici imaju razumevanja i za eventualna kašnjenja, na koja organizator putovanja u datoj situaciji, nije u mogućnosti
da utiče.
• Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana.
• Kod transfera aerodrom – hotel – aerodrom, autobus po dolasku, kao i u odlasku staje što je moguće bliže smeštajnom objektu, a u zavisnosti od saobraćajne prohodnosti i konfiguracije terena.
• Obaveza organizatora nije prenos prtljaga od autobusa do smeštajnog objekta.
• Sve vrste usluga, specifičnog obima, kvaliteta, karakteristika i namene koje nisu predviđene programom putovanja, a za koje je putnik zainteresovan, putnik je u obavezi posebno pismeno ugovoriti sa organizatorom, pre putovanja, ukoliko je organizator u mogućnosti da obezbedi realizaciju posebnih usluga. Ukoliko između putnika i organizatora nisu posebno pismeno ugovorene usluge drugačijeg obima, kvaliteta, karakteristika i namene, iste ne mogu biti opravdano očekivane i zahtevane.

NAPOMENE ZA PROGRAM PUTOVANJA

„Kapadokija i Ankara“
Aranžman je rađen na bazi minimum 20 putnika.
U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, krajni rok za obaveštavanje o otkazu aranžmana je 7 (sedam) dana pre
planiranog polaska.
Rok za prijavljivanje i uplatu akontacije za putovanje u terminu:
16.03.2023. je 10.02.2023,
13.04.2023. je 10.03.2023,
27.04.2023. je 25.03.2023,
11.05.2023. je 05.04.2023,
25.05.2023. je 20.04.2023,
ili do popune mesta.
Uz ovaj program vaze Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja – OTP 89/2021, kategorija licence A.
Molimo Vas da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznate sa programom putovanja i Opštim uslovima putovanja.