fbpx

Kasandra

Kasandra je prvi krak ili prst kako su ga Srbi nazvali, Grci ga zovu prva noga poluostrva. Do Kasandre je lako stići i automobilom i autobusom a od Soluna je udaljena 60km. Na Kasandri se pored prelepih plaža nalaze i velike površine borove šume. Kasandra je prepoznatljiva po širokim plažama kao i malim selima gde su turisti uvek dobrodošli. Letovališta Kalitea, Polihrono, Hanioti i Pefkohori nalaze se na istočnoj obali u zalivu Toroneos gde je more toliko čisto da bez problema možete posmatrati riblji svet ispod sebe dok plivate.

Sitonija

Sitonija je drugi "prst" Halkidikija i nalazi se između poluostrva Kasandra i Atos. Manje je komercijalno razvijena od Kasandre, ali je po mnogo čemu drugačija od susednog poluostrva. Istočnu obalu Sitonije zapljuskuju vode zaliva Toroneos, dok zapadna obala izlazi na Singlitski zaliv. Ime je dobila po Sitonu, sinu boga Posejdona. Obiluje čistim plažama i razuđenom obalom koja krije mnoga zanimljiva turistička mesta. Ovde se mogu pronaći brojni apartmani i mnogi luksuzni hotelski kompleksi koji nude izvanrednu uslugu i brojne sadržaje. Koji god deo Sitonije da izaberete uživaćete u prelepim zlatnim plažama, gustim borovim šumama, vinogradima i tajanstvenim uvalama.

Atos

Atos - Treći prst poluostrva Halkidiki, na njegovom krajnjem istoku, koga okružuje Egejsko more. Atos je poznat i kao Sveta Gora, jer se ovde nalazi dvadeset manastira, a među njima i srpski manastir Hilandar koji je jedan od najznačajnijih umetničkih i verskih zaostavština srpske istorije. Danas je zajedno sa ostalih 19 manastira Atosa uvršten pod Svetsku kuturnu baštinu UNESCO-a.

Kombinacija planinkog pejzaža i najvećih arhitektonskih ostvarenja kao i plavetnilo mora čine neraskidivu celinu dovoljnu da nikog ne ostavi ravnodušnim. Zahvaljujući mirnom i odgovornom monaškom životu prema prirodi sve što je postojalo na ovom mestu je očuvano i održavano na najbolji mogući način, zato Atos osim što čini duhovnu, religijsku i istorijsku okosnicu, on je prirodni i ekološki raritet. Posebno se ističe nekomercijalizacija turističkih mesta Atosa. Najbistrije more Halkidikija se upravo može pronaći na obalama ovog polustrva, idealnog za porodični odmor. Uživanje na plažama Atosa predstvavljaju poseban doživljaj. Mala primorska mesta sa čistim morem, tavernama, restoranima, šetalištima, trgovcima, pijacama, ljubaznim domaćinima će učiniti da se osećate prijatno i zadovoljno jer mir kojim zrači “Sveta zemlja” će ostaviti dobar utisak uz želju da mu se ponovo vratite.