fbpx

TVRĐAVE NA DUNAVU

SMEDEREVSKA, RAMSKA I GOLUBAČKA

17.10.2020.

PROGRAM PUTOVANJA

Predviđeno vreme polaska autobusom iz Novog Sada u 07:00h sa parkinga kod Lokomotive na železničkoj stanici. Polazak iz Beograda u 08:15h (tačno mesto polaska će se znati nekoliko dana pred putovanje). Nastavljamo naše putovanje ka Smederevu. Obilazak Smederevske tvrđave (ulazak uključen u cenu), jedne od 6 najznačajnijih tvrđava na Dunavu u našoj državi i poslednje uporište Srbije pre njenog pada pod tursku vlast. Smederevsku tvrđavu podigao je Despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića. Sagrađena je u periodu od 1428 – 1439. godine i sastoji se iz dva dela – Velikog grada i Malog grada. Slobodno vreme za individualne aktivnosti.

Oko 11:30 časova nastavljamo naš put ka Ramskoj tvrđavi, koja se nalazi se na obali Dunava, između Kostolca i Velikog Gradišta. Po nalogu sultana Bajazita II 1483. godine, podignuta je ova tvrđava kao važno uporište turske odbrambene linije prema Ugarskoj. Odredbama Požarevačkog mira, u periodu od 1718. do 1739. godine, utvrđenje je privremeno u posedu Austrije. Ramska tvrđava predstavlja jedno od najstarijih utvrđenja u Srbiji opremljenih za dejstva odbrambenom artiljerijom, o čemu svedoči više posebno građenih topovskih otvora. Nakon obilaska put nas vodi u pravcu Velikog Gradišta i Golubačke tvrđave (ulazak uključen u cenu).

Nalazi se na samom ulasku u Đerdapsku klisuru, tamo gde je Dunav najširi. Ova moćna tvrđava iz XV veka proglašena je spomenikom kulture od izuzetnog značaja. Golubačka tvrđava je nedavno kompletno restauirana i važi za jednu od najlepših i najočuvanijih u Evropi. Predstavljala je važno srednjovekovno vojno pogranično utvrđenje, planski građeno zbog vojno-strategijskog značaja mesta. Odavde se lako mogao kontrolisati sav kopneni i vodeni put koji je povezivao istok i zapad, a strme i nepristupačne Ridanske litice, na kojima je izgrađena tvrđava, i sama reka, bili su joj prirodna zaštita. Zbog ovakvog položaja, tokom XIV i XV veka, pogranične sile, Ugarska i Srbija, a potom i Otomanska imperija, borile su se da osvoje Golubačku tvrđavu jer su time sticali kontrolu i moć nad državnom granicom.

Nakon obilaska Golubačkog grada uputićemo se ka Srebrnom jezeru, gde ćemo napraviti pauzu za ručak, šetnju i osveženje. Oko 18:00 časova, u dogovoru sa vodičem planiran je polazak za Beograd i Novi Sad. Kraj programa.

CENA ARANZMANA PO OSOBI : 2.990,00 dinara

 U CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO:
 • Prevoz udobnim turističkim autobusom, sa klimom, audio i video opremom, prema programu sa svim pripadajućim troškovima;
 • Razgledanje grada u pratnji vodiča;
 • Vodički servis i organizacioni troškovi.
 • Smederevska tvrđava (ulaznica + lokalni vodič)
 • Golubačka tvrđava (ulaznica + lokalni vodič), I zona – zelena, poseta palati i kulama 9, 8, 5.

U CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO:

 • Individualni troškovi i ulaznice;
 • Ramska tvrđava (ulaznica 300,00 dinara) – prijave u agenciji prilikom rezervacije. Uplata kod vodiča na licu mesta.
 • Ručak na Srebrnom jezeru;
 • Sve programom nepomenute usluge.

NAČIN PLAĆANJA: – Gotovinski/platnim karticama: 40% prilikom rezervacije, a ostatak 10 dana pred put.

Kalkulacija je rađena na bazi minimum 45 plativih putnika u autobusu, a usled nedovoljnog broja prijavljenih putnika agencija ima pravo korekcije cene ili otkaza aranžmana najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

NAPOMENE:

 • U slučaju promena na tržištu roba i usluga na monetarnom tržištu, kao i u slučaju manjeg broja prijavljenih putnika (od 45 putnika), agencija zadržava pravo da u dogovoru sa prijavljenim putnicima koriguje cenu ili otkaže aranžman najkasnije pet dana pre započinjanja putovanja.
 • Zbog aktuelnih dešavanja izazvanih virusom COVID-19, moguće su promene i korekcije u realizaciji putovanja, o čemu će putnici biti blagovremeno obavešteni, ukoliko dođe do istih. U tom smislu, agencija zadržava pravo,a u zavisnosti od objektivne situacije, izmene pojedinih stavki iz programa putovanja radi bezbedne i što kvalitetnije realizacije. Krajnji rok za prijavu putnika do popune mesta što zavisi od trenutne raspoloživosti.

Organizator putovanja ima licencu 352/2020. Program Tvrđave na Dunavu, je zaveden pod rednim brojem 116 u knjizi evidencija programa turističkih putovanja na osnovu izmena Zakona o turizmu od 22.03.2019.
Cenovnik br. 1 od 26.09.2020.