fbpx

Republika Kuba je ostrvska zemlja u Karipskom arhipelagu, koju čini glavno ostrvo Isla de la Juventud uz nekoliko manjih arhipelaga. Glavni i najveći grad Havana je prestonica 11 miliona kubanaca.

Ostrva koja je 1492. godine otkrio Kristofer Kolumbo, pa od tada datira uzbudljiva, pisana istorija. Prvo pod vladavinom Kraljevine Španije koja je okončana 1898, kada počinje formalna nezavisnost pod protektoratom Sjedinjenih Američkih Država, koja se završava 1902 godine. Savremena istorije Kube počinje 1953 godine revolucijom, koja, po mnogima i dalje traje. Za ceo svet, simbol ne samo kubanske, već revolucije uopšte zauvek će ostati harizmatični Če Ge Vara, možda više nego je to sam Fidel Kastro. Za vladavine komunizma, stotine hiljada kubanaca je emigriralo uglavnom u SAD.
Ova socijalistička zemlja je osobena po mnogo čemu. Dugi niz godina, do raspada Sovjetskog saveza, Kuba se u u spoljno trgovinskoj razmeni oslanjala na SSSR. Od devedestih godina prošlog veka Kuba je fokusirana na sopstvene resurse u teškoj indistriji i u poljoprivredi gde dominiraju proizvodnja šećerne trske i duvana, dok je turizam postao glavna privredna grana, sa posebnim osvrtom na medicinskim turizam, obzirom da su dostignuća kubanske medicine poznata i priznata u celom svetu. Kubanska kultura sa protagonistima u sveri muzike i baleta je cenjena u celom svetu, a sportska dostignuća čine ovu naciju visoko rangiranom u globalnim razmerama.

Kontaktirajte nas za infomacije o ponudama i cenama.

 

Share this article